Massage Opleiding

Massage Opleiding

Je wilt gediplomeerd en professioneel masseur worden?

 • Leren masseren in je eigen tempo
 • Complete massage opleiding in losse modules
 • Praktijklessen van onze gediplomeerde en professionele docenten
 • Uitgebreid online lesmateriaal
 • Je persoonlijke studiebegeleider
 • Inclusief de training: “Start je eigen massagepraktijk”
 • Haal ook je diploma Ontspanningsmasseur!

Heb jij de ambitie om je eigen massagepraktijk te beginnen of om professionele massages te gaan geven bij bedrijven? Dan is het volgen van een goede massage opleiding de juiste eerste stap voor jou. Het mooie aan deze opleiding is, dat je vrij snel na je eerste lessen al kan gaan masseren. Daarnaast kan je na je eerste massagelessen al leren over het starten van een eigen praktijk. Zodoende maak je na je eindexamen meteen een vliegende start!

Hoe zit deze massage opleiding in elkaar?

Jouw basiskennis over masseren leg je in de Basiscursus Massage, wat het fundament is van je opleiding. Alle belangrijke basis informatie komt hierin aan bod. Je leert over je werkmateriaal zoals: de massagetafel, oliën, de hoofdsteun, enkelrol, doeken enzovoort. En ook over je werkhouding, de zorgvuldige omgang met je klanten, over contra-indicaties (wanneer je niet mag masseren), de juiste opbouw van een massage, hoe je de massage begint en eindigt en nog heel veel meer. Je krijgt gedurende je gehele opleiding tot deze online theorie, zodat je altijd nog onderwerpen kan nalezen.

Uiteraard leer je tijdens de basiscursus massage ook al massagetechnieken, waarmee je een volledige lichaamsmassage kan geven. Je leert dat massage gaat om de intentie waarmee je een ander op een bewuste en aandachtvolle manier aanraakt. Zoals je ziet is dit als een fundering, zodat je hierna verder kan bouwen aan jouw massage vaardigheden.

Klik hier voor lesdata van de Basiscursus Massage = de start van de opleiding

Christel uit Den Haag over de massage opleiding:
“Heel blij dat ik voor deze opleiding heb gekozen. Het biedt zoveel meer dan (beter) leren masseren. De bewustwording zorgt voor een flinke groei in mijn persoonlijke ontwikkeling. Dit werkt positief door op alle aspecten in mijn leven. Daarnaast voelt het elke keer als een warm bad wanneer ik de andere deelnemers, de trainer en de assistenten weer zie.”

Vervolgcursus 1 en 2

Nu je de basis goed in de vingers hebt, ga je jouw repertoire uitbreiden doordat je meer technieken leert. Je wilt niet elke massage precies hetzelfde doen: dan wordt het voor jou lopende band werk en voor je (vaste) klanten erg voorspelbaar. Beide is niet de bedoeling, want variëren houdt het leuk voor iedereen. Doordat je veel meer technieken leert kan je ook meer klachtgericht gaan werken in die gebieden die bij de klant aandacht vragen.

De beide vervolgcursussen kan je in willekeurige volgorde doen, nadat je de technieken van de basiscursus goed kent. Vervolgcursus 1 richt zich op de achterkant van het lichaam: de schouders, nek, rug, benen en voeten. In vervolgcursus 2 gaat de aandacht naar de bovenkant van het lichaam, zowel de voor- als de achterkant. In totaal leer je meer dan 160 technieken, dus keuze genoeg voor elke massage die je gaat geven.

Ans over de massage opleiding:
“Doordat ik bij de OMB deze opleiding tot Professioneel Ontspanningsmasseur ben gaan volgen, ging er voor mij een wereld open. De opleiding wordt door het team gegeven met respect, integriteit, aandacht, zorgvuldigheid maar ook met veel passie en humor! De opleiding geeft een goede verhouding van theorie en het geven en mogen ontvangen van massages.”

Holistic Pulsing geeft verdieping in de ontspanning

Naast de basiscursus en de twee vervolgcursussen, is er de moduele “Holistic Pulsing”. Hiermee kan je jouw klanten een diepere ontspanning geven, wanneer je deze technieken combineert met oliemassage. Daarnaast is pulsing ook te geven als een op zichzelf staande massage.

Een groot voordeel hiervan is dat mensen hun kleding daarbij aan kunnen houden, wat voor veel mensen drempelverlagend is. Holistic Pulsing kan je met deze reden dan ook gaan geven bij bedrijven, op beurzen en bij evenementen.

Cynthia over de opleiding:
“Het is een enorme toevoeging aan mijn leven en ben zo dankbaar dat ik zoveel liefde en steun krijg van zowel het team als de groep. Zodra ik binnen kom voel ik rust, kalmte en warmte. Ik ben nog steeds bezig om te groeien en leer enorm veel over hoe ik mezelf als persoon kan ontwikkelen. Ook na deze opleiding zal ik er altijd met hele mooie herinneringen aan terug denken. Jullie zijn geweldig! En ga vooral ook zo door om andere studenten te helpen met hun reis.”

Start je eigen praktijk

Je wordt opgeleid om als professional je eigen massagepraktijk te beginnen. Uiteraard hoef je dat niet te doen, want je kan ook bij of voor bedrijven gaan werken. Waar je ook voor kiest: het is belangrijk om kennis te hebben van onder andere regelgeving en het ondernemerschap. In de online training “Start je eigen praktijk” leer je hier uitgebreid over. Wat komt er allemaal kijken als je zzp-er wordt en bovenal: hoe kom je aan massageklanten die ook weer terug komen? Ons advies is om aan deze online training te beginnen, nadat je de basiscursus hebt gedaan. Je hebt dan voldoende tijd om stap voor stap aan je ondernemerschap te werken.

Madelon over de “Start je eigen praktijk”:
“Mooie heldere online cursus! Fijn om alles nog eens terug te lezen. Heel inspirerend. De filmpjes herinneren mij eraan dat de cursusdagen stuk voor stuk fijn waren: mooie groepen, zorgzaamheid, zorgvuldigheid en aandacht van de docenten hoog in het vaandel, veel kennis en daarnaast, last but not least alles doorspekt met humor. Ik zie dat laatste ook weer terug in deze praktijktraining. Dank je wel!!”

Bewustwording

Door te masseren krijg je ook meer inzicht in jezelf. Anders gezegd: door de massage opleiding ontstaat er een proces van bewustwording en persoonlijke groei. We adviseren je dan ook om gedurende de hele opleiding een “dagboekje” bij te houden, waarin je al je ontwikkelingen bijhoudt. Van veel studenten horen we dat ze gevoeliger worden, hun intuïtie wordt scherper en ze kunnen beter aanvoelen wat een ander nodig heeft. Ideale kwaliteiten die je kunt inzetten wanneer je gaat masseren!

Supervisies en eindexamen

Natuurlijk wil je zeker weten dat je elke techniek goed uitvoert. Daarom doe je na elk onderdeel met technieken een supervisie. Tijdens een supervisie geef je een massage aan een andere student, terwijl een trainer meekijkt of je alles goed doet.

Elke supervisie bestaat uit technieken uit het desbetreffende onderdeel: basiscursus, vervolgcursus 1, vervolgcursus 2 en holistic pulsing. Tijdens dezelfde supervisie gaat je medestudent ook een toets doen, waarbij jij het oefenmodel bent. Je leert op deze manier ook van elkaar.

Bij een opleiding hoort natuurlijk een eindexamen. Wanneer je alle modules hebt gedaan en elke supervisie met een positief resultaat hebt afgerond, kan je het eindexamen doen. Deze bestaat uit een korte persoonlijke presentatie en het geven van een massage. Met een goed resultaat neem je daarna je diploma ontspanningsmasseur in ontvangst.

Modules en leer tempo

Zoals je hebt gelezen bestaat deze massage opleiding uit losse onderdelen: de modules. Elke module geven we regelmatig gedurende het hele jaar, zodat jij kan kiezen welke lesdata jou het beste uitkomen. Daarmee kan je ook het leer tempo bepalen wat het beste is voor jou.

We hebben studenten gehad die binnen een half jaar hun diploma behaalden. Studenten die echt de tijd willen nemen om alles rustig aan te leren, kunnen makkelijk anderhalf jaar bezig zijn. Gemiddeld duurt de opleiding zoals een gewoon schooljaar: ongeveer negen maanden. Starten kan al binnen enkele weken.

Madelon over de massage opleiding:
Door een samenloop van omstandigheden werd de opleiding mij zo in de schoot geworpen. Het ging als vanzelf en daardoor voelde het direct ook goed. Mijn zusje schreef zich spontaan in en samen hebben wij het hele traject in een mum van tijd doorlopen. Het was de meest relaxte opleiding die ik ooit gedaan heb. Genoten heb ik van alle cursusdagen en eigenlijk vond ik het jammer dat het was afgelopen, na het behalen van het examen.

Massage uren maken

Na elke module is het belangrijk dat je veel gaat oefenen op mensen uit je directe omgeving of beter nog: samen met andere studenten. Massage is een vaardigheid die je vooral goed leert, door het veel te doen. De feedback die je medestudenten geven is hierbij het meest waardevol. Familie en vrienden zullen je dankbaar zijn, maar die vinden het ook al snel goed genoeg. Een medestudent is hierin objectiever.

De eerste drie cursussen geven we als weekendcursus (twee dagen van zeven uur) én als avondcursus (vijf avonden van drie uur op een vaste avond van de week). Holistic Pulsing geven we alleen als weekendcursus, ook twee dagen van zeven uur. Omdat de technieken van deze cursus totaal anders is, dan in de drie andere cursussen, kan je deze volgen wanneer jou dat het beste lijkt. Die andere drie cursussen doe je wel in volgorde: eerst de basis, dan de ene vervolgcursus en dan de andere vervolgcursus.

Online lesmateriaal

Hierboven heb je gelezen over de praktijklessen, waarbij je naar het cursuscentrum toekomt en live les krijgt van een van onze docenten. Naast deze lessen hebben we ook uitgebreid online lesmateriaal. Per cursus is er een online onderdeel, waarin je theorie kunt lezen, maar bovendien van elke techniek een instructievideo kan bekijken. Naast de digitale handleiding en praktische overzichten, zijn de video’s het ideale hulpmiddel om te leren masseren. Daarom zijn deze online video’s ook een verplicht onderdeel van deze opleiding.

Voor jou als student is er ook een online onderdeel wat specifiek over de opleiding gaat. Hierin vind je uitgebreide informatie over elke supervisie en meer.

André over de massage opleiding:
“De opleiding tot masseur zit goed in elkaar. Duidelijke instructies en feedback van de instructeurs. Veel geleerd!”

Opleidingsgids

Massage Opleiding

We hebben de massage opleiding ook beschreven in de Opleidingsgids. Deze kan je downloaden om deze op je gemak te kunnen lezen.

Vragen en begeleiding

Doordat je zowel live lessen bijwoont, als digitale lessen doet, kan je altijd jouw vragen stellen aan het trainers team. Ook heb je een persoonlijke studiebegeleider, die jou kan helpen met specifieke vragen over jouw opleidingstraject. Wij wijzen je de weg, jij bewandelt het pad.

 

Ebe over de opleiding:
“De OMB heeft een prachtige manier om op een prettige wijze een goede opleiding te volgen, waar ik heel veel plezier in heb gehad. Een hele mooie locatie en er is een goede kwaliteit lesmateriaal. De manier van lesgeven is ontspannend en een goede dosis oefenen geeft het beste resultaat.”

Wanneer kan je beginnen?

Wil jij nú starten met de massage opleiding? Meld je dan aan voor een massagecursus voor beginners en vermeld hierbij dat je de volledige opleiding wilt gaan doen. De basiscursus is de start van het opleidingstraject, dus kijk meteen op welke datum je kan.
Nadat je de basiscursus hebt gedaan en je weet zeker dat je verder gaat met de opleiding, kan je je registreren als student.

Wat heb je nodig voor de massage opleiding?

 • Een massagetafel om thuis te oefenen is verplicht. Deze dien je zelf aan te schaffen, waarbij wij je uiteraard goed kunnen adviseren. Tijdens de lessen zorgen wij voor massagetafels. Je hoeft je eigen tafel dus niet mee te nemen naar de les.
 • Een doekenpakket bestaande uit:
  • 1 eenpersoons hoeslaken voor om de massagetafel.
  • 1 grote doek waarmee je de gemasseerde volledig kunt afdekken.
  • 2 hoofdsteunhoesjes, deze kan je bij ons of ergens anders kopen.
 • Makkelijk zittende kleding, bijvoorbeeld een joggingsbroek, T-shirt, sweater, sokken. Sokken zijn verplicht bij de lesdelen waarbij de voeten gemasseerd worden.
 • Natuurlijke massageolie zonder toevoegingen zoals etherische olie ofwel neutraal ruikende olie. Tijdens de lessen zorgen wij voor de massage olie. Voor het oefenen tussen de lessen in, kun je bij ons of ergens anders massage olie kopen.

Niveau en studiebelasting van de massage opleiding

 • Vereiste vooropleiding / kennis: geen. Eventueel is een telefonisch gesprek een mogelijkheid om samen te bekijken of de opleiding ook iets voor jou is.
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal is een vereiste.
 • Niveau van de opleiding: MBO.
 • Aantal docentcontacturen van de totale opleiding: minimaal 64 uur.
 • Zelfstudie gemiddeld drie uur per week voor oefenen en het lezen van de theorie.
 • Handleidingen van alle lesstof: Ja.
 • Diploma: Ja, na het volgen van de modules, het behalen van alle supervisies en het succesvol afleggen van het eindexamen.

Totaaloverzicht modules

Elke module staat als aparte cursus op deze website. Elke cursus geven we namelijk ook als een op zichzelf staande cursus. Klik op de titel om de pagina van elke cursus te openen.

Kosten van de massage opleiding

De opleiding is opgebouwd uit verschillende modules, supervisies en uiteraard het eindexamen.  De theoretische informatie krijg je digitaal in je eigen persoonlijke leer omgeving, waar je de gehele opleiding toegang tot hebt. Je aanmelding en betaling doe je per onderdeel. Op deze manier betaal je in feite in termijnen en alleen voor de onderdelen die je doet. Wanneer je geen extra lessen, supervisies of inhaal lessen doet, kost de opleiding circa 1600 euro.

Naast de kosten voor de lessen zijn er geen bijkomende kosten, behalve de spullen die je zelf aanschaft en je reis- en verblijfkosten.

Eric over de massage opleiding:
“Op zoek naar een cursus om mijn amateuristische thuismassages te professionaliseren, kwam ik terecht bij de OMB. Inmiddels intensief bezig met de opleiding tot ontspanningsmasseur en dat voelt goed. Wie weet gaat die eigen praktijk er wel komen. En anders bied ik als zzp-er graag mijn vaardigheden aan bij sauna’s en andere wellness bedrijven.”

Aanmelden voor de massage opleiding?

Meld je aan voor de massagecursus voor beginners en vermeld daarbij dat je de volledige opleiding wilt gaan doen. Daarnaast kan je al direct starten met de online training Start je eigen praktijk.

Wil je nog overleggen of heb je vragen? Op de pagina FAQ staan vragen die we gekregen hebben, inclusief het antwoord. Uiteraard kun je ook tijdens kantooruren telefonisch contact opnemen met de OMB Academie.

We hebben een ook een YouTube kanaal waarop je diverse filmpjes kan bekijken.