De kracht van doelen stellen

Waarom gaat de eerste blog op deze website over “De kracht van doelen stellen” en niet over een mooi inspirerend massage onderwerp? Het antwoord is vrij gemakkelijk: alles wat je wilt bereiken, komt voort uit een doel. En om goed te beginnen wil ik graag mijn inzichten van de afgelopen jaren met jou delen met dit artikel.

Want wees eerlijk:

 • Hou jij je nog steeds aan al je goede voornemens?
 • Werk jij nog dagelijks aan je goede voornemens?
 • Heb jij je voornemens al gehaald?
 • Wil je weten hoe je op al deze vragen “ja” kan antwoorden?
  Lees dan heel snel verder.

Voorheen was ik vaak bezig met goede voornemens en ze vooral volhouden terwijl ik ergens al een steekje had laten vallen. Ik ging ze daardoor al minder vaak noemen, wat uiteindelijk leidde tot…niets. Nou ja, een teleurstelling en weer terug bij af.

Doelen stellen is meer dan een droom hebben

Inmiddels weet ik wel beter en heb ik de afgelopen drie jaar meer bereikt dan in de tien jaar ervoor. Hoe? Door simpel en doordacht doelen te stellen. Doelen geven een focus en een duidelijk richting om naar toe te werken.  Ook kan je bij iedere beslissing die je neemt de vraag stellen: “Brengt dit mij dichter bij mijn doel?” Zo hou je de focus op je doel.
Omdat je met doelen stellen zoveel kunt bereiken, is de theorie hiervoor een onderdeel geworden van de massage opleiding. De studenten willen immers meestal een massagepraktijk starten. Dit is een doel wat bereikbaar is, door het stellen van doelen.

Laten we beginnen bij het begin

Stel doelen op meerdere vlakken. Persoonlijk doe ik dit op zeven verschillende onderdelen van mijn leven. Denk hierbij aan werk & studie, mijn bijdrage aan de wereld, gezondheid, vrijetijd, financiën en persoonlijke ontwikkeling. Het is het handigste om per onderdeel één uitdagend doel te stellen. Zet je doel niet al te makkelijk in maar ook niet als onbereikbaar. Het moet realistisch en uitdagend zijn.

Schrijf je doelen op. En dan bedoel ik niet op de computer of je smartphone; dat komt later wel. Zorg dat je je doelen minimaal drie keer zelf met een pen hebt opgeschreven. Dit maakt je doelen concreter voor je hersenen. Hierna kan je je doelen uitwerken op de computer of smartphone. Zo heb je je doelen ook altijd bij je.

Maak je doelen concreet. Je doelen specifiek maken maakt ze meetbaar. Omschrijf je doelen met meetbare gegevens. Zo kun je altijd beoordelen hoe ver je al bent met je doel.

Laat je doelen je motiveren. Schrijf je doelen op alsof je ze al gehaald hebt. Laat ze je motiveren om in actie te komen en het juiste te gaan doen. Wordt er blij van om aan te werken en zorg dat het je energie geeft. Kortom, lekker positief! Pas op met een niet-boodschap, omschrijf wat je wel wilt bereiken!

Visualiseer je doelen. Door dagelijks meerdere keren naar je doelen te kijken, gaan de doelen meer en meer een onderdeel van je leven worden. Mijn favoriet is een vision-board in een ruimte waar je dagelijks vaak bent. Maak van iedere gesteld doel een duidelijk geschreven doel, met daarbij een plaatje hoe dat er uit ziet als je je doel hebt gehaald. Is je doel om voor 31 december een nieuwe Prius te kopen? Ga dan naar een dealer en laat een foto van jezelf maken van jou in een Prius. Laat zien dat je het kan en dat je het al hebt. Natuurlijk kan je ook een kopie van het vision-board op je bureaublad zetten of op je tablet en smartphone.

En nu? Welke stap ga ik nu zetten?

Zijn je doelen helder? Zijn ze echt opgeschreven alsof je ze al hebt gehaald en zijn ze meetbaar? Zet dan de eerste kleine stap die jou dichter bij je doelen gaan brengen. Je doelen halen doe je stap voor stap. Zorg ervoor dat je iedere keer weer de juiste stap zet! Heb je je laten afleiden? Niets aan de hand, je pakt je doelen gewoon weer op. Heb je je doel bereikt? Gefeliciteerd! Op naar je volgende doel! Hou altijd in je hoofd dat de weg naar je doelen het mooiste is!

En jij? Ga je doelen stellen?

Stel jij al doelen voor jezelf of wil jij ook gaan werken met doelen stellen? Heeft deze blog je een nieuw inzicht gegeven? Laat het me in een reactie hieronder weten! Onder de reacties verloten we twee gratis plekken voor een oefenavond.

2 reacties op “De kracht van doelen stellen

 1. Beste Robin,
  Ten eerste heel veel succes voor de studenten die komende zaterdag 1 juli het examen van de massage opleiding afleggen! Toi toi toi! Lijkt me voor jou als opleider ook heel spannend 😉
  Doelen opschrijven en behalen doe ik steeds meer dan alleen maar dromen, maar nog niet zo concreet en met zoveel aandacht zoals jij hierboven beschrijft, daar ga ik zeker ook mee experimenteren. Dankjewel voor deze heldere uitleg 🙂
  Groetjes,
  Marina

  1. Hoi Marina,
   Dank je wel voor je reactie en je succes wensen. Succes met doelen stellen. Ga ervoor!
   Warme groet, Robin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *