Tips voor ontspanning

Tips voor ontspanning

Af en toe stress is niet zo erg en het kan je zelfs helpen om bijvoorbeeld een prestatie te leveren. Als er echter “te” voor staat (te vaak, te veel, te lang) dan is het ongezond. Er zijn vele manieren die je helpen om meer ontspanning te krijgen en je weet zelf het beste wat bij jou past. Kijk ook eens of je iets nieuws kunt proberen en wellicht (her)ontdek je een manier van ontspanning bij het lezen van deze tips voor ontspanning:

Doe je favoriete bezigheid voor jouw ontspanning

Je favoriete bezigheidHet klinkt zo simpel, maar doe waar je van geniet en neem daar de tijd voor. Een hobby heb je niet voor niets gekozen, maar omdat je dat leuk vind. Of kijk of je iets nieuws kunt gaan doen wat je aanspreekt. Misschien iets creatiefs of uitdagends of misschien vind je het leuk om uitgebreid te koken. Zoek dan een lekker recept op en leef je lekker uit in de keuken. Dit is ook een mooie aanleiding voor de volgende tip:

Zoek leuke mensen op voor jouw ontspanning

Zoek leuke mensen op voor jouw ontspanningOf nodig ze uit om bij jou te komen eten. Samen uit eten gaan, naar de bioscoop voor een leuke film, een mooie wandeling of gewoon gezellig bijkletsen in een café kan natuurlijk ook. Het geeft afleiding, je kunt je ei kwijt en als er met wat humor ook nog bij gelachen wordt, kan je samenzijn niet meer stuk. Geef je vrienden ook eens een compliment en als je er eentje krijgt, neem die dan aan. Het zal je goed doen!

Luister naar muziek voor jouw ontspanning

Luister naar muziek voor jouw ontspanningHeb je een favoriete artiest of muzieksoort? Laat je niet meer afleiden en luister er lekker naar. Zet de radio aan op je favoriete zender of zoek eens iets anders op. Met je mp3-speler en een koptelefoon kun je nog meer genieten, omdat het andere geluiden buitensluit. Vind je het fijn om mee te zingen? Houd je niet in en zing uit volle borst. Ken je het meest ontspannende nummer ter wereld? Dat is: Weightless van Marconi Union.

Neem een warm bad of douche voor jouw ontspanning

warm bad of douche voor jouw ontspanningNiet even praktisch en snel badderen omdat je nou eenmaal schoon en fris wilt zijn, maar neem hier eens rustig de tijd voor. Neem een heerlijk geurende bad- of doucheschuim en geniet er van. Daarna kun je jezelf nog extra verzorgen met een fijne bodylotion en/of je favoriete verzorgingsproducten. En trek daarna je mooiste en fijnste kleren aan, waarin jij je ongetwijfeld beter zult voelen. Of gewoon je onesie of badjas 🙂

Ga naar de sauna voor jouw ontspanning

naar de sauna voor jouw ontspanningGa vooral als je er nog nooit geweest bent, want waarschijnlijk klopt het beeld wat je er dan van hebt niet met de werkelijkheid. Alles staat in het teken van welzijn, genieten en ontspannen. Vraag je beste vriendin of vriend mee en je kunt het ook nog combineren met de tweede tip. Zit je krap bij kas? Van veel sauna’s zijn kortingsbonnen te vinden op internet en je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.

Maak een wandeling voor jouw ontspanning

Maak een wandeling voor jouw ontspanningDoor de lichaamsbeweging van een wandeling wordt je bloedsomloop bevorderd en het houdt je spieren en gewrichten soepel. Kies voor een wandeling in de natuur en je kunt ook nog genieten van al het moois wat er te zien, te horen en te ruiken is. Richt je aandacht steeds weer hierop en je zult merken dan je hoofd rustiger wordt. Lichaamsbeweging kan natuurlijk ook intensiever en dat brengt ons bij de volgende tip.

Ga sporten, doe yogaoefeningen of tai-chi voor jouw ontspanning

Ga sporten, doe yogaoefeningen of tai-chiSporten kan op vele manieren: met je oortjes in en luisterend naar je favoriete muziek in de sportschool (tip 3) of met een teamsport en dan combineer je het met tip 2. Vind je (intensief) sporten echt niet leuk? Misschien is yoga of tai-chi dan iets voor jou. Ken je het nog niet? Ga eens naar een open les bij jou in de buurt en ontdek wat het voor jou kan betekenen.

Let op je ademhaling voor jouw ontspanning

Tips voor ontspanning: je ademhalingDe ademhaling is een mooie graadmeter van de mate waarin je gespannen of juist ontspannen bent. Veel mensen ademen niet vrij en volledig. Door bewuster met je ademhaling bezig te zijn, kun je jezelf oefenen in het loslaten van spanning.

Luister hierbij altijd goed naar je lijf en als je in het verleden wel eens hyperventilatie hebt gehad, zoek dan goede begeleiding als je met je ademhaling wilt gaan werken. Het is een prachtig instrument dat je kan helpen om meer te ontspannen!

Doe je telefoon uit voor jouw ontspanning

Doe je telefoon uitUit onderzoek is gebleken dat mensen gestrest raken van het constant checken van hun telefoon. Realiseer je dat je echt niet de hele tijd op de hoogte hoeft te zijn van wat er in je sociale leven gebeurt. Ook de computer, tablet, televisie, enzovoort geven veel prikkels en verhoogd je stressniveau. Probeer het eens uit om ze allemaal een half uur uit te laten. Red je dat echt niet, omdat het te lang is? Oeps! Wellicht geeft dit filmpje je inzichten.

Laat je masseren voor jouw ontspanning

Laat je masseren voor ontspanningDit artikel is geschreven door een masseur, dus deze tip kan niet ontbreken. Je kunt ook heel goed jezelf masseren: je hoofd en gezicht, je handen en natuurlijk je voeten. Fijner is het om dit aan iemand anders te vragen, bijvoorbeeld je partner of een vriend(in).

Kent hij/zij de fijne kneepjes nog niet? Stel dan voor om samen een cursus te volgen, zodat je kunt kijken hoe het is om massage te leren geven. Kan je hier echt niemand voor vinden? In de cursus zijn altijd meer mensen die zich alleen aanmelden en tijdens de les worden tweetallen gemaakt. Wie weet blijf je na de workshop massage-maatjes of heb je er een nieuwe vriend(in) bij!

Een afspraak bij een professionele masseur bij jou in de buurt geeft je zeker een diepe ontspanning! Vaak kun je op een voordelige manier een kennismakingsmassage boeken.

Zelf leren masseren?

Zelf leren masserenWist je dat massage aan iemand anders geven ook heel ontspannend werkt? (Ben ik even blij met mijn beroep). Massage geven brengt je in het hier-en-nu en is daarmee heel erg mindful. Daarnaast heeft de ontspannen sfeer bij een massage ook een positieve invloed  op degene die de massage geeft.
Je kan bij ons diverse praktijkcursussen volgen of kiezen voor een online massagecursus, die je lekker thuis in je eigen tempo kan doen.

En jij? Heb jij vaak last van spanning of heb je een mooie balans gevonden tussen je in- en ontspanning? En wat helpt jou om te ontspannen? Wat zijn jouw manieren daarvoor? Deel het hieronder en laat anderen ook profiteren!

 

Je reactie wordt zichtbaar op deze pagina, nadat deze gecontroleerd is.
Het delen van dit artikel met bronvermelding is oké, anders alleen met toestemming.
Wil jij meer tips of andere informatie over massage? Meld je hier aan voor de infomail.

Lees ook het artikel: Herfstdip? Dit kan je helpen!

Dit artikel van januari 2015 is geüpdatet in mei 2023.

6 reacties op “Tips voor ontspanning

 1. Beste Robin,

  Leuk artikel.
  Gezien mijn situatie kwam het heel goed te pas.
  ik kan zeker wat extra tips voor ontspanning gebruiken.

  Groet,

  Jolande

  1. Fijn om te lezen Jolande. Laat het me weten zodra je weer aan een cursus mee kunt doen. Je bent van harte welkom.

 2. Toch fijn te lezen, de tips voor ontspanning. Er zitten goede tips bij en een aantal ontspanningsmogelijkheden,die ik regelmatig doe. Muziek luisteren of liever zelf muziek maken zoals piano spelen of lekker slaan op een bongo. Dit zou ik wel vaker moeten doen. Sporten doe ik te weinig maar ik zou eigenlijk wel weer willen gaan zwemmen, baantjes trekken. De natuur zoek ik regelmatig op door lekker naar het bos te gaan en dan zou ik vaker naar het strand willen. Regelmatig een afpraak met een goede vriendin, waar je mee kunt lachen, maar ook de serieuze zaken kunt bespreken. Als laatste mag ik dan nog wel aan mijn ademhaling werken. Door deze informatie ga je weer eens nadenken en wellicht bewuster plannen van deze leuke onspanningsmogelijkheden. Bedankt!!!

 3. Dank voor de tips Robin! Wat daarnaast ontspanning brengt voor mij is schilderen of tekenen. Laat los dat je iets artistieks en perfect moet maken — we zijn allemaal een artiest! Neem een dik vel papier (A3), zet een een ontspannend muziekje op en ga aan de slag met verf bijvoorbeeld. Kijk in het moment welke vormen en welke kleuren op papier willen komen. Je kan een penseel gebruiken, en als je in bent voor een extra experiment: vingerverf! Zeer helend. En soms erg verhelderend in antwoord op een vraag waar je mee kan worstelen.

  1. Hoi Willemijn,
   Dank je wel voor je leuke en creatieve bijdrage aan de blog. Vroeger deed ik veel meer met tekenen enzo. Misschien is het tijd om daar weer eens wat mee te gaan doen! Wie weet wat het voor verheldering kan geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *