Naar het hart toe masseren

Naar het hart toe masseren

Het is een veel gestelde vraag bij de massagecursus: “Je moet toch altijd naar het hart toe masseren?” en het wordt vaak op deze manier als vaststaand feit neergezet: je moet altijd naar het hart toe masseren. Het is alleen erg stellig en er ontbreekt een onderbouwing. Het is net zoiets als zeggen dat je altijd rechts moet rijden in het verkeer. Op zich is dat waar, maar is ook zeker niet altijd het geval en de verklaring ontbreekt daarbij ook.

Hoe zit dat nou met “naar het hart toe masseren”? Wanneer is dat belangrijk en wat is de reden?

De bloedsomloop

Laten we eerst even kort kijken naar de bloedsomloop van het menselijk lichaam. Met het hart als motor wordt het bloed door je hele lijf gepompt. Vanuit het hart stroomt er bloed naar de longen, waar er koolzuurgas wordt afgegeven (dit wordt ook wel koolstofdioxide, kooldioxide of CO2 genoemd). Tegelijkertijd wordt er zuurstof opgenomen, waarna het zuurstofrijke bloed weer terug stroomt naar het hart. Vervolgens pompt het hart het bloed naar de rest van je lichaam. In de darmen worden er voedingsstoffen toegevoegd die je lijf nodig heeft om te kunnen functioneren. Kortom: je bloed is het transportmiddel voor het vervoeren van onder andere zuurstof en voedingsstoffen naar die plaatsen in je lijf waar deze stoffen nodig zijn.

De spieren

Over de functie en de werking van spieren valt heel veel te vertellen, maar ik wil het in dit artikel praktisch en overzichtelijk houden. We kijken nu alleen naar de skeletspieren, die je nodig hebt voor je houding en om te bewegen. De voornaamste eigenschap van een spier is dat deze kan samentrekken, waarmee je dus bijvoorbeeld je arm of been kan buigen. Terugduwen kan een spier niet: voor de tegenovergestelde beweging wordt een andere spier gebruikt en de spier die eerder aantrok ontspant dan weer. Voor dit proces van aantrekken heeft de spier twee dingen nodig: zuurstof en voedingsstoffen ofwel brandstof. Zoals je in de vorige alinea hebt kunnen lezen, worden deze stoffen aangeleverd door het bloed.

Bij de werking van een spier, wordt zuurstof en brandstof omgezet in beweging en warmte. Ook blijven er stoffen over, met name melkzuur, met de algemene benaming: afvalstoffen. (Je leest ook wel eens de term giftige afvalstoffen, maar dat is onjuist.) Door de spierwerking spreken we van afvalstoffen, die vrijkomen door de natuurlijke werking van de spieren. Deze afvalstoffen worden door het lichaam vanzelf weer afgevoerd met behulp van de bloedsomloop.

Door grote of langdurige inspanning van (ongetrainde) spieren ontstaat er verzuring wat aanvoelt als spierpijn. Dit komt door een te veel aan melkzuur in je spieren. Daarnaast kun je over een langere periode spierknopen ontwikkelen waarin zich ook een verhoogde concentratie van afvalstoffen bevindt. Deze spierknopen staan dus los van inspanning van bijvoorbeeld intensief sporten.

Massage en doorbloeding

Bij een massage worden de huid en de spieren beïnvloed en één van de uitwerkingen daarvan is dat de doorbloeding toeneemt van zowel de spieren als de huid. Omdat de doorbloeding van de spieren toeneemt, komen ook de afvalstoffen meer vrij die opgeslagen zaten in de spieren. Je lichaam wil die graag afvoeren en je nieren filteren dit uit je bloed. Dit is ook de reden dat het belangrijk is om voldoende te drinken, ook als je gemasseerd bent.

Massage van de armen en benen

Eindelijk komen we uit bij het onderwerp van dit artikel. Bij het masseren van de ledematen (armen en benen) ligt de nadruk van de strijktechnieken (effleurages) in de richting van het hart. Je kunt wel richting de handen of voeten strijken, als je dat maar veel zachter doet. Met masseren stimuleren we de doorbloeding en komen er meer afvalstoffen vrij en die komen in de bloedbaan terecht. Met de strijkbewegingen richting het hart ondersteun je de natuurlijke werking van de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen. Andersom kan dat bij de handen en voeten nergens heen.

Masseren van de romp

Zeker als je kijkt naar ontspanningsmassage is het bij de romp veel minder van belang in welke richting je masseert, als je het hebt over de afvoer van afvalstoffen. Om dan te zeggen dat je van de onderrug naar de bovenrug moet masseren, omdat je richting het hart moet masseren klopt niet. Je kent de plek waar je hart zit en je rugspieren worden niet vanaf je bovenrug doorbloed. De ervaring leert echter dat als je vooral in de richting van het hoofd masseert, de kans op hoofdpijn bij de cliënt vele malen groter is.

Naar het hart toe masseren

Energetisch

Het doel bij ontspanningsmassage is, zo zegt de naam al: ontspanning. Voor een groot deel bereik je dat door minder druk te zijn in je hoofd ofwel minder nadenken en minder bezig zijn met gisteren en morgen (waar het denken erg goed in is). Bij het toepassen van massagetechnieken van het hoofd af, in de richting van je onderrug of centrum, werk je ook energetisch van het hoofd af. Minder energie in je hoofd betekent ook minder druk in je hoofd en dus meer ontspanning.

Ook afstrijken aan het einde van de massage is altijd in de richting van je handen en/of je voeten. Het is een zachte strijking meestal op je massagedoek, waarbij je dus ook van het hart af beweegt.

Kortom

Masseer je armen en benen? Leg de nadruk bij strijkingen dan op de heenweg en dus in de richting van het hart. Geef je ontspanningsmassage op de romp, dan is van het hoofd af masseren een betere richtlijn dan naar het hart toe masseren.

Video over “naar het hart toe masseren”

Als bonus vertel ik je de voordelen die jij én de ontvanger hebben, wanneer je vanaf het hoofdeinde masseert.

De link naar het blog-artikel staat onder de video, wanneer je deze op YouTube bekijkt. Klik je daar nu toch heen? Abonneer je dan meteen op ons video-kanaal.
Abonneer je op ons YouTube kanaal

Leer jij het liefste met behulp van video’s? Kijk dan welke van onze online cursussen je het leukste lijkt om te doen. 

Volg ons via Facebook en je blijft vanzelf op de hoogte!

4 reacties op “Naar het hart toe masseren

 1. Dat wilde ik weten! Hartelijk dank.
  Intuitief deed ik het voor een deel al zo.
  Goed ingeschat, waar cursisten mee zitten.
  Het gaat mij vooral om de voeten,
  blijf je geinteresseerd volgen. Nogmaals
  hartelijk dank! E. Kempen, Apeldoorn

 2. Hoi Robin. Ik leer nu tijdens mijn opleiding ook dat je via het hoofd een aromamassage bv eindigd.
  Wat is daar over te zeggen. De een zegt over een massage je moet bij de voeten eindigen de ander bij het hoofd?

  1. Hallo Esther,
   Als iemand beweert dat iets “moet”, vraag dan gerust naar een onderbouwing. Voor alles valt iets te zeggen en zowel bij het hoofd als bij de voeten eindigen, zal voor- en nadelen hebben. Mijn ervaring is bij de voeten eindigen iets meer ontspanning geeft, maar dat betekent niet meteen dat dit dan ook altijd zo moet. Mijn belangrijkste advies is: volg je eigen gevoel en ga op je ervaringen af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *