Handmassage bij oudere mensen

Een handmassage is een fijne en laagdrempelige manier om in korte tijd ontspanning te geven. Een massage van de handen is geschikt voor iedereen, maar er is één doelgroep voor wie een handmassage uitermate geschikt is. Dat zijn oudere mensen, dementerende mensen en patiënten in een zorginstelling als complementaire zorg. Het masseren van handen is relatief eenvoudig te regelen en geeft in een korte tijd al veel voldoening. Daarnaast heeft handmassage bij oudere mensen nog veel meer voordelen:

  • Een goede en zorgvuldige handmassage kan helpen bij het verminderen van pijnklachten. Vooral bij mensen met artrose of andere aandoeningen die pijn in de handen geven. Uiteraard vraagt dit wel afstemming en voldoende kennis van zaken.
  • Het verbetert de bloedcirculatie en geeft een betere doorbloeding van de spieren en de huid.
  • In lijn hiermee helpt het bij stijfheid van de handen en maakt de vingers en handen weer wat soepeler, wat kan helpen bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden.
  • Een rustige handmassage vermindert stress. Door de liefdevolle aandacht en zorgvuldige massagetechnieken gaan mensen zich beter voelen. Stresshormonen nemen af en de zogenaamde gelukshormonen nemen toe. Dit kan zelfs leiden tot een verlaging van de bloeddruk.
  • Door een handmassage en de vermindering van stress worden mensen rustiger en kunnen er beter van gaan slapen. Dit komt de stemming en het algemene welbevinden natuurlijk ook ten goede.
  • Het laten masseren van de handen werkt opbeurend en kan zelfs depressieve gevoelens verlichten.

Handmassage bij oudere mensen

Conclusie handmassage bij oudere mensen

Een goede, zorgvuldige en ontspannende massage van de handen bij ouderen heeft vele voordelen. Realiseer je ook dat het erg laagdrempelig is, omdat je er weinig voor hoeft voor te bereiden, je alleen de mouwen hoeft op te stropen, maar weinig massageolie nodig hebt en het niet veel tijd vraagt. Lees meer hierover in het artikel: “Voordelen handmassage”.

Handmassage complementaire zorgUiteraard vraagt een specifieke doelgroep altijd om een aangepaste benadering en werkwijze. Denk bijvoorbeeld aan dementerende mensen. Je kunt ze zonder woorden warme en liefdevolle aandacht geven met een fijne en zachte handmassage.
Het is wel belangrijk dat je dit op de juiste manier aanpakt en goed observeert hoe er op de aanraking gereageerd wordt.

Dat geldt ook voor andere doelgroepen in de complementaire (aanvullende) zorg. Je kunt zo ook mensen in de laatste fase van hun leven een handmassage geven, wat erg dankbaar en mooi is om te doen.

Al met al is het leren van handmassage ideaal voor mensen in de zorgsector. Als je een hand kan geven, kan je ook handmassage geven! Je zal niet de eerste zijn die ervaart hoe verrassend diep ontspannend het kan zijn.

Wil jij handmassage leren geven?

Wil jij leren hoe je op een verantwoorde manier een zorgvuldige en ontspannende handmassage geeft? We hebben zowel een online cursus handmassage als een cursus handenmassage met een praktijk lesdag.

Anneke (één van onze trainers) geeft een voorbeeld uit de praktijk:
“Aan een dochter van een bewoonster in een zorginstelling gaf ik een handmassage. De handen van haar dementerende moeder masseerde ik al regelmatig en de dochter vond het fijn om dit zelf ook een keer te ervaren. Zo kon ze ook voelen hoeveel ontspanning een handmassage geeft.
De dochter vertelde dat zij het soms ongemakkelijk vindt om bij haar moeder op bezoek te gaan, omdat zij niet goed meer kan communiceren met haar. Ze vertelde dat haar moeder altijd van aanraken hield en ze ook ziet dat haar moeder kan genieten van de handmassages die ik aan haar moeder geef.
Vroeger thuis zorgde haar moeder altijd goed voor haar eigen handen.

De dochter volgde de cursus handmassage en ging deze zelf geven aan haar moeder.
Door het toepassen van de handmassage, heeft zij weer beter contact met haar moeder, maar dan op een andere manier. Ook gaat het praten makkelijker omdat het onderwerp, de handmassage, een reden geeft om met haar te communiceren. Hoewel haar moeder niet altijd of gemakkelijk met woorden kan antwoorden, ziet zij dat ze rustiger gaat ademhalen, meer ontspanning heeft in haar lijf en een tevreden uitstraling in haar gezicht.

De handmassage geeft de dochter nu zelfs aan andere bewoners. Hoe mooi is het, dat op deze manier, meer ouderen, persoonlijke aandacht krijgen door middel van handmassage.

Of je nou masseur, verzorgende, familie, vriend, vriendin, mantelzorger of vrijwilliger bent. Handmassage geeft zowel voor jou als de ontvanger een ontspannen en waardevol moment!”

Een voorbeeld van een techniek bij handmassage zie je hier.

Eén reactie op “Handmassage bij oudere mensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *