Bij welke temperatuur masseer je?

Bij welke temperatuur masseer je?

Als je gaat masseren wil je het natuurlijk zo aangenaam mogelijk maken voor de cliënt. Je wilt voorkomen dat de cliënt ligt te klappertanden en als masseur wil je ook aangenaam werken. Immers: als je het te warm hebt en je gaat zweten, dan is dat voor jullie beide niet fijn. Maar wat is nou de juiste temperatuur voor het geven van een massage? En hoe zorg je voor de juiste temperatuur?

Temperatuurbeleving

Het is goed om je eerst te realiseren dat niet iedereen een bepaalde temperatuur op dezelfde manier ervaart. Wat de een aangenaam vind, vindt de ander net te koud of juist te warm. Voor een deel is dat afhankelijk van lichaamsbouw en sommige mensen zijn nou eenmaal koukleumen of hebben het eerder snel te warm. Ook speelt het weer en de temperatuur buiten een rol bij de temperatuurbeleving. Ga maar na: in de winter zetten mensen de verwarming op ongeveer 20 graden, terwijl ze in de zomer de airconditioning liever op zo’n 18 graden zetten. Is het warm, dan zoek je verkoeling en bij kou zoek je de warmte op.

Ontspanning veroorzaakt afkoeling

Als je gemasseerd wordt en je ontspant dan koelt je lijf vanzelf wat af. Je kunt het vergelijken met slapen, want je slaapt niet voor niks onder een deken. Door ontspanning, minimale beweging en vertraging van je stofwisseling koel je af. Bij massage speelt de olie hierbij ook een (kleine) rol. Als deze een beetje verdampt neemt het daarmee wat warmte van je lijf mee. Bij de meeste massagevormen lig je onder een (hand)doek of een massagedoek. Dit geeft enerzijds een beschut gevoel en voor een deel voorkomt het afkoeling.

Verwarmen met een elektrische deken

Alleen toegedekt zijn met een doek is niet voldoende om het aangenaam te hebben. Het is ook belangrijk dat je op andere manieren voldoende warmte ervaart. Je zou gebruik kunnen maken van een elektrische deken, die je onder het doek legt wat om de massagetafel heen zit. De ervaringen die ik er mee heb en die ik gehoord heb van andere masseurs, zijn niet onverdeeld enthousiast. Het is kort gezegd niet de meest ideale oplossing.

Temperatuur massage: verwarming van de ruimte

 

Temperatuur massageDe eenvoudigste manier is het verwarmen van de ruimte zelf. Hierbij is de lucht op de juiste temperatuur en die is overal, dus heb je geen andere warmtebronnen meer nodig. Uit ervaring adviseer ik je om een temperatuur aan te houden van 23 graden Celsius. Hierbij vinden de meeste cliënten het aangenaam en kan ik als masseur ook prettig werken. Uiteraard zijn er uitzonderingen en komt het wel eens voor dat iemand het toch koud krijgt. Een extra dekentje is dan een snelle en doeltreffende oplossing.

Centrale verwarming

Als je in huis masseert en je hebt centrale verwarming dan is deze prima om hiervoor te gebruiken. Het is dan wel even uitzoeken hoe je dat het beste kunt doen met het open- en dichtdraaien van radiatoren in andere ruimtes. Het hoeft natuurlijk niet in je hele huis 23 graden te worden. Hangt je thermostaat in de woonkamer en masseer je in een andere kamer, dan is het helemaal een leuke uitdaging. Een draadloze thermostaat is veruit het meest ideaal, omdat je dan heel precies je massagekamer kunt verwarmen.

Andere manieren van verwarmen

Heb je geen centrale verwarming of is het onmogelijk om de massageruimte daarmee goed op temperatuur te krijgen, dan zijn er andere mogelijkheden. Ik noem er een paar:

 • Voor een gaskachel heb je uiteraard een aansluiting nodig op de gasleiding en op het rookkanaal. Een nadeel van een gaskachel is dat ze snel gaan tikken bij het opwarmen en afkoelen. Ze zijn ook minder zuinig dan centrale verwarming, maar veel mensen vinden ze wel gezellig huiselijk.
 • Een elektrische kachel met een gloeidraad. Bij deze zal je na een tijdje merken dat de kachel gaat stinken nadat je hem aangezet hebt. Dit komt omdat er onvermijdelijk stof op het gloeidraad komt. Niet helemaal fijn dus. Denk er ook aan dat elektrische kachels een erg hoog energieverbruik hebben.
 • Een oliegevulde kachel werkt ook op elektriciteit en gebruikt daardoor net zoals de elektrische kachel veel energie. Deze kachel heeft meer tijd nodig om op temperatuur te komen.
 • Een petroleumkachel is een kachel die warmte afgeeft door verbranding van petroleum ofwel kerosine. Het grote nadeel is dat er verbrandingsgassen vrijkomen in de ruimte waar je werkt. Dit ruikt niet lekker en het lijkt me ook niet heel erg gezond.
 • Een tijdje geleden zag ik alternatieve goedkope zelfgemaakt verwarmers van bloempotten en waxinelichtjes langskomen op Social Media. Met één zo’n pot kun je de ruimte echt niet goed verwarmen, want de netto warmteafgifte is niet meer dan één kaarsje. Ook komen hierbij de verbrandingsgassen vrij in de ruimte waar je werkt. Bij één kaarsje maakt dat nog niet zoveel uit, maar als je er veel gaat aansteken ga je dat toch ruiken.
 • Infrarood lamp die je richt op de ontvanger van de massage. Je verwarmt hiermee dus niet de lucht in de ruimte, maar in feite de huid van je cliënt. Het is een apart soort warmte die lang niet iedereen prettig vindt. En zodra je de lamp uitzet is het ook meteen weer koud.

Verwarm meer dan alleen de ruimte

Denk bij temperatuur niet alleen aan het verwarmen van de ruimte. Je kunt ook je massageolie verwarmen, door deze in een flessenwarmer te plaatsen. Je kunt je flesje ook op een radiator zetten, maar let er op dat de olie niet te heet wordt. Je massagedoeken opwarmen is ook heerlijk voor je cliënt. Leg ze vooraf over een radiator of haal ze “vers” uit je wasdroger. Tot slot is het hebben van warme handen ook superfijn, maar daarover later meer in een ander artikel.

En jij? Hoe verwarm jij je massageruimte, je olie en je doeken? En heb je misschien nog andere tips? Laat het me weten in het opmerkingenveld hieronder.

 

Je reactie wordt zichtbaar op deze pagina, nadat deze gecontroleerd is.
Het delen van dit artikel met bronvermelding is oké, maar vraag ook even toestemming.
Wil jij meer tips of andere informatie over massage? Meld je hier aan voor de infomail.

Volg ons via Facebook en daarmee blijf je geïnformeerd.

5 reacties op “Bij welke temperatuur masseer je?

 1. Hallo Robin, leuk artikel. Inmiddels heb ik één van mijn kamers thuis aan het inrichten om massage te kunnen geven. Daarbij zat ik ook aan te denken om het goed en over de hele kamer een gelijkmatige warmte verdeling te krijgen. Zelf zat ik aan warmtepanelen te denken (geen infrarood lamp) en die boven de massage tafel te plaatsen. Zou dat ook een goede optie kunnen zijn?

  Met vriendelijke groeten,
  Albert

  1. Hoi Albert,
   Dank je wel voor je reactie op het artikel. Ik heb geen ervaring met warmtepanelen en weet niet precies hoe deze werken. Laat je goed voorlichten hierover, want anders ben je straks misschien alleen je plafond aan het verwarmen.
   Gaaf om te lezen dat je een kamer aan het inrichten bent om te gaan masseren. Je bent goed bezig!
   Met ontspannen groet,
   Robin

 2. Hoi Robin, Ik heb al enige tijd een massagekamer ingericht. Niet zo heel groot, maar ruim genoeg om alles bij de hand te hebben. Om het hele huis op te stoken is voor mij geen optie. Ik heb een kleine convectorkachel in het kamertje staan met thermostaat. Die zet ik een kwartiertje van te voren aan. Zo’n 23 graden is lekker, maar als t buiten warm is mag het wel ietsje koeler. De te gebruiken handdoeken liggen ( opgevouwen ) klaar en worden mee opgewarmd. De olie is op kamertemperatuur, behalve bij een hydromed-massage, dan verwarm ik de olie extra. Dit omdat de watertemperatuur in de kussens ook hoger is.

 3. Hallo Robin,

  Ik heb cv met een thermostaatknop. Makkelijk te regelen dus. Ik leg de afdekdoek 15 minuten voor de massage over de radiator.

  Mvg, Adriana

 4. Leuk artikel !
  Ik verwarm mijn ” massageruimte” door alle radiatoren in huis uit te zetten ( vooral die in de woonkamer waar idd de thermostaat staat) zodat de warmte zich alleen in het kamertje vult. Dat gaat prima. ( op tijd weer uitzetten)

  Laatst had ik iemand met ijskoude voeten en heb ik bedacht om voortaan het voeteneinde en de handdoek dmv een ( soort) kruik te verwarmen.
  Tijdens echt warme dagen overigens niet.
  En verder gebruik ik laagjes. Handdoeken en een warme deken die ik naar behoefte weglaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.