Houding van de masseur
Een ontspannende massage geven is heerlijk en dit kan voor de masseur een even ontspannend effect hebben als de ontvanger. Een goede houding van de masseur aan de massagetafel is hierbij essentieel. Wil jij voorkomen dat je snel moe wordt of last krijgt van je rug, schouders, armen of handen?
In dit artikel kun je lezen waar je allemaal op kunt letten bij de houding van de masseur, zodat massage geven geweldig blijft om te doen.
Oorzaken
Ik zie het regelmatig tijdens een cursus dat mensen snel hun eigen houding vergeten. Dit komt doordat ze zo geconcentreerd zijn op wat ze aan het doen zijn én doordat ze hun aandacht bij de ander hebben. Als je een keertje je eigen houding uit het oog verliest is dat niet zo erg. Als je vaker een massage geeft wordt het wel vervelend, als je zelf steeds fysieke klachten krijgt.
Je kan dan de indruk krijgen dat masseren voor jou te zwaar is en daardoor afhaken en niet meer gaan masseren. Dat is erg zonde en totaal niet nodig! Je kan heel goed een ontspannende massage geven zonder last te krijgen van je eigen lijf. Het belangrijkste is dat jij je bewust bent van je eigen houding.
Aanwijzingen voor de houding van de masseur
Uiteraard is elke mens uniek en alleen jij kent het beste je eigen lijf. Ik geef je graag praktische aanwijzingen waar je op kan letten. Neem dit niet klakkeloos van mij aan. Als jij merkt dat voor jou iets beter werkt dan dat ik omschrijf, volg dan je eigen gevoel en luister naar de signalen van je lijf.
Als voorbeeld staan de meeste masseurs relatief stil aan de massagetafel. Maar ik heb ook wel deelnemers bij de cursus gezien die niet stil kunnen staan, maar het nodig hebben om met hun eigen lijf verhoudingsgewijs veel te bewegen. Helemaal prima natuurlijk als het masseren voor jou dan prettiger is. Gewoon blijven doen.
De belangrijkste punten voor een goede werkhouding:
- Sta zo dicht mogelijk bij de massagetafel en indien mogelijk er zelfs tegen aan. Let er wel op dat je niet steeds tegen de tafel aan stoot of tegen het lijf van de ontvanger aan staat.
- Houd je schouders zo ontspannen mogelijk. Zeker als je van jezelf al geneigd bent om je schouders op te trekken is dit belangrijk. Je wilt voorkomen dat je zelf een schoudermassage nodig hebt na de massage die je hebt gegeven.
- Houd je armen en handen ontspannen. Tijdens de lessen zie ik vaak dat mensen hun armen of handen (over)strekken, terwijl dat niks anders toevoegt dan spanning bij de masseur. Ontspan zoveel mogelijk en uiteraard geldt dit alleen als de techniek die je toepast dit toelaat.
- Haal je knieën van het slot. Daarmee voorkom je dat je te statisch aan de tafel staat en kun je veel makkelijker en beweeglijker vanuit je lijf masseren. Het helpt je ook om lage rugklachten te voorkomen. Overdrijf het dan weer niet: te veel door je knieën zakken vraagt behoorlijk veel van je beenspieren.
- Zet je voeten in spreidstand, dus een stukje uit elkaar. Ik hoor ook vaak de associatie met Tai Chi, waarbij je ook met je voeten uit elkaar staat. Hierdoor sta je namelijk veel stabieler en kun je veel makkelijker vanuit je lijf bewegen en ga je minder snel vooroverbuigen.
De stand van je voeten
Over de stand van je voeten ten opzichte van de tafel zijn er meer aanwijzingen die ik graag nog toelicht.
Als bij jou van nature je voeten iets schuin staan als je staat of loopt, blijf dat dan natuurlijk gewoon zo doen. Je hoeft je voeten echt niet rechter te draaien om ze kaarsrecht te hebben. Het uitgangspunt is jouw natuurlijke stand van je voeten.
Als je aan de zijkant van de tafel staat en haaks op het lijf werkt, zet je voeten dan ook recht naar voren (afbeelding 1).
Werk je vanaf de zijkant van de tafel en in lengterichting, plaats je voorste voet dan schuin in de richting waarin je masseert (afbeelding 2).
Sta je aan de zijkant en meer gedraaid, bijvoorbeeld bij de schouders, zet ook dan je ene voet schuiner neer.
Vanaf het hoofdeinde is het verstandig om ook in spreidstand te staan en zo mogelijk met je ene voet wat meer naar voren. Als de ontvanger in de hoofdsteun ligt kun je naast het hoofd staan en is het nog makkelijker om de ene voet wat meer naar voren te plaatsen (afbeelding 3).
Naast jouw houding aan de massagetafel is de hoogte van de tafel ook belangrijk. Hierover kun je meer lezen in dit artikel. Overigens is het soort massage wat je geeft ook van invloed op je werkhoogte en fysieke houding.
Tot slot
Als je op deze aanwijzingen let bij de volgende massage(s) die je geeft, zul je ongetwijfeld merken dat je meer ontspannen masseert, minder snel moe wordt en geen last krijgt van je eigen lijf. Is jouw werkhouding een punt waar je extra op moet letten, geef dit dan aan bij een volgende cursus (of terugkom les) die je volgt. Als docent let ik altijd al op de werkhouding van de deelnemers, maar dan kan ik dit voor jou nog scherper in de gaten houden.
En jij?
Heeft dit artikel je nieuwe inzichten gegeven en dingen duidelijker gemaakt? Heb jij misschien nog een goede tip? Ga jij nu meer op je eigen houding letten als je aan het masseren bent?
Geef jouw reactie hieronder.
Hoi Robin,
Altijd goed om weer eens aan herinnerd te worden!
Ondanks dat je er in de cursus regelmatig op aangaf, merk ik dat ik op een aantal punten moet gaan letten als ik binnenkort weer iemand met een massage verwen!
Dank!
Marco
Hoi Robin,
sinds kort heb ik een elektrisch in hoogte verstelbare massagetafel. Daar ben ik heel blij mee, omdat ik naast ontspannings- en sportmassage ook hydromed massages geef en nu mijn werkhoogte daarop kan aanpassen. Ook de proporties van de client bepalen de goede hoogte.
Een beetje meebewegen met je lichaam als je masseert bevalt mij goed( zonder overdrijven natuurlijk). Het voorkomt statisch staan en het kost minder krachtinspanning als je een beetje uit je beweging kan halen. Vooral bij de lange werkdagen bij de Nijmeegse 4-daagse merk je het verschil goed.
Leuk om herinnert te worden aan deze essentiële zaken.
Ik masseer ook wel eens op locatie en dan is het zeer zeker belangrijk mijn rug te sparen.
Ik heb wel langere armen dan gemiddeld dus waar kan ik het dan het best op letten bij de werkhoogte?
Vriendelijke groet,
Petra
Hoi Petra,
Dank je wel voor je reactie. Voor de juiste werkhoogte is het vooral belangrijk dat je ontspannen kunt masseren. Bij een te hoge tafel werk je boven je macht en kan je niet goed druk geven vanuit je gewicht. Bij een te lage tafel is de kans dat je last krijgt van je rug erg groot. Bedenk ook dat je werkhoogte afhankelijk is van de omvang van je cliënt: bij een slank iemand werk je nou eenmaal lager dan bij een stevig iemand. Je werkhoogte is daarmee dus variabel. Door gewoon uit te proberen wat voor jou het beste werkt, kom je er vanzelf achter.
Met ontspannen groet,
Robin
Hoi Robin,
Belangrijk onderwerp, zeker om weer eens extra op te letten, hoe het met de houding is, tijdens het masseren. Helaas heb ik ook nog af en toe een verkeerde houding vooral bij het masseren van de voeten.
Wel probeer ik zoveel mogelijk mee te bewegen met de massage en stevig met beide benen op de grond te staan.
Ook hoort bij de juiste houding een goede ademhaling, waardoor je minder krampachtig aan het werk bent.
Dit artikel helpt je weer herinneren, hoe belangrijk de werkhouding is, vooral als je meerdere mensen op een dag behandelt.
Hoi Robin,
Dank voor adviezen. Zijn zeker zinvol. Ik heb een A4-tje aan de muur gehangen om me te helpen herinneren tijdens de massage eens op mijn houding te letten. En het helpt. Met name de op slot staande knieën en de gespannen schouders waren bij mij een probleem. Het gaat nu een stuk beter en natuurlijker.
Hoi Peter,
Slimme tip om een A4-tje op te hangen als reminder. Dank je wel hiervoor.