Bewustwording

Bewustwording

De B in OMB Academie staat voor Bewustwording. Wat verstaan wij onder bewustwording en waarom is dit zo belangrijk? Op deze pagina leggen we je dit graag uit en geven je algemene informatie over bewustwording. Op de onderliggende pagina’s vind je specifieke cursussen waarmee je kunt werken aan je bewustwording. Heb je na het lezen nog vragen over dit onderwerp, stuur gerust je reactie onderaan de pagina.

Volgens de van Dale betekent bewustwording: “het inzicht krijgen in een situatie” en inzicht gaat over beseffen, kijk hebben op een zaak of situatie.  Bij de OMB Academie gaat het met name over het bewust-worden van jezelf. Wie je in essentie bent, wat je voelt in je lijf, welke emoties er bij je zijn, wat je doet, hoe je de wereld om je heen ervaart en hoe je je verhoudt en gedraagt ten opzichte van andere mensen. Wanneer je je bewust zijn verhoogd en scherper maakt, kan je veel leren over al deze aspecten van jezelf. Natuurlijk word je niet jezelf, want dat ben je al. Het gaat om het bewust worden van alles wat er bij je leeft.

Waarom is bewustwording belangrijk?

Veel mensen zijn zich niet of nauwelijks bewust van hun interne belevingswereld. Ze leven op de automatische piloot en doen dingen omdat die nou eenmaal zo horen, omdat het ze zo geleerd is of omdat ze denken dat het de enige manier is waarop het kan.  Nooit een keertje stilstaan bij wat er werkelijk is, bij wat je echt belangrijk vindt, bij wat jij nou wilt met jou leven, is een mogelijkheid. Wanneer je hier tevreden mee bent, is dat ook helemaal prima. Maar als je regelmatig klaagt, met of vanuit angsten en onzekerheden leeft, steeds weer in soortgelijke ongewenste situaties terecht komt of je simpelweg ongelukkig voelt…juist dan loont het de moeite om wat aan bewustwording te gaan doen.

Je kan namelijk pas iets veranderen aan een situatie of gevoel als je je er bewust van bent. Stap 1 is altijd: eerst bewustworden van wat er is. Het fijne is dan wel weer dat je dan meteen al op de helft bent! De tweede helft vraagt heel wat anders en hangt helemaal af van wat je bij stap 1 ontdekt hebt. Meestal is zelf onderzoek een logische eerste vervolg, maar dat is niet altijd het geval.

Je weet niet wat je niet weet

Denk niet aan een Roze olifant
Niet aan denken!

Dit klinkt misschien logisch, maar is wel heel belangrijk om je te realiseren. Het lijkt op de vraag om ergens niet aan te denken en de roze olifant is vaak het voorbeeld wat daarbij gebruikt wordt. Je hoort: “roze olifant” en het eerste wat je denkt (wat je hersens produceren) is een roze olifant! Het woord niet begrijpen je hersens niet. Dat is ook de reden dat het veel effectiever is om bijvoorbeeld te weten wat je wel wilt in plaats van niet.  Dat legt de focus op het gewenste. Hier besteden we ook aandacht aan in de online training “Start je eigen praktijk” als we aan de slag gaan met jouw doelen.

Terug naar niet weten: eigenlijk is dit het tegenovergestelde. Kennis die niet aanwezig is in je brein, kan je niet bereiken of benutten. Daarvoor zal je eerst iets moeten leren. Bij veel dingen is dit logisch, bijvoorbeeld bij het leren van een andere taal of vaardigheid. Maar wat moet je doen als je denkt dat je iets wel weet over een onderwerp, terwijl je in werkelijkheid niet alles weet hierover en dat er dus ook andere mogelijkheden zijn? Je leeft verder met beperkte kennis ergens over en weet niet eens dat je kansen en oppotunities laat liggen.

Bewustwording, hoe dan?

Je bewustzijn verhogen en aan het proces van bewustwording te werken kan op verschillende manieren. Mediteren is bijvoorbeeld een hele mooie manier en daarvoor hoef je echt niet in Tibet op een kussentje uren lang stil te zitten. Sterker nog: voor westerse mensen werken actieve meditaties in veel gevallen beter.

In de lessen die wij geven wordt je regelmatig gewezen om met je aandacht ook even bij jezelf te zijn. Dit kan gaan over je fysieke lichaamshouding, over je ademhaling, maar ook over wat je voelt en ervaart in contact met een ander.
Met behulp van oefeningen uit (emotioneel) lichaamswerk en bio-energetica word je meer bewust van je eigen lijf en wat deze je allemaal te vertellen heeft. Je emoties worden daarmee ook beter voelbaar, deze zitten immers in je lijf. En simpelweg met je aandacht bij je lijf en leden aanwezig zijn, geeft al inzichten.
Uiteraard willen we je grote denkmachine (het brein) ook aandacht geven, door het delen van onze kennis en ervaring verhoog je ook je bewustzijn.

Bewustwording
De les tijdens een themadag van de opleiding

De OMB Academie

De Academie voor Ontspanning Massage en Bewustwording heeft de focus tijdens de lessen ook altijd op bewustwording. Belangrijk, leerzaam en het geeft inzicht in jezelf.

Wellicht heb jij interesse in de training “Start je eigen praktijk”.