Spierknopen oplossen, maar hoe?

Spierknopen oplossen, maar hoe?

Iedereen heeft ze, maar niet iedereen heeft er last van: spierknopen. Het is mogelijk dat je fysieke klachten of pijn hebt, terwijl je je er niet bewust van bent dat spierknopen de oorzaak zijn. Om van je klachten af te komen probeer je van alles, maar niets blijkt te helpen. Omdat je de werkelijk oorzaak niet kent, blijft het probleem in stand en daarmee ook je klachten. Mocht je dit herkennen, onderzoek dan eens of spierknopen de oorzaak zijn! Spierknopen oplossen kan ook de oplossing zijn van je klachten. We krijgen hier vaak vragen over in de massage cursus.

Hoe herken je een spierknoop?

Spierknopen oplossenEerst maar even de officiële benaming van een spierknoop noemen: een myofasciaal triggerpoint, maar dat mag je snel weer vergeten.

Je kunt ze met je vingertoppen voelen als een kleine harde plek in een spier ongeveer ter grootte van een erwt. Ze kunnen ook kleiner of groter zijn of nauwelijks te vinden. De knoop bevindt zich in een strakke streng spiervezels, die aan kan voelen als een pees en lijkt op een snaar.

Als je op de knoop drukt, dan geeft het pijn op de plek zelf. Daarnaast kan het uitstralen naar een andere plek dan de spierknoop ofwel afgeleide pijn geven. Als voorbeeld kan je pijn in je kuit ervaren door een knoop in een bilspier. Of bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen door een spierknoop in je schouder.

Het bestaan van afgeleide pijn is belangrijk om te weten, want als je ergens pijn ervaart, denk je al snel dat daar ook het probleem zit. Als de oorzaak echter een spierknoop is, dan kan je dus helemaal verkeerd zitten!

Welke klachten geven spierknopen?

Naast lokale pijn en afgeleide pijn, kun je denken aan: stijfheid, kramp, RSI-klachten, pees-klachten, tintelingen, een brandend of doof gevoel, hoofdpijn, kiespijn en/of verminderde coördinatie. Dat is dus nogal wat en dit zijn niet eens alle mogelijke klachten!

Naast klachten hebben knopen ook andere gevolgen: de spiervezels worden verkort en daardoor kan de spier niet meer goed op lengte komen. Gewrichten in de buurt krijgen meer spanning, wat kraken en knakken als uitwerking kan geven. De functie van de spier wordt wat verzwakt, waardoor andere spieren een deel van de functie gaan overnemen en daardoor overbelast raken.

Waardoor ontstaan spierknopen?

Er zijn vele mogelijke oorzaken voor het ontstaan, maar daar wil ik in dit artikel niet uitgebreid op in gaan. Wel wil ik iets vertellen over het in stand houden. De oorzaak ligt meestal in een gebeurtenis zoals vallen, een inenting, overbelasting van spieren door sport of door het helpen sjouwen bij een verhuizing.

Na een tijdje nemen die klachten wel af, maar blijft de spierknoop passief (ook wel: latent) aanwezig. Door bepaalde activiteiten of juist te weinig activiteit kan een spierknoop weer actief worden, inclusief bijbehorende klachten.

Waardoor blijven spierknopen bestaan?

Net zoals de oorzaken zijn er veel uiteenlopende factoren die knopen in spieren in stand kunnen houden. Te veel of te weinig fysieke inspanning is een veel voorkomende instandhouder. Maar ook knellende kleding, (zware) handtas of rugtas, verkeerde (werk)houding, psychische spanningen, hormonale onbalans, slaapproblemen, vitamines en mineralen tekorten, ontstekingen en infecties, lichaamsbouw (bijv. ongelijke beenlengte), depressie en medicijngebruik. Een andere grote boosdoener is stress, wat een enorme belasting geeft op je gehele gestel.

Even voor de duidelijkheid…

Volledigheidshalve wil ik vermelden dat niet alle mogelijke oorzaken ook spierknopen geven. En ook niet dat alle mogelijke instandhouders spierknopen in stand houden. Zelfs niet dat een fysieke klacht altijd een spierknoop als oorzaak heeft. Het is alleen een mogelijkheid, maar wel eentje die de moeite waard is om te onderzoeken.

Spierknopen oplossen, maar hoe?

In een artikel geschreven door een bedrijf dat ook een massage opleiding geeft, zal het je niet verbazen dat massage een oplossing is. Dat antwoord is alleen te kort, want het behandelen vraagt meer. Breng eerst nauwkeurig de klachten in kaart, inclusief oorzaken en in stand houdende factoren.

Vervolgens kan je spieren rustig en aandachtig onderzoeken waarin mogelijkerwijs spierknopen zitten. Er zijn vervolgens verschillende manieren om een spierknoop te behandelen. Belangrijk bij alle technieken is dat er niet te snel of te stevig gewerkt wordt. Hard en snel werkt niet bij spierknopen oplossen.

Wil je les over spierknopen?

We bieden zowel praktijk lessen als online cursussen aan. In de praktijklessen zoals in de weekendcursus voor beginners besteden we aandacht aan spierknopen.

Spierknopen oplossen vraagt geduld

Een snelle oplossing, een easy fix, is er helaas niet. Wanneer je spierknopen wilt behandelen, neem daar dan de tijd voor en behandel deze gedurende een langere periode dagelijks. Let er ook goed op dat je met andere handelingen de spierknoop niet opnieuw verergert. Dan kan je namelijk opnieuw beginnen.

In het stukje “Waardoor blijven spierknopen bestaan” kan je kijken wat je herkent bij jezelf. Vervolgens kan je een oplossing vinden om de oorzaak te vermijden waardoor spierknopen blijven terug komen bij jou.

Zelf masseren of laten masseren

Het is het fijnste als iemand anders jou kan masseren, maar die mogelijkheid is er niet altijd. Natuurlijk kan je ook jezelf masseren. Dit is bijvoorbeeld makkelijk bij een spierknoop in je kuit of je bovenbeen. Bij een spierknoop in schouder wordt het wat lastiger. Gelukkig zijn ook daar oplossingen voor.

Je kan gebruik maken van een tennisbal of een grote stuiterbal. Wanneer je deze tussen een muur en de plek van je klacht doet, kan je druk geven op de spierknoop. Wees ook nu zorgvuldig en heb geduld. Het mag niet heel erg pijnlijk zijn als je druk geeft, want dan kan je de klachten juiste erger maken.

10 tips voor het masseren van je partner of iemand anders

Bij een goede massage komt veel meer kijken, dan alleen maar het behandelen van spierknopen. In deze video krijg je 10 tips waar jij je voordeel mee kan doen.

Is kennis opdoen door video’s ook helemaal jouw manier van leren? Ga dan een van onze online cursussen doen! Binnen enkele minuten kan je al beginnen.

19 gedachten over “Spierknopen oplossen, maar hoe?

  1. Beste Robin,
    Ik ben blij dat je een cursus trigger points wil gaan geven.
    Heel graag zou ik dit in een cursus van meerdere avonden zien, omdat 3 uur een mooie leer spanningsboog geeft en ik de cursus dan optimaal kan benutten. Ook kan ik tussendoor oefenen wat maakt dat ik mij de lesstof beter eigen maak en minder snel weer vergeet.
    Bij de inhoud zie ik graag het schema van triggerpoints die rechtstreeks verband hebben met organen en andere punten in het lichaam. Dus stevige theorie die zowel in de lessen aan de orde komt gekoppeld aan de praktijk als in een reader. De reader heeft als functie de theorie al gelezen te hebben voor de praktijk les zodat de praktijk makkelijker aangeleerd kan worden en onthouden. Het doornemen van de theorie na de praktijkles haalt alles weer op wat door de vele lesstof op de achtergrond
    geraakt was.
    Inhoud: wat ik er graag bij zou willen zien 🙂
    Overzicht totale terrein triggerpoints (plaat menselijk lichaam) afbakening wat er in de cursus aan de orde komt.
    Rug triggerpoints signaleren, masseren en punt druk.
    Benen het zelfde
    Armen en schouders het zelfde
    Klacht gericht hoofdpijn triggerpoints
    Artrose , spierspanning Triggerpoints

    Ik hoop dat je iets aan mijn reactie hebt.
    Graag doe ik mee aan de cursus triggerpoints.
    Groetjes Vera

  2. Zo’n cursus Spierknopen zou ik wel heel leerzaam vinden.
    Vorige week had ik iemand die helemaal vastzat tussen de schouderbladen en de nek.
    De persoon in kwestie vertelde mij dat dit voornamelijk kwam door stress.
    Ik heb zoals ik in de basiscursus heb geleerd de spieren ( knopen ) gemasseerd, maar ik wilde het niet te hard doen, want ik wist niet wat voor schade ik dan aan zou brengen.
    Wel vertelde ik dat ik de spieren (knopen) niet met 1x masseren kon verminderen en dat hij echt vaker terug moest komen.
    Zelf heb ik ook regelmatig last van spierknopen die behoorlijk vastzitten en de oorzaak daarvan is mijn houding op werk en soms stress.

    Als de cursus doordeweeks gegeven gaat worden, dan graag in één avond, mits het zoveel informatie is, dan uiteraard meerdere lessen ( avonden ). In het weekend maakt het qua tijd voor mij niet zo uit. Ik vind de theorie informatie in een reader fijn om te lezen, ik print deze altijd uit en berg dit dan op in een map, zodat ik altijd terug kan lezen.
    Maar het voordeel om de theorie klassikaal te krijgen, kan misschien nuttig zijn omdat je dan dingen kan uitwisselen en uitdiepen.
    Tijdens de cursus zou ik heel graag willen weten hoe de spierknopen te behandelen.
    • Moet de druk hard zijn of juist zacht en regelmatig.
    • Welke kant op kan je het beste masseren.
    Dit soort technieken zou ik heel graag willen leren, want ik merk dat zeker deze tijd veel mensen hier last van hebben “Stress van alle dag”.

  3. Hoi Robin, Lijkt mij een heel interessante cursus! Ga je dit onderwerp ook in de opleiding verwerken? Een reader met duidelijke plaatjes lijkt mij bij deze cursus nog belangrijker dan bij de andere cursussen. Ook een schema met “verbonden” plekken en mogelijk verband houdende klachten zou ik fijn vinden. Ik kan niet goed overzien hoeveel “stof” dit is, maar voor mij geldt over het algemeen dat kleinere porties informatie met pauzes ertussen beter werken dan alles ineens. Het tussendoor oefenen helpt mij erg en daarnaast vind ik het best lastig om concentratie langer dan een avond/middag/ochtend vast te houden. Ik werk het liefst klassikaal. Lieve groet, Lianne

    1. Hoi Lianne,
      Dank je wel voor je respons. Uiteraard gaan we een deel in de opleiding verwerken, maar een volledige cursus over spierknopen zal niet passen.
      Tot snel!
      Warme groet, Robin

  4. Hoi Robin,

    Dit is een heel waardevolle aanvulling op je cursussen en opleidingsprogramma. Je hebt daarmee denk ik een goede keuze gemaakt. Als tip wil ik je graag meegeven dat je cursisten veel oefentijd tussendoor moet geven. Om goed triggerpoints te kunnen behandelen is veel praktijkervaring bijzonder zinvol. Vooral op gebied van palperen.

    Ik hoop ook dat je je cursisten meegeeft dat je in sommige situaties als masseur niet zelf moet gaan behandelen, maar dat het soms beter is iemand naar een professional in het medische of para-medische circuit door te sturen. Ik schrik soms van wat mensen op fora en facebookgroepen menen te kunnen oplossen met triggerpointmassage. Jou kennende verwacht ik dat je dit wel zult doen overigens.

    Ben verder reuze benieuwd naar je nieuwe cursus. Mocht je een keer over het onderwerp willen brainstormen dan moet je me maar een seintje geven. Altijd leuk om weer eens bij te praten. Ik wens je in ieder geval veel succes met deze nieuwe opzet.

    Groet, Jetze

    1. Hoi Jetze,
      Leuk om van je te horen en dank je wel voor je positieve feedback! Erg waardevol. Een “waarschuwing” dat cursisten geen medici zijn, vind ik ook erg belangrijk en we zullen zeker aandacht besteden aan wat wel en wat niet kan.
      Als we zover zijn, hoor je zeker van me.
      Groetjes, Robin

  5. Beste Robin,
    Ik ben blij dat je een cursus trigger points wil gaan geven.
    Heel graag zou ik dit in een cursus van meerdere avonden zien, het liefst in het weekend. Bij de inhoud zie ik graag het schema van triggerpoints die rechtstreeks verband hebben met organen en andere punten in het lichaam. Dus stevige theorie die zowel in de lessen aan de orde komt. Inhoud: wat ik er graag bij zou willen zien 🙂
    Rug triggerpoints signaleren, masseren en punt druk.
    Benen het zelfde
    Armen en schouders het zelfde
    Klacht gericht hoofdpijn triggerpoints
    Artrose , spierspanning Triggerpoints

    Ik hoop dat je iets aan mijn reactie hebt.
    Graag doe wij mee aan de cursus triggerpoints.

  6. Hallo Robin,ik wil de vervolg cursus gaan volgen. Is het mogelijk om trigger pionts daar een onderdeel van te laten uitmaken.bijvoorbeeld extra avonden Ik zou gaan voor de avond cursus.

    1. Hoi Ed, Dank voor je reactie. Op dit moment denken we niet dat we het gaan toevoegen aan de bestaande cursussen. We geven er wel meer informatie over. Het zou echt te veel worden om het er uitgebreid aan toe te voegen. Een losse avondcursus over spierknopen kan zeker wel!
      Groetjes, Robin

  7. Hoi Robin,
    Heel interessant! Geen idee, maar denk dat het best veel informatie en begeleiding vereist om een goede behandeling te kunnen geven. Zou het graag met reader(met tekeningen en schema’s), aparte theorie en als avondcursus aangeboden zien. Misschien zo’n vertrouwde 5 avondencursus! Succes met het samenstellen van deze nieuwe uitdaging. Groetjes en tot snel!
    Lenne

    1. Hoi Lenne,
      Dank je wel voor je reactie. Het kan heel erg veel worden, wat betreft de theorie en praktijk die we kunnen geven. Het wordt een uitdaging om er voor te zorgen dat het niet té veel wordt.
      Ik houd je op de hoogte als we zover zijn.
      Groetjes, Robin

  8. Hi Robin, een goed initiatief. Ik ben geïnteresseerd en het maakt niet uit of het overdag of ‘s avonds is.
    Groetjes, Hennie.

  9. In mijn omgeving ken ik mensen die hardlopen en dat wat te veel doen en dan problemen hebben met de spieren in hun kuiten, met name knopen. Vandaar mijn interesse in knopen oplossen. Ik zou dat best wel een keer willen leren op een zondag. Theorie opschrift is altijd handig om eens rustig te kunnen doorlezen en als naslagwerk. Maar ik de praktijk leren en oefenen en de spier en knoop te leren ontdekken en oplossen vind ik wel prettig om te voelen en te zien. Misschien aanvullend met nog wat tips in die trant, bv uit sportmassage, hoe ga je om met blessures?
    Met vriendelijke groet,
    Laura

    1. Dank je wel Laura!
      We nemen je reactie mee in de uitwerking van de cursus. Zodra we zover zijn, lees je er over in onze infomail.
      Groetjes,
      Robin

  10. Goedenavond allemaal,
    Wat een geweldig nieuws voor mij, ik loop al 2 maanden met pijn in mijn onderlijf, medicijnen, ook triggerzones aan EEN kant behandeld.was daarna een stuk minder.
    Maar mijnlinkerkant waar niets te vinden was
    werd erger en erger, foto,s gemaakt, bloed geprikt, allemaal niets, radeloos was ik.
    Op een nacht dat ik weer beneden zat van de pijn kwam ik dit artikel tegen, ben direct mijn been gaan onderzoeken en zowaar ik vond tussen mijn knieschijf een harde pit, ik rustig aan gaan masseren, niemand geloofd dit, maar ik ben nu EEN dag zonder pijn, ga maandag een afspraak maken bij de fysiotherapeut en kijken waar er nog meer triggers kunnen zitten.
    ik ben zo blij als een klein kind, ik heb hierdoor wel onze vakantie moeten annuleren, maar ach dat is het ergste niet.

    1. Beste Rian,
      Wat mooi om te lezen dat het artikel je op het juiste pad heeft gezet! Laat het wel door een professional onderzoeken en behandelen, zodat het ook zeker om een triggerpoint gaat. Ik hoop dat je snel van al je klachten af bent en dan alsnog een vakantie kan boeken.
      Met ontspannen groet, Robin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *