De belangrijkste aandachtspunten bij massage

De belangrijkste aandachtspunten bij massage

Er zijn uiteenlopende factoren die de kwaliteit van een massage kunnen beïnvloeden, zowel in positieve als in negatieve zin. Als je rekening houdt met deze drie aandachtspunten bij massage, maak je al een hele goede start als je gaat masseren.

Zijn er (medische) bijzonderheden waar je rekening mee moet houden?

Aan de buitenkant kun je vaak niet zien of de ontvanger van de massage iets onder de leden heeft of bijvoorbeeld een kneuzing heeft. Als masseur ben je ook geen arts of medicus, dus vraag altijd of er medische bijzonderheden zijn die mogelijk van belang kunnen zijn bij een massage. Denk hierbij niet alleen aan ziekten of blessures, maar bijvoorbeeld ook aan zwangerschap. Meer over redenen om niet te masseren (contra-indicaties) kun je hier lezen.

Zijn de omstandigheden voor een goede ontspanningsmassage optimaal?

Zorg ervoor dat alle telefoons uit staan en ook niet op de trilstand. Denk ook aan andere oorzaken die de rust van de massage kunnen verstoren, zoals huisgenoten die in een aangrenzende kamer de tv hard aan hebben staan. De ruimte waarin je werkt heeft een aangename temperatuur (ca. 23 graden), heeft gedempt licht en een rustige atmosfeer. Eventueel kun je wat etherische olie in een geurbrander doen of wierook aansteken voor wat extra sfeer. Masseren gaat het prettigst op een massagetafel die je op de juiste hoogte hebt staan. Meer over massagetafels kun je hier lezen. Zorg voor schone handen en korte nagels en doe sieraden zoveel mogelijk af. Draag makkelijk zittende kleding waarin je je vrij kunt bewegen. Werk met natuurlijke massageolie die je, net zoals je (hand)doeken, kunt verwarmen.

Wat ga je masseren en hoeveel tijd neem je daarvoor?

De ene persoon wilt graag het hele lijf gemasseerd hebben en de ander voelt zich niet prettig bij bijvoorbeeld massage van de buik of de voeten. Het kan ook goed zijn dat iemand ergens spierspanningsklachten of spierknopen heeft wat meer aandacht vraagt. Spreek vooraf dus af wat je wel en wat je niet gaat masseren. Spreek ook af hoe lang je gaat masseren, zodat je beide weet waar je aan toe bent.

Tot slot en wellicht het allerbelangrijkste:

Geniet van masseren en zorg er voor dat je het beide naar je zin hebt!

Aandachtspunten bij massage

Aandachtspunten bij massage?

Wat vond jij van deze aandachtspunten bij massage? Heb je nog een goede extra tip? Laat anderen daar ook van profiteren en laat een reactie achter.

Geschreven door Robin van Wees, OMB Academie ©. Delen mag alleen na schriftelijke toestemming en met bronvermelding .

Wil je veel meer leren over massage?
Volg dan een massagecursus!

Mis echt helemaal niets van de OMB Academie en volg ons ook op Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *