Koude handen? Of kramp? Heb zorg voor je handen!
Last van koude handen? Of krijg je kramp of vermoeide handen bij het masseren? Hier is wat aan te doen!
Je handen zijn dé werktuigen waarmee je masseert en dus is het van essentieel belang om ze in goede conditie te houden en er zorgvuldig mee om te gaan. Voor je klant is het natuurlijk ook veel fijner als je handen er schoon en verzorgd uitzien, daarmee worden ze immers aangeraakt.
Hygiëne
Het spreekt voor zich, maar zorg ervoor dat je schone handen hebt als je gaat masseren. Ook na afloop van de massage is het goed om je handen te wassen. Niet alleen om de massageolie van je handen te spoelen, je neemt ook altijd wel wat mee zoals bijvoorbeeld huidschilfers. Toch fijn als je handen daarna weer schoon gewassen zijn. Overdrijf het niet en pas een beetje op met welke zeep je gebruikt. Zo is mijn ervaring met desinfecterende handzeep dat dit ten koste gaat van de huid. Vooral mijn vingertoppen zijn erg gevoelig. Dat wil ik graag zo houden, omdat dit erg goed van pas komt bij mijn werk. Met desinfecterende handzeep, krijg ik na een paar dagen gebruik irritatie en dat is nooit de bedoeling. Het vermoeden is dat desinfecterende zeep het natuurlijke milieu van je huid aantast, waardoor je problemen krijgt. Je kunt ook gevoeligheidsreacties krijgen als je geparfumeerde handzeep gebruikt. De ene persoon is er gevoeliger voor dan de ander, dus kijk wat voor jou fijn werkt.
Verzorging
In lijn met het schoonhouden, heb je ook de verzorging van je handen. Persoonlijk houd ik niet van handcrème, maar het kan zeker een aanrader zijn het te gebruiken om je handen te verzorgen en de huid zacht en soepel te houden. Als je masseert met natuurlijke massageolie, zoals amandelolie, dan is dit ook verzorgend voor je handen. En als het buiten koud is draag ik altijd handschoenen, om uitdroging te voorkomen.
Eens kreeg ik een tip om voor het slapen gaan je handen in te smeren met vaseline en daarna handschoenen aan te doen. De volgende dag zijn je handen superzacht! Nu ben geen voorstander van vaseline omdat het een restproduct is van aardolie, maar voel je vrij om het een keer te proberen.
Nagels
Hoe korter, hoe beter. Tenminste als je gaat masseren! En dat hoeft niet per sé. Bij de lessen kom ik regelmatig dames tegen die mooie, lange nagels hebben. Je kan dan wel masseren, maar je moet erg goed opletten dat je klant je nagels niet voelt. Het is voor jou als masseur ook inspannender omdat je vaker je vingers moet strekken om de huid niet te raken met je nagels. Sommige technieken kun je helemaal niet toepassen, maar er zijn altijd wel alternatieven te vinden.
Koude handen
Last van koude handen? Dat is niet erg fijn voor je klant. Je handen komen gaandeweg het masseren wel op temperatuur, maar je wilt veel liever starten met warme handen. Hoe kun je dat nou voor elkaar krijgen? Het heeft vooral te maken met de doorbloeding en de ene heeft nou eenmaal eerder last van koude handen, dan de ander. Je kunt in je handen gaan wrijven, zodat er door de wrijving warmte ontstaat. Doe dit dan voordat je olie op je handen aanbrengt. Voor het verwarmen van de olie, kun je beter het flesje op de verwarming zetten of opwarmen in een flessenwarmer. Bijkomend voordeel van verwarmde olie is dat het helpt om warme handen te hebben en houden. Je zou ook vooraf met je handen kunnen bewegen. Je handen schudden alsof je er waterdruppels van af wilt slaan is een mogelijkheid. Je kan ook snel je handen open en dicht doen, als je ze maar beweegt. Hierdoor stimuleer je de doorbloeding en gaat de temperatuur van je handen vanzelf omhoog. Verwarming van buitenaf kan natuurlijk ook helpen, maar dan moet je ze wel een tijdje bij een warmtebron houden.
Gebruik van je handen
Zeker als je vaak masseert is het verstandig om er steeds op te letten dat je je handen op de goede manier inzet. Vaak in een verkeerde houding masseren kan op den duur klachten geven en dat gaat ten koste van het plezier in masseren. Uiteraard is elk mens anders en weet jij zelf wat het beste voor je is. De kracht en lenigheid van je handen is ook persoonlijk, dus kijk uit dat je niet gaat vergelijken met iemand anders.
Overstrekken
Vooral bij strijkbewegingen kan het een valkuil zijn om je handen aan te spannen, alsof je je vingertoppen omhoog trekt of je maakt “plankjes” van je handen. Het voegt voor de massage werkelijk niets toe en maakt de strijkingen zelfs minder aangenaam. Het geeft wel spanning in je handen en dat kan klachten geven zoals verkramping of vermoeidheid. Probeer dus zoveel als mogelijk met ontspannen handen te masseren.
Let ook op de stand van je hand ofwel de belasting van je pols. Bij sommige technieken heb je je hand gebogen ten opzichte van je onderarm. Dit kan op zich natuurlijk geen kwaad, maar overdrijf het niet. Vooral als je druk gaat geven of je hand te ver buigt kan het je pols overbelasten. Heb hier altijd aandacht voor en als je het idee hebt dat een techniek niet anders kan, dan voer je deze waarschijnlijk niet goed uit. Kijk of je je positie ten opzichte van het te masseren onderdeel kan aanpassen, zodat je je pols in een meer rechte stand hebt.
Kramp in je handen
Deze klacht hoor ik soms bij cursisten die net zijn begonnen met masseren. Meestal zit de oorzaak in een te grote spanning van je handen of het geven van te veel druk. Probeer of het beter gaat als je meer ontspant en iets minder kracht geeft. Bedenk ook dat je bewegingen maakt die je nog niet eerder gemaakt hebt, dus ook training en gewenning speelt hierbij een rol. Heb geduld met jezelf en kijk of de krampklachten op den duur verminderen. Blijf je last houden van kramp? Dan speelt er iets anders, wat waarschijnlijk medisch van aard is. Krijg je ergens anders in je lijf klachten van vermoeidheid of kramp, dan is wellicht je houding niet optimaal.
Handmassage
Het (laten) masseren van de handen helpt de doorbloeding en dat verbetert de gezondheid en de temperatuur van je handen. In de cursus handmassage leer je veel verschillende technieken. Naast de praktijkcursus geven we de cursus handmassage online ook.
Een voorbeeld van een hele fijne techniek is deze:
En jij? Hoe ga jij met je (koude) handen om? Verzorg je ze goed?
Heb je wat opgestoken van dit artikel? Heb je nog andere vragen?
Je reactie wordt zichtbaar op deze pagina, nadat deze gecontroleerd is.
Het delen van dit artikel met bronvermelding is oké, anders alleen met toestemming.
Wil jij meer tips of andere informatie over massage? Meld je hier aan voor de infomail.
Bij welke temperatuur masseer je eigenlijk? Lees er over in dit artikel.
Hoi Robin,
Interessant artikel! Ik heb een vraag/ opmerking hierover.
Als ik fricties geef met mijn duimen hou ik dit niet erg lang vol. dit komt denk ik door de druk die ik geef. Is dit te trainen of is de enege remedie minder druk geven?
Groetjes André
Hallo André,
Dank je wel voor je reactie. Je geeft zelf al het antwoord op je vraag en beide klopt: je kunt dit tot op zekere hoogte trainen en let er op dat je niet te veel druk geeft.
Veel plezier bij het masseren!
Robin
Hi Robin,
Hier mijn bijdrage voor ontspannen warme handen: warme handen kun je ook krijgen door ontspannen je hele arm een tijdje vrij hard rond te draaien, zo stroomt het bloed naar je handen, ik zou dit doen voor de client er is 🙂
En goed aarden, aandacht naar je buik en ademhaling brengen, goed contact maken ook met je voeten op de grond.
Hartelijke groeten,
Marjolein