Bewustwording

Hoe (zelf)bewust ben jij? Wat heb jij nou eigenlijk aan bewustwording en wat verstaan wij er bij de Academie voor Ontspanning, Massage & Bewustwording onder? De betekenis van het woord is volgens het woordenboek: inzicht krijgen in een situatie. Bij zo’n situatie ben je zelf altijd een onderdeel ervan ofwel je bent er altijd zelf bij betrokken. Wat die situatie dan is, maakt voor bewustwording niet zoveel uit.

Zelf-bewustwording

Wat wij eronder verstaan is het vermogen om jezelf te onderzoeken, in staat zijn tot zelfreflectie. Het is dan ook vollediger om het zelfbewustwording te noemen. Het gaat hierbij dan vooral om wat je voelt, zowel in je lichaam als op emotioneel gebied. Bij fysieke gewaarwordingen gaat het om wat je voelt in je lijf, dus bijvoorbeeld niet hoe de vorm van je knieschijf is.

Fysieke gevoelens zijn bijna altijd gekoppeld aan emoties. Je kunt door nieuwsgierig en onderzoekend  te zijn naar wat er zich in jou afspeelt, veel leren over wie jij bent. Over wat belangrijk voor je is en wat de redenen zijn dat je het ene juist fijn vindt en bij iets anders weerstand bij jezelf ervaart. Belangrijk bij bewustwording is dat je alles waar je je bewust van wordt er laat zijn zoals het is. Het ene is niet per sé beter dan het andere en dingen wegstoppen is nooit goed voor je en zal op den duur tegen je werken.

Bewustwording is een (leer)proces van persoonlijke ontwikkeling. Je verrijkt je leven ermee. Van veel dingen ben je je nu (nog) niet bewust. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor jou, dat geldt voor iedereen. Bepaalde dingen zullen wel aanwezig zijn bij je, maar het ligt niet bovenaan in je bewustzijn. Je bent er niet of nooit mee bezig, maar omdat het onbewust is, kan je het ook niet voluit benutten. Wat je niet weet, kan je ook niet inzetten.

Het ego (waar overigens helemaal niks mis mee is!) wil jou altijd beschermen voor mogelijk pijnlijke gevoelens. Het probleem hiervan is dat, als er gevoelens niet bewust mogen worden, deze onbewuste gevoelens er juist erger door worden. Als je vaak gevoelens negeert of wegstopt, blijf je vastzitten in je huidige overtuigingen en in jouw manieren van doen. Dit soort situaties kun je herkennen aan dat ze zich herhalen. Maak je voor de zoveelste keer hetzelfde mee, dan heeft het ongetwijfeld te maken met iets wat zich op een onbewuste laag bij jou afspeelt. Je kunt ervoor kiezen om dat zo te laten, maar realiseer je goed dat het ook beperkend is. Je kunt en bent zoveel meer dan je denkt!

Door open te staan, nieuwsgierig te worden en te durven kijken naar wat er bij je leeft, leer je veel over jezelf. Je zult ontdekken dat onderliggende gevoelens vaak niet meer passen bij wie je nu bent of bij de situatie waar je je nu in bevindt. Je gaat inzien waar je gevoelens en reacties vandaan komen. Door de gevoelens die dat oproept er te laten zijn, haal je de lading daar van af. Als er geen lading meer op zit, word je weer vrij van de situatie waar je in zit. Ofwel: je zult meer vrijheid ervaren, ook omdat je gaat merken dat je meer keuzes krijgt. Je leert veel beter wie jij bent, wat voor jou belangrijk is, waar jij voor staat en daarmee vergroot je je zelfvertrouwen enorm. “In je kracht staan” is een gevleugelde uitspraak die je tegenwoordig vaak hoort en dat gaat ook hierover.

Oefening in bewustwording

Een leuke oefening die je altijd kan doen heet de bodyscan. Dit kan je elke keer doen als je niet je volle aandacht ergens anders bij nodig hebt. Bijvoorbeeld in de rij bij de kassa, als je op iets of iemand staat te wachten of als je op de bank zit tv te kijken.

Oefening bewustwording

Ga met je aandacht eerst naar je voeten en stel onderzoekende vragen aan jezelf. Wat voel je? Hoe voelen je sokken / schoenen? Of hoe voelt de vloer onder je voeten? Hoe is de temperatuur van je voeten? Enzovoort. Als je een tijdje met je aandacht bij je voeten bent geweest, ga je naar de onderbenen en stel je soortgelijke vragen. Daarna je knieën, bovenbenen, bekkengebied, buik, borstkas, rug, schouders, armen, handen, nek, hoofd en gezicht. Stap voor stap scan je je hele lijf. Als laatste probeer je een totaalbeeld te krijgen.

Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt en hoe sneller het gaat. Als je hier een beetje vertrouwd mee bent geraakt, kun je ook verdiepende vragen stellen. Wat zegt een bepaald gevoel in een lichaamsdeel over jou? Over wat je emotioneel voelt? Over hoe je nu in je leven staat of hoe jij je verhoudt ten opzichte van iemand anders of een situatie. Enzovoort.

Bewustwording bij de OMB Academie

Aandacht voor bewustwording besteden we bij de OMB Academie vooral tijdens de opleiding ontspanningsmassage, waar het als een rode draad doorheen loopt. Het doel van de opleiding is gediplomeerd en professioneel masseur worden, zodat je op een verantwoorde manier andere mensen kunt helpen ontspannen en beter in hun lijf laat zitten. Een hoog zelfbewustzijn is hierbij essentieel: hoe beter jij jezelf kent en hoe beter jij in je lijf zit, hoe beter je er kunt zijn voor anderen.

Mijn vraag aan jou:

Wat zou jij er van vinden om (buiten de opleiding om) een losse cursus over (het vergroten van) bewustwording te volgen? Wat zou je verwachten van zo’n cursus? Hoe ziet zo’n cursus er naar jouw idee globaal uit?

Laat het aan mij weten door hieronder je reactie te schrijven en ik mail je nog een andere leuke oefening voor meer bewustwording.

6 reacties op “Bewustwording

 1. Dit vind ik een mooi stukje over bewustwording van jezelf en de situatie waarin je zit. Ik weet dat dit iets is waaraan ik moet werken om assertiever te kunnen zijn. Ik heb reeds een introductie cursus ontspanningsmassage gevolgd.

  1. Dank je wel Marlene voor je reactie. Bewustwording is iets waar je altijd aan kunt werken en als je het stapje voor stapje doet, blijft het ook behapbaar. Assertiviteit is een thema wat veel mensen bezig houdt. Elke keer even stilstaan bij jezelf en nagaan wat je zelf wilt, kan je hierbij helpen.
   Succes!
   Groetjes, Robin

 2. Een cursus over bewustwording lijkt mij altijd zinvol. Ik weet niet of ik zelf zo een cursus zou volgen omdat ik al door het leven zelf al een enorm spectrum aan mogelijkheden heb gekregen om bewustwording te oefenen. Maar globaal gezien lijkt het mij goed om zo veel mogelijk mensen te helpen bewuster in het leven te staan. Mooi – het stukje over zelf – bewustwording. Ik kan mij er helemaal in vinden.
  Van zo een cursus zou ik, mezelf verplaatsend in iemand die redelijk onervaren maar nieuwsgierig is, verwachten om inzicht te krijgen in de wisselwerking tussen omgevingsfactoren en mijn welbevinden:
  Hoe de omgeving op mij invloed heeft maar ook hoe ik invloed heb met mijn gedachten en gevoelens op de omgeving, scheppen van emotionele velden, wat je denkt zet zich om in realiteit – het scheppen van je eigen werkelijkheid/ zelf vervullende profetie, de wet van aantrekking, werken met energie…

  Ik heb eerder een workshop ontspanningsmassage gevolgd en ben van plan om nog een’s terug te komen :-).

  Groetjes,
  Ricarda

  1. Hoi Ricarda,
   Hartelijk dank voor je reactie op de blog en je input voor de cursus over bewustwording. Er is inderdaad altijd een wisselwerking tussen jezelf en je omgeving. In de cursus gaan we ook zeker oefeningen in tweetallen doen. In contact met een ander, kan je veel leren over jezelf.
   De extra oefening over bewustwording stuur ik je volgende week toe via de mail.
   Groetjes,
   Robin

 3. Vind ik leuk en onwijs boeiend vooral ook omdat ik de laatste tijd steeds meer over dit onderwerp lees en tegenkom. In een cursus is het wel fijn om op een veilige manier erachter te komen waar het op aankomt in je bewustwording van onderliggende emoties die je beinvloeden in het contact met mensen die belangrijk voor je zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *