Checklist intake massage

Wat vraag je en wat vertel je voordat je gaat masseren?

Voordat je een massage gaat geven, hou je een (kort) intakegesprek met je klant. Het is een belangrijk onderdeel van het geven van een zorgvuldige massage. Heb hier dan ook aandacht voor. Om je hierbij te helpen, hebben we een beknopte checklist intake massage voor je gemaakt. Deze checklist kan je gebruiken als geheugensteuntje.

Checklist intake massage

We hebben de checklist intake massage ook uitgebreider beschreven met extra aandachtspunten en een toelichting per punt. Wil je graag het volledige artikel lezen? Lees onderaan de checklist hoe je deze kunt inzien.

In het kort is het doel van een intake: informatie krijgen en geven. In de tijd die dit vraagt kan je klant ook even aankomen.

Checklist intake massage:

 • Bij binnenkomst: telefoon uitzetten.
 • Zorg voor een warme welkom.
 • Zet een glas water klaar.
 • Stel jezelf voor.
 • Stel open vragen aan je klant, bijvoorbeeld:
  • Hoe is het?
  • Ben je al eens eerder gemasseerd?
  • Zijn er medische bijzonderheden?
  • Wat wil je wel/niet gemasseerd hebben?
  • Heb je nog vragen?
 • Vertel over de massagevorm die je geeft.
 • Wat is je werkwijze.
 • Geef het aan als er iets is.
 • Vertel over bloot zijn en privacy bij uit- en aankleden.
 • Laatste punt voor je checklist intake massage: moet je nog naar de wc?

Dit is de beknopte checklist intake massage. We hebben voor deze en andere punten ook een uitgebreidere beschrijving en toelichting gemaakt voor je. Ook hebben we een template van een intake-formulier gemaakt, die je kan gebruiken in je eigen praktijk. Beide vind je in de online basiscursus massage, naast een heleboel andere achtergrond informatie over masseren.

Reageren op dit artikel kan hieronder. Je hoeft niet je hele naam in te vullen, je voornaam is voldoende. Als je een eigen praktijk hebt, dan kan je de website van je praktijk invullen. Het e-mailadres is alleen voor het sturen van een melding als je bericht geplaatst is. Deze wordt namelijk eerst gecontroleerd om spam te voorkomen.

In onze online cursus: “Start je praktijk” komt dit onderwerp ook aan bod!

Like ook onze pagina op Facebook en blijf als eerste op de hoogte!

10 reacties op “Checklist intake massage

 1. gaat niet over massage zelf , maar zou een toevoeging kunnen zijn : Hoe om te gaan met bij de klant loskomende emoties

 2. Ik vind het belangrijk dat masseurs leren wanneer en naar wie ze mensen kunnen doorverwijzen.

  Ondanks dat mensen een ontspanningsmassage boeken blijken ze regelmatig met (langlopende) klachten rond te lopen. Klachten waar de masseur niet altijd de aangewezen persoon is om die klacht te verhelpen.

  Een ‘rode vlag’? En wat dan? Hoe adviseer je je cliënt op de juiste manier? En vergeet vooral niet dat naast een doorverwijzing het nagenoeg altijd nog heel goed mogelijk is een (ontspannings)massage te geven. We jagen cliënten dus niet weg met een doorverwijzing, maar we kennen en bewaken als masseur onze eigen grenzen.

 3. Hoeveel mensen mag je masseren op een dag en theorie voor een behandeling zonder daar zelf moe van te worden.

 4. Theorie over massage:
  de verhoudingen van druk geven aan huid, spieren en onderliggende weefsels. Waar kan je harder of moet je zachter masseren om het maximale resultaat te behalen.

 5. Diverse maar de contra dicties is een belangrijk iets wat in theorie zeker belangrijk is omteweten en dat je vantevoren alles goed voorbereid hebt en goed weet van tevoren zelf ook relax tezijn om de massage een succes telaten zijn zodat de klant maar jij als masseur een geweldig voldaan gevoel hebben

 6. Theorie over wat te doen als een cliënt medicijnen gebruikt, of iets onder de leden heeft. Wat het gevolg kan zijn als je dan masseert, zowel positief als negatief…

  1. Op zich een goede vraag, maar helaas onmogelijk om te beantwoorden. Als je kijkt hoeveel verschillende medicijnen er bestaan en dan alle eigenschappen per medicijn er aan toevoegt, dan krijg je een eindeloze lijst met mogelijke reacties op een massage. Alleen artsen mogen een uitspraak doen of massage al dan niet mogelijk is. Ik kan je vraag dus niet beantwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *