Het verschil tussen sportmassage en ontspanningsmassage

“Geven jullie ook sportmassage?”
“Nee, maar wel ontspanningsmassage.”
“Is dat dan alleen maar een beetje aaien? Want daar hou ik niet van.”
Zomaar een voorbeeld van een telefoontje die we wel eens krijgen. Veel mensen denken bij massage als eerste aan sportmassage. En dat dit de enige massage is die een positieve uitwerking heeft op het lichaam. Bij ontspanningsmassage denken sommigen dat het alleen maar aaien is, maar dat beeld klopt natuurlijk niet met de werkelijkheid. Beide massagevormen worden gebruikt voor ontspanning en om spierpijn of spanningsklachten te verminderen, maar hebben beide eigen doelen en technieken. Bij deze het antwoord op de vraag: Wat is het verschil tussen sportmassage en ontspanningsmassage?

Sportmassage

Het verschil tussen sportmassage en ontspanningsmassage

Een sportmassage is vooral gericht op het verbeteren van de sportprestaties en het voorkomen van blessures. Het is meestal een diepe, stevige massage die gericht is op specifieke spiergroepen die gebruikt worden bij het sporten. Een sportmassage wordt daarmee ook maar op een deel van het lichaam toegepast. Het vraagt minder tijd en heeft geen holistische insteek. Deze massagevorm kan worden toegepast voor, tijdens of na een sportinspanning om de spieren op te warmen, spierspanningen te verminderen en om het herstel van de spieren te bevorderen. Een verschil tussen een sportmassage en een ontspanningsmassage zit hem dus vooral in het doel en de intensiteit.

Ontspanningsmassage

Wat is het verschil tussen sportmassage en ontspanningsmassageBij een ontspanningsmassage, wat ook wel ‘wellnessmassage’ wordt genoemd, is veel meer aandacht voor de mens als geheel. Het doel is het verminderen van stress en daarmee het laten toenemen van de algehele ontspanning. Meestal is het een zachtere vorm van masseren, maar ook hierbij kan er in de diepte gewerkt worden om spierspanning te behandelen. Bij ontspanningsmassage zie je meer lange strijkende bewegingen over een groter deel van het lichaam. Het zijn juist de strijktechnieken die een gevoel van ontspanning en rust geven. Daarom wordt er ook meer tijd voor genomen, wat de ontspanning ten goede komt. Daarnaast verbetert een ontspanningsmassage de doorbloeding van huid en spieren en verlaagt het spierspanning. Een groot verschil tussen ontspanningsmassage en sportmassage zit dus in de tijdsduur, het soort technieken en daarmee de ervaring van de massageklant.

In het kort het verschil tussen sportmassage en ontspanningsmassage

  • Doel bij sportmassage is het verbeteren van de prestatie van een sporter en het voorkomen van blessures. Het doel van ontspanningsmassage is het verminderen van stress en het bevorderen van algehele ontspanning.
  • De technieken bij sportmassage zijn vooral diepe, stevige grepen om specifieke spier(groep)en te behandelen. Bij ontspanningsmassage worden vooral mildere, strijkende bewegingen gedaan om het hele lichaam te behandelen. Daarnaast wordt er ook dieper en met stevige technieken gemasseerd.
  • Het moment van een sportmassage is vlak voor of na een sportprestatie, terwijl ontspanningsmassage op ieder moment kan worden gegeven om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen.
  • De doelgroep van sportmassage is atleten en mensen die regelmatig sporten. Ontspanningsmassage is voor iedereen geschikt, die op zoek is naar stressvermindering en algehele ontspanning.

Heeft dit jou het antwoord gegeven op de vraag wat het verschil is tussen sportmassage en ontspanningsmassage? In het kort gezegd zijn het twee verschillende vormen van masseren met elk hun eigen doel, doelgroep en massagetechnieken.

Ken je het YouTube kanaal van de OMB Academie al? Daarop vind je interessante en leerzame video’s over massage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *