Massageolie

Massageolie

Bij het geven van ontspanningsmassage heb je massageolie nodig om soepel over de huid te kunnen glijden. Overigens hoeft dit niet perse een olie te zijn, want als tussenstof kan je bijvoorbeeld ook talkpoeder of een “olie” op basis van siliconen gebruiken. Nu is het aanbod in massageolie erg groot en zie je veel verschillen in prijs en kwaliteit. Ook je eigen persoonlijke voorkeuren spelen een rol bij het kiezen van een massageolie. Ondanks dat heb ik een aantal punten voor jou op een rij gezet die bij massageolie van belang zijn.

Paraffinum liquidum

Veel massageoliën hebben als basis minerale of geraffineerde olie, te herkennen aan het ingrediënt paraffinum liquidum, wat wordt gemaakt van aardolie. In theorie is het wel natuurlijk, maar erg oud 😉 Nu zijn er zowel voor- als tegenstanders van minerale olie en er wordt veel over beweerd.

Zo zou het de huid afsluiten, de poriën verstoppen of de huid zelfs verslaafd kunnen maken aan minerale olie. Een wetenschappelijk onderbouwd artikel heb ik er nog niet over gelezen, dus ik durf niet te beweren wat hiervan waar is. Het is wel een feit dat minerale olie in veel cosmeticaproducten gebruikt wordt en ook een hoofdbestanddeel is van babyolie. Als het écht schadelijk zou zijn, dan was dit inmiddels toch wel algemeen bekend, lijkt mij. Los van alle beweringen, geef ik de voorkeur aan natuurlijk olie. Zoals ik ook liever een biologisch ei eet, dan een legbatterij-ei.

Natuurlijke massage oliën

In principe zou je met elke olie kunnen masseren, zo ook met zonnebloemolie of olijfolie uit je keuken, maar dit zijn erg vette oliën. Een andere zeer geschikte natuurlijk olie is amandelolie, die relatief goedkoop is. Veel natuurlijke massageoliën die je in de winkel kunt vinden, hebben amandelolie als basis, vaak gemengd met andere natuurlijk oliën of etherische oliën.

Pure amandelolie vind ik persoonlijk wat plakkerig aanvoelen. Gecombineerd met jojoba-olie werkt het veel prettiger en het trekt iets minder snel in de huid. Overigens bevatten alle natuurlijk oliën vitamines die door de huid kunnen worden openomen. Let bij amandelolie altijd op mensen met een amandel,- pinda- of notenallergie. Zij zouden een reactie hiervan kunnen krijgen en voor hen is druivenpitolie een goed alternatief.

Argan olie

De fijnste natuurlijke olie is Arganolie, wat ook wel vloeibaar Marokkaans goud wordt genoemd. Mijn ervaring is dat het aanvoelt als vloeibaar zijde. Deze olie wordt gemaakt van de pitten van de vrucht van de boom Argania Spinosa, die alleen in zuidelijk Marokko en een deel van Algerije voorkomt.

Door de zeldzaamheid en de handmatige oogst en productie is deze olie best prijzig. Het wordt traditioneel bij de behandeling van huidziektes gebruikt en tegenwoordig is het ook vaak een bestanddeel van cosmeticaproducten. Zie je ergens Arganolie? Ruik er even aan, want de olie van de ongebrande pitten is nagenoeg geurloos. De gebrande versie wordt verkocht voor het bereiden van voedsel en heeft een duidelijke en specifieke geur. Bij sesamolie zie je dit verschil ook. Dit brengt ons vanzelf op een volgend belangrijk punt:

De geur van de olie

Deze kan heel erg bepalend zijn voor de beleving van zowel de gemasseerde als de masseur. De meeste natuurlijk oliën zijn in principe neutraal van geur of hebben een hele lichte oliegeur. Vaak zie je dat massageolie een samenstelling is van verschillende oliën of dat er etherische olie aan toegevoegd is. Geur is heel persoonlijk en wat de één heerlijk vind, vindt de ander stinken.

Als masseur vind ik een massageolie met een geur erg onprettig, omdat ik dan te lang in die geur aan het werk ben. De ontvanger van de massage vind het meestal wel fijn, maar is zich er doorgaans pas van bewust als je in de buurt van het gezicht masseert. Ik werk het prettigste met neutrale en natuurlijk massageolie en verdamp in een geurbrander wat etherische olie. Dit geeft een veel subtielere geur in de ruimte en is veel makkelijker te doseren.

Etherische olie

Dit wordt ook wel essentiële, aromatische of vluchtige olie genoemd en ze worden gewonnen uit planten. Een veel gebruikte etherische olie is lavendelolie, wat onder meer een rustgevende werking heeft. Veruit de meeste etherische oliën kunnen niet onverdund en direct op de huid aangebracht worden, omdat ze erg geconcentreerd zijn. Pas hier dus mee op en experimenteer er niet mee als je er niet in geschoold bent. Etherische oliën kunnen zowel een fysieke als emotionele uitwerking hebben op mensen of allergische reacties veroorzaken. Dat is ook het geval met Arnica, wat in een bekend merk natuurlijke massageolie zit. Veel mensen reageren hier op en krijgen er erg jeuk van.

Prijs-kwaliteit en houdbaarheid

Over het algemeen zie je dat massageolie op basis van minerale olie een stuk goedkoper is en voor natuurlijke oliën betaal je iets meer. Massageolie in een glazen fles heeft ook een hogere prijs, maar doordat de olie niet in plastic zit, blijft deze langer houdbaar. Massageolie in kunststof flessen gaat na verloop van tijd ranzig ruiken, doordat de olie reageert met het kunststof. De olie is dan nog goed, alleen ruikt het flesje dan niet lekker meer.

Aan het symbool van een klein potje met open deksel kun je zien hoe lang een product houdbaar is na opening. Bij oliën staat daar meestal 12 maanden voor, maar mijn ervaring is dat het langer dan dat ook nog goed is.

Laat je bij aanschaf van een olie niet misleiden door de verpakking. Er zijn oliën met een prachtige naam, en een mooie fles met kunstige dop en een prachtig label en als extra nog een leuk kaartje eraan: allemaal overbodige toevoegingen die niets zeggen over de kwaliteit van de olie, maar wel de prijs verhogen. Het etiket zegt veel meer.

En verder…

  • Kun je voor gebruik de olie opwarmen in een flessenwarmer of door deze op de verwarming zetten. Wel opletten bij plastic flessen: als het te warm wordt, zakt de bodem uit. Let er ook op dat de olie niet te heet wordt.
  • Schenk de olie nooit direct uit de fles op de huid van de ontvanger. Het is vele malen prettiger en respectvoller als je de olie eerst in je eigen handen schenkt en verdeelt, voordat je deze aanbrengt op degene die je gaat masseren. Zie ook deze video.
  • Gebruik bij het masseren van mensen met meer lichaamsbeharing wat meer olie. Ondanks dat kun je nog een wat stroef gevoel hebben, maar dat is normaal en de ontvanger heeft daar geen last van. Ook hoor ik nog wel eens de vraag of het pijnlijk is als je tegen de haren instrijkt. Dat is niet het geval.
  • Olievlekken in je doeken gaan er met de meeste wasmiddelen en op normale temperaturen gewoon uit. Heb je een hardnekkige vlek, dan kun je voorbehandelen met bijvoorbeeld ossegalzeep. Het is raadzaam om je massagedoeken apart te wassen van je overige kleding. Na verloop van tijd krijg je toch een lichte oliegeur aan het textiel. Dat is voor de massagedoeken niet zo’n probleem, maar bij kleding minder prettig. Zie voor meer wastips dit artikel.
  • Als de ontvanger eerder op de dag een bodylotion heeft aangebracht, dan kun je een reactie krijgen met de olie. Er ontstaan dan kleine vettige balletjes die vooral voor de masseur onprettig aanvoelen. Voor zover bekend kan het geen kwaad.

Delen met bronvermelding is oké, anders alleen met toestemming.

Wil jij meer tips of andere informatie over massage? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Wat zijn jouw ervaringen met massage olie? Of wil je nog iets anders weten over olie?
Vermeld ze in je reactie hieronder!

Bekijk ook de video over het aanbrengen van massage olie:

Leer jij het liefste met behulp van video’s? Kijk dan welke van onze online cursussen je het leukste lijkt om te doen. 

 

5 reacties op “Massageolie

  1. Zeer leerzaam. Dank Robin.
    Ik gebruik lavendel- en amandelolie, afhankelijk van het moment van de dag.
    Is er bij massageolie ook effect van de geur op slaap, actief zijn, vrijer ademen etc?

  2. Ik werk ook vaak met abrikozenpitolie met een etherische olie. Abrikozenpitolie bevat veel vitaminen (oa B17) mineralen en enzymen. Indıen er sprake is van pijnklachten werk ik in plaats van abrikozenpitolie met Johanneskruidolie. Ook dan in combinatie met etherische olien.

  3. Is er een verschil in de samenstelling tussen de druivenpitolie die je in de keuken gebruikt en de druivenpitolie, die je voor massage gaat gebruiken?

    1. Wat een goede vraag Tineke. Van bijvoorbeeld sesamolie weet ik dat er wel degelijk een verschil is tussen die twee. De sesamolie die je in de keuken gebruikt is namelijk van gebrande sesamzaad gemaakt en bij massage is het ongebrand. Het verschil kun je vooral bepalen door de geur van de olie. Gebrande olie ruikt een stuk sterker. Of druivenpitten ook gebrand worden weet ik niet, maar als de olie een sterke geur heeft dan kan je er vanuit gaan dat het een behandeling gehad heeft. Controleer ook wat er staat bij ingrediënten. Het zou kunnen zijn dat er in de olie voor in de keuken toevoegingen bijgedaan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *