Tips bij het starten van een massagepraktijk

Je wilt je eigen massagepraktijk starten, zodat je datgene kunt doen wat je het liefste wilt: mensen masseren zodat zij zich fijner voelen, meer ontspannen zijn, minder klachten hebben, een moment voor zichzelf hebben enzovoort. Met een massagetafel, massageolie, een paar doeken en de technieken die je kent, ben je echter nog niet zover om ook daadwerkelijk te kunnen starten. Wil je een professionele praktijk hebben en houden, dan komt daar meer bij kijken. Dus hierbij 10 tips bij het starten van een massagepraktijk:

1. Wie is je klant?

Als ik je vraag: welke mensen wil je masseren en je antwoord is: “iedereen”, dan zit je niet op het juiste spoor. Het werkt beter, makkelijker en sneller als je je richt op een specifieke doelgroep. De vraag: “hoe ziet jouw ideale klant eruit?” kan je verder helpen. Met wat voor soort mensen werk je het liefst? Denk aan leeftijd, geslacht, soort beroep, waar ze wonen, soort werk, wat voor interesse, burgerlijke staat, gezinssamenstelling enzovoort. Hoe beter jij weet wie jij wilt masseren, hoe beter jij je kan focussen op je doelgroep. Denk ook na over: met welke klachten of met welke vraag komen jouw klanten naar jouw massagepraktijk? Wat heb jij jouw klanten te bieden? Waarmee kan jij helpen? Dit helpt jou ook om te onderzoeken welke massagevorm(en) je wilt leren en wellicht welke specialisaties je er bij wilt leren in aanvullende cursussen.

2. Hoe kies je een bedrijfsnaam?

Deze staat bewust op de tweede plek, omdat de eerste vraag hiervoor bepalend kan zijn. Mijn advies is: zet in je bedrijfsnaam in ieder geval wat je doet. Ik zie weleens een bedrijfsauto rijden met een naam erop, zonder dat er bij staat wat het bedrijf doet. Hier doe ik niks mee. Maar ben ik net op zoek naar een loodgieter en ik zie een auto met “Loodgietersbedrijf de Jong”, dan kijk ik meteen verder naar een website of telefoonnummer. Kortgeleden las ik een artikel waarin stond dat bedrijven die hun eigen naam als bedrijfsnaam hebben, beter presteren. Kortom: “Massagepraktijk Pietje Puk” (maar dan met je eigen naam), is zo gek nog niet. Een ander mooie naam met een bepaalde betekenis kan natuurlijk ook. Leg je ideeën voor aan je vrienden en kijk hoe zij erop reageren. Heb geduld en neem je tijd voor het kiezen van de naam van jouw massagepraktijk. De naam mag niet al bestaan en check ook of de domeinnaam nog vrij is.

3. Welke spullen heb je nodig voor een massagepraktijk?

Tips bij het starten van een massagepraktijkIk kan je een lange lijst geven, want het is echt veel meer dan een massagetafel, massage olie en een paar doeken. Wat denk je bijvoorbeeld van: een goede hoofdsteun met hoesjes, extra dekentjes, massage kleding, een muziekvoorziening, (bij)verwarming, goede verlichting, een thermometer voor je ruimte, een klok, schoonmaakmiddelen, een spiegel, wisselgeld, voorwaarden enzovoort. Veel spreekt voor zich, maar als je alles bij elkaar optelt is het nog best veel. Als je bij een ander bedrijf zoals een sauna, gaat masseren zullen daar de meeste voorzieningen aanwezig zijn. In je eigen praktijk in huis regel je dit natuurlijk allemaal zelf.

4. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en de belastingdienst

Dit is het officiële, wettelijke deel wat je verplicht bent om te regelen: je bedrijf inschrijven in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Doe dit uiterlijk binnen een week nadat je gestart bent, maar het mag ook eerder. Van tevoren kun je via de website van de KvK een inschrijfformulier invullen. Let er wel op welke gegevens je hier invult. Daarna maak je een afspraak om langs te gaan bij een KvK bij jou in de buurt. Wat neem je mee? Een legitimatiebewijs en je pinpas om de eenmalige inschrijving te betalen. Voor de belastingdienst hoef je je niet apart aan te melden, dat doet de KvK voor je.

5. Belasting, boekhouding, administratie

Als je een massagepraktijk hebt, krijg je ook te maken met de belastingdienst. Het loont de moeite om voor je boekhouding een boekhouder te zoeken. Deze weet precies hoe het zit met bijvoorbeeld de kleine ondernemersregeling, startersaftrek, zelfstandigenaftrek, MKB-vrijstelling, afschrijving, studiekosten enzovoort. Je bent ook btw-plichtig, dat wil zeggen dat het bedrag wat je bij een klant in rekening brengt belast is met btw. Stel je vraagt 49 euro voor een massage van een uur en je denkt dat de btw hiervan 10,29 euro is…dan zit je fout. Het is namelijk 8,50. Duizel je nu al van deze getallen? Zoek dan zeker een boekhouder!

6. Verzekering voor bedrijfsaansprakelijkheid

Ook zo’n onderdeel waar je misschien geen zin in hebt om mee bezig te zijn, maar het is wel belangrijk! Je hoeft het maar één keer te regelen en dan is dit afgedekt. Bij sommige beroepsverenigingen kan je je voordelig verzekeren. Neem er je tijd voor om je er goed in te verdiepen. Als er onverhoopt iets mis gaat, zijn de gevolgen niet te overzien. Naast een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan je ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering overwegen.

7. Bepaal je prijzen, openingstijden, tijdsduren

Welke tarieven ga je hanteren en uit hoeveel verschillende massages en tijdsduren kunnen je klanten kiezen? Ga je werken met een strippenkaart, waardoor je klanten bijvoorbeeld de vijfde of tiende keer een massage met korting of helemaal gratis krijgen? Wil je cadeaubonnen aanbieden en onder welke voorwaarden? Doe onderzoek bij soortgelijke praktijken in jouw wijk, dorp of gemeente. Hoe doen zij dit en wat past bij jou? Pas op met te lage tarieven! Je straalt dan uit dat jouw massages niet veel waard zijn. Lage tarieven associëren mensen ook met happy ending massage. En of je nou die klanten wilt aantrekken? Let erg op met bedrijven die voor jou tegen een lage vergoeding veel klanten gaan regelen. Jij als ondernemer doet dan enorm veel werk, verdient er weinig mee en je houdt er nauwelijks vaste klanten aan over. Bezint eer ge begint. Zelf een leuke actie bedenken is veel beter!

8. Je plannen, je doel, je missie & visie

Wat wil je bereiken met je praktijk? Wat is je doel of wat zijn je doelen? Het geeft focus en houvast als je duidelijke en heldere doelen stelt. Zie ook het artikel over doelen stellen. Denk ook na welke plannen je hebt met je praktijk. Blijf je alleen in je eigen praktijk masseren of wil je ook bij mensen thuis massages gaan geven? Ben je van plan om bij festivals en evenementen te gaan masseren of spreekt je dat niet aan? Kortom: wat ga je doen, hoe, waar en hoe vaak? Voor jezelf een duidelijke missie en visie hebben, helpt je ook met het krijgen en houden van klanten.

9. Marketing: waar begin je mee?

Als je een goed lopende praktijk wilt krijgen, ontkom je er niet aan om aan marketing te doen. Marketing komt in feite neer op het volgende: een bepaalde actie die jij (of iets of iemand anders) doet, zodat jij klanten krijgt. Dat is het in een notendop, maar er komt veel meer bij kijken. De basis benodigdheden: een goede website, visitekaartjes, een flyer of folder en eventueel een Facebook bedrijfspagina. Meer kan uiteraard altijd, maar begin met deze. Hiervoor heb je ook hetgeen nodig wat je bij het vorige punt bedacht hebt.

10. Plezier!

Van alle tips bij het starten van een massagepraktijk is dit uiteindelijk het belangrijkste. Het is jouw massagepraktijk en jij zet jouw massages en jouw bedrijf op jouw manier in de wereld. Realiseer je dat het altijd om je klant gaat, maar jij bent de kern van je bedrijf! Zonder jou, bestaat jouw praktijk niet. Blijf er op letten dat je plezier in je werk hebt en houdt. Uitdagingen komt elke ondernemer tegen en daar kan je alleen maar van leren. Als het werken in en aan je bedrijf je gaat tegen staan, zoek dan iemand die samen met jou kan kijken wat er moet veranderen. Je bent je massagepraktijk begonnen vanuit een verlangen, een passie. Blijf je passie voelen, voeden en geniet van dit prachtige vak!

Wanneer begin je met voorbereiden?

Als je nu in een massage opleiding zit, wacht dan niet met het voorbereiden totdat je het diploma op zak hebt. Tijdens je opleiding kun je al heel veel doen, zodat je meteen een vliegende start kunt maken. Het ene punt vraagt ook meer tijd dan het andere. Laat deze 10 tips bij het starten van een massagepraktijk een startpunt voor je zijn.

Tips bij het starten van een massagepraktijk

Onderdeel van de opleiding tot ontspanningsmasseur is de online training Start je eigen praktijk. Deze training kan je ook volgen als niet in de opleiding zit. We gaan uitgebreid in op deze tips bij het starten van een (massage)praktijk en vele andere zaken die bij het starten van een praktijk van belang zijn. Een overzicht van de lessen kan je hier bekijken.

Meer info over deze training? Klik hier.

4 reacties op “Tips bij het starten van een massagepraktijk

  1. Ik ben zeker geïnteresseerd in een vorm van kennisdeling over het opzetten (en gaande houden) van een eigen praktijk buiten de opleiding om. Het kan mij helpen mijn ideeën en gedachten meer te focussen en mijn tijd en energie in/naar juiste aandachtsgebieden te sturen. Ik heb nu best ideeën maar tegelijk is het onbekende nog zo onbekend en groot dat daardoor een zekere koudwatervrees in stand wordt gehouden.

  2. Goedemorgen,
    Ik zou wel interesse hebben in iets meer boekhoudkundig inzicht en administratie voor starters.

    1. Beste Casper,
      We besteden hier aandacht aan in de online training “Start je eigen praktijk”.

  3. Hallo,

    Bedankt voor deze bruikbare informatie als start voor het uitzoeken hoe een eigen massagepraktijk te starten.
    Ik zal de website in de gaten houden voor de cursus ‘Eigen praktijk starten’.

    Met vriendelijke groet,
    Sam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *