Hoe ruikt een massage?

Hoe ruikt een massage?

Hè, wat bedoel je nou? Gaat dit over heerlijk ruikende olie? Of over zweetvoeten? Wat bedoel je met:  hoe ruikt een massage? Heeft massage een geur?

Het verschil tussen een massage die wel oké is en een waarbij je helemaal kan ontspannen en wegdromen zit hem vaak in de details. En ik noem het details, maar de omstandigheden bepalen voor zeker de helft de ervaring van de massage. Toch wel belangrijk om daar met aandacht mee om te gaan. De geur tijdens een massage is zo’n detail. Vandaar de vraag: hoe ruikt een massage?

Je kunt de geurbeleving beïnvloeden op verschillende manieren. Ik noem de belangrijkste twee:

De geur van de massageolie

Veel massageoliën hebben een bepaalde geur. Dit komt doordat de bestanddelen nou eenmaal zo ruiken of doordat er een geur aan is toegevoegd. Voor het toevoegen van een geur aan natuurlijke producten wordt meestal etherische (of essentiële) olie gebruikt. Bij niet-natuurlijke oliën zijn de geurstoffen vaak synthetisch. Voor ontspanningsmassage wordt vaak lavendelolie toegevoegd, omdat dit een rustgevende werking heeft. Ook zie je wel toevoegingen van extracten van citrus, arnica, calendula, berkenblad, kamille. Elk met hun eigen unieke eigenschappen en werking op de huid, spieren en je gemoedstoestand. Vaak vind je deze oliën onder de noemer “aromatherapie” en dit geeft een extra beleving aan de massage.

Mijn ervaring is dat klanten een massageolie met een geur wel lekker vinden, maar ze ruiken het pas als je in de buurt van het gezicht komt. Of het dan ook daadwerkelijk de stemming van de ontvanger op een positieve manier beïnvloed is dan nog de vraag.

Als masseur is het een ander verhaal. Ik heb een tijdje met Aromatherapie-massageolie gewerkt en ik moet zeggen: ik vond het zeer onprettig. De hele dag ruik ik de “heerlijke ontspannende geur” van de meest geweldige etherische olie. Aan het einde van de dag zat ik met een duf gevoel, hoofdpijn of was soms zelfs misselijk. Niet bepaald ontspannend dus.

In de afweging tussen de beleving van de klant en van de masseur, heb ik besloten om niet meer met sterk ruikende olie te werken. Ik werk met natuurlijke massageolie (amandel en jojoba) en deze is nagenoeg geurloos.Overigens: er zijn ook mensen die het onprettig vinden om een sterke geur bij zich te dragen als ze na de massage bijvoorbeeld nog naar een verjaardag moeten.

De geur in de ruimte waar je masseert

Veel subtieler en makkelijker te beïnvloeden is de geur van de ruimte waarin je werkt. Je kunt kiezen voor een luchtverfrisser die je al dan niet in het stopcontact moet stoppen. Andere mogelijkheden zijn het branden van wierook of het verdampen van etherische olie in een geurbrander of op een geursteen.

Van een luchtverfrisser ben ik geen voorstander, omdat het vaak synthetische / chemische bestanddelen heeft. En in een stopcontact stoppen vind ik al helemaal raar. Als het ook natuurlijk kan, waarom dan elektriciteit ervoor gebruiken? De geuren van luchtverfrissers zijn vaak ook sterk en niet prettig.

Wierook is veelal wel natuurlijk, maar dat wil nog niet zeggen dat de rook die er van afkomt niet schadelijk is. Ook is de geur van wierook behoorlijk sterk en overheersend. De kans op allergische reacties, prikkende ogen en irritatie van de neusslijmvliezen is ook een stuk groter. Bedenk ook: hoe sterker de geur die verspreidt wordt, hoe meer het ook in kleding en doeken trekt.

Hoe ruikt een massageEtherische olie verdampen is veel subtieler en makkelijker te doseren. Je kunt kiezen voor een geurbrander (zie afbeelding). In het bakje aan de bovenkant zit water en enkele druppeltjes etherische olie. Onderin zorgt het waxinelichtje voor verwarming en verdamping van het water en de olie. Let er wel op dat niet al het water verdampt. Dan gaan de olieresten koken en dat kan gaan spetteren!

Een geursteen is een poreuze steen waarop je de etherische olie kan druppelen. Dit trekt in steen en de geur verdampt geleidelijk. Dit is vooral geschikt voor kleine ruimten en voor grote ruimten is het beter de steen op de verwarming te leggen. Het voordeel van een geursteen is dat je geen kaarsje aan hoeft te steken met het risico van vuur.

Tot slot over hoe ruikt een massage:

Geur is heel persoonlijk en wat de ene heel lekker vindt, vindt de ander vies ruiken. Ruik jij een heerlijke boslucht of de geur van rottende blaadjes? Mensen associëren een bepaalde geur ook vaak aan een ervaring van vroeger. Omdat je dit niet kan weten, kun je je dus flink vergissen bij de definitie: dit ruikt heerlijk! Wees je hier van bewust als je een geur wilt toevoegen aan de massagebeleving.

Wil jij meer tips of andere informatie over massage?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Wat vind jij? Werk jij met een geurende massageolie of met etherische olie die je verdampt? Wat vind jij het prettigste werken? En welke reacties krijg je daarop?
Laat het me weten door hieronder jouw reactie te geven!

Via Facebook blijf je ook op de hoogte!

3 reacties op “Hoe ruikt een massage?

 1. Inderdaad, als je met een geurende olie werkt bv, dan ruik je al snel een weke geur die overal blijft hangen. Mijn voorkeur gaat uit naar het verdampen de olie.
  Groet,
  Petra

 2. Ik gebruik ook etherische olie in een verdamper en kan daardoor de geur aanpassen aan de situatie/cliënt.Soms krijg ik te horen dat mensen al ontspannen worden als ze de olie ruiken en de muziek horen.Het geeft een prettige sfeer aan de ruimte.
  Groetjes,
  Mieke

 3. soms en bij bepaalde mensen v wie ik weet dat ze het lekker vinden, een miniwierook stokje met lichte geur (heb het ultieme merk gevonden!), die weinig rook geeft in de gang ter ontvangst. in praktijkruimte geen geurverspreiding.
  olie heb ik een aantal olieen zelf gemixed en laat mensen vantevoren ruiken en kiezen. heb alleen etherische olie waar ik zelf ook tegen kan en van hou qua geur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *