Huidhonger en het belang van aanraking

Ken je de term huidhonger? Als je dit voor het eerst hoort, roept het vast vragen bij je op. Huidhonger gaat over de behoefte van aanraking die elk mens heeft. Het is bijna net zo belangrijk als eten, drinken, kleding, een dak boven je hoofd enzovoort.
En ik schrijf “aanraking”, want het gaat niet alleen over aangeraakt worden, maar ook over het aanraken van iets of iemand anders. Denk bijvoorbeeld aan het aaien van een dier. Als masseur is aanraking de normaalste zaak van de wereld en hoort het bij de alledaagse bezigheden. Helaas geldt dat niet voor iedereen, dus hoog tijd om aandacht te besteden aan Huidhonger en het belang van aanraking.

Huidhonger

De tastzin is het enige zintuig die je niet uit kan zetten. Je ogen en oren kan je dicht doen en voor proeven en ruiken kan je je mond en neus dichthouden. De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en staat dus altijd “aan”. Gelukkig werkt het ook zo dat je niet constant aandacht hoeft te geven aan elk signaal en is niet elk deel van het lichaam even gevoelig. Zo zijn de handen en dan met name de vingertoppen veel gevoeliger voor aanraking dan bijvoorbeeld je kuiten.

Huidhonger en het belang van aanraking

Het belang van aanraking
Prrrrrrrrrrr

Mensen hebben het nodig om aangeraakt te worden en om aan te raken. Pasgeboren baby’s worden als dat kan, ook meteen op de blote huid gelegd. Dat geeft troost en een geborgen gevoel. En wist je dat het aaien van een kat of hond de bloeddruk verlaagd? En ga maar na hoe fijn het aan je eigen hand voelt om te aaien. Het werkt overigens niet alleen maar bij het aaien van een mens of dier. Voelen aan een glad steentje in je broekzak geeft ook een prettig gevoel. Frunniken aan een touwtje van je jas, voelen aan de ring om je vinger, even door je gezicht wrijven, ga zo maar door. Aanraken is fijn.

Het tegenovergestelde is daarmee ook waar: als mensen niet (regelmatig) aangeraakt worden, gaat zowel de psychische als de fysieke gezondheid achteruit. Klanten in de massagepraktijk horen we hier ook wel over. Bijvoorbeeld bij mensen die alleen wonen of weinig sociale contacten hebben. Ze worden weinig aangeraakt en het doet ze zo goed om gemasseerd te worden. Het gebeurt regelmatig dat iemand de volgende dag nog een berichtje stuurt om te zeggen hoeveel lekkerder iemand zich nog steeds voelt. Masseur zijn is erg dankbaar werk.

Uit onderzoek is gebleken dat we in de huidige tijd onze telefoon vaker aanraken dan onze partner. Het gebrek aan écht contact maakt de samenleving langzaamaan ziek, zo vertelt dezelfde studie.

Huidhonger en het belang van aanrakingUiteraard maakt het nogal uit hoe je aanraakt, wie en waar. Soms lijkt het wel alsof we verleerd zijn hoe je iemand op een fijne manier aanraakt.

Zorgvuldig, respectvol, in afstemming en met plezier.

Het is niet voor niks dat dit de belangrijkste pijlers zijn bij de massage lessen die we geven.

Huidhonger en het belang van aanraking…

Heeft dit artikel je iets nieuws bijgebracht? Of heb je er nog vragen over? Geef jouw reactie onderaan deze pagina.

Bonus:
In onderstaande video hoor je wat aanraking doet op fysiek niveau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *