Hygiëne van de masseur

Checklist

Hygiëne van de masseur is van groot belang wanneer je als professional gaat masseren en als je mee gaat doen aan een massagecursus. Immers, je gaat mensen aanraken en bij een les gaan mensen jou ook aanraken. Voor beide partijen is het dan prettig te weten dat je fris gedoucht bent en dat je aandacht aan je lichaam en kleding hebt besteed. Om die reden hebben we een checklist voor je samengesteld. Wellicht zijn er punten die vanzelfsprekend voor je zijn en kun je het zelfs overdreven vinden dat ze genoemd worden. We zijn met dit document graag zo volledig mogelijk. De ervaring leert ook dat persoonlijke verzorging niet voor iedereen hetzelfde betekent!

Ben je fris gewassen?

Dit is het belangrijkste punt als je praat over de hygiëne van de masseur! Je gaat masseren en je wordt gemasseerd dus spreekt het voor zich dat je fris gedoucht bent. Was in ieder geval je handen voordat je gaat masseren en zeker ook nadat je naar de wc bent geweest of wanneer je je neus hebt gesnoten.

Hygiëne van de masseur

 

Gebruik je deodorant?

Gebruik deodorant voordat je gaat masseren of gemasseerd wordt, zodat zweetluchtjes geen kans krijgen. Gebruik echter geen sterke parfum of aftershave, want daar zijn sommige mensen erg gevoelig voor. Gebruik in het leslokaal geen spuitbus deodorant, want ook daar kunnen anderen last van hebben. Wil je je oksels verfrissen, doe dat dan op het toilet.

Zijn je nagels kort?

Zorg dat je nagels van je vingers en tenen kort zijn, zodat je tijdens het masseren de ontvanger niet per ongeluk kunt krabben en je teennagels er verzorgd uitzien. Het gebruik van nagellak mag wel, maar zorg ervoor dat dit niet afgebladderd is, dus er netjes verzorgd eruit ziet.

Zijn je handen verzorgd?

Verzorgde handen bij massage

Met je handen en armen masseer je, dus is het belangrijk dat je handen zacht en warm aanvoelen. Zorg ervoor dat je geen eelt op je handen hebt en ze goed verzorgd zijn. Smeer regelmatig je handen in met crème of olie zodat ze zacht blijven. Let er op dat er geen kloven ontstaan. Gebruik geen crème vlak voordat je gaat masseren, want dat gaat niet goed samen met massage olie.

Zijn je voeten verzorgd?

Verwijder eelt zoveel mogelijk, Scholl heeft een vijl op batterijen waarmee je het eelt gemakkelijk kunt verwijderen. Schimmels, zoals zwemmerseczeem, zijn moeilijk te bestrijden, maar ga wel naar de arts voor een kuur of speciale zalf om de schimmel aan te pakken. Er bestaat ook natuurlijke middelen tegen schimmel zoals Tea tree olie of appelcederazijn.

Voetproblemen zijn vooral van belang als jouw voeten gemasseerd worden. In een les zou je dit onderdeel van de les als ontvanger eventueel over kunnen slaan, maar leuker is het natuurlijk als je zelf ervaart hoe een voetmassage is. Denk in lijn hiermee ook aan andere contra-indicaties (redenen om niet te masseren).

Zijn je haren verzorgd?

Doe (half) lange haren in een staart of knot zodat de haren niet in de weg zitten tijdens het masseren. Zorg dat je een extra elastiek bij je hebt. Als je bijna geen of heel kort haar hebt en je zweet snel, dan zou je een bandana of haarband om kunnen doen.

Frisse adem bij massageHeb je een frisse adem?

Poets je tanden en neem een verfrissend pepermuntje mee. Bedenk dat bepaalde voedingsmiddelen van invloed zijn op je adem zoals knoflook of melkproducten. Rook je? Let dan zeker op de geur van je handen, kleding en je adem.

Fris ruikende intieme zone?

Wees je bewust dat je met je kruis ter hoogte van de ontvanger aan de massagetafel staat. Daarom is het belangrijk dat ook je intieme zone fris ruikt, dus draag schoon ondergoed en neem extra verschoning of washand/intiem tissues mee om te kunnen opfrissen.

Gebruik je bodylotion?

Het is niet handig als je van te voren bodylotion op je lijf smeert. Dit gaat niet goed samen met massage olie. Er kunnen dan een soort kleine korreltjes ontstaan, die erg vervelend aanvoelen tijdens de massage.

Is je kleding verzorgd?

Draag kleding die er verzorgd uitziet, dus schoon, niet verkleurd en zonder gaten. Kleding die gemakkelijk zit en goed wasbaar is. Hiervoor kun je het beste kleding van katoen gebruiken. Neem een extra T-shirt mee en een washand, zodat je bij overmatig zweten je tussendoor kunt opfrissen of omkleden.

Heb je sokken?

Sokken heb je nodig omdat ook je voeten gemasseerd worden. Na de massage van de voeten ben je verplicht om sokken aan te doen. Dit in verband met de mogelijkheid tot uitglijden en omdat de vloer anders vies wordt.

Sokken aan na voetmassage

Heb je slippers?

Slippers, sloffen of binnenschoenen zijn niet verplicht maar wel erg prettig om te dragen. De vloer kan koud aanvoelen als je op je sokken loopt en het cursuscentrum is schoenen vrij. Let er op dat je schoenen geen kraak of piep-geluiden maken, want dat kan weer afleiden.

Zijn je sieraden af?

Dit punt past misschien niet helemaal bij  het onderwerp hygiëne van de masseur, maar ligt wel in lijn hiermee. Tijdens het masseren mag je geen ringen, armbanden, grote oorbellen, horloges en kettingen dragen. Laat je sieraden liever thuis, dan kunnen ze ook niet kwijt raken.

Heb je doeken en lakens?

Je hebt een hoeslaken nodig voor om de massagetafel. Zorg dat dit schoon en zonder gaten of verkleuringen is. Zet je naam op de was-label zodat je weet welke van jou is (dat is vooral bij witte lakens handig, want die worden het meest gebruikt) . Je hebt ook een doek nodig om mee toegedekt te worden als je gemasseerd wordt. Het meest praktisch is een éénpersoons dekbedovertrek van katoen. Een groot badlaken of strandlaken mag ook. Het is verstandig om ook hier je naam op een label te zetten. Zorg dat al je massage doeken schoon en fris gewassen zijn.
In alle lessen die we geven lig je op en onder je eigen doeken, dus heb je alleen jezelf ermee als deze niet helemaal in orde zijn. Ondanks dat hoort het wel bij de checklist hygiëne van de masseur, omdat jij er wel zorg voor moet hebben. Overigens ligt bij een toets de ontvanger op jouw doeken.

Contra-indicaties

Er zijn redenen waarom je (deels) niet gemasseerd kan worden. Als je bijvoorbeeld zwemmerseczeem hebt, is het onverstandig om je voeten te laten masseren. Dit heet een relatieve contra-indicaties en er bestaan dus ook absolute contra-indicaties. Daarbij mag je helemaal niet gemasseerd worden. Je leest er meer over in het artikel contra-indicaties massage. Wanneer je iemand gaat masseren is het belangrijk dat je een intakegesprek doet.

Hygiëne van de masseur

Dat was de volledige checklist over de hygiëne van de masseur. Nogmaals: het kan zijn dat je iets overdreven of vanzelfsprekend vindt. Onze ervaring is echter dat niet iedereen hetzelfde verstaat onder schoon en fris. Daarom hebben we ernaar gestreefd om deze checklist zo compleet en zorgvuldig mogelijk samen te stellen. Mis jij toch nog iets of wil je ergens op aanvullen? Reageer onder dit bericht.

2 reacties op “Hygiëne van de masseur

  1. Ik ben Nederlands kampioen gewichtheffen, Ik m’n eelt op mijn handen nodig om mijn sport goed te kunnen beoefenen hoe belangrijk is de regel?

    1. Hallo Gabriël, dat is een logische vraag!
      Voor massage is de meest ideale situatie dat je handen zacht aanvoelen. Als dat voor jou niet mogelijk is, dan kan je evengoed wel masseren hoor! Het kan alleen zo zijn dat degene die je masseert, het voelt. Probeer het eens uit, zou ik zeggen. Maar laat het je er niet van weerhouden om te masseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *