Goede voornemens? Doelen stellen!

Goede voornemens? Doelen stellen!

De jaarwisseling is hét moment in het jaar dat veel mensen goede voornemens bedenken. Misschien heb jij ze ook wel. Of ben je juist een “tegenstander” en geloof je er niet in, want ze werken toch niet?

Ik vind eigenlijk alleen al het woord “voornemens” niet zo sterk. Het klinkt zo vrijblijvend: ik neem me iets voor (en ik zie wel). De meeste voornemens zijn binnen no time ook alweer verbroken, opzij gezet of uitgesteld. Voornemens zijn blijkbaar lastig om je aan te houden.

Weet je wat voor mij vele malen beter werkt? Doelen stellen. Alleen de woorden al klinken krachtiger, doelgericht en stelliger. Het is ook niet één ding in één moment, maar met een doel ga je op weg naar een resultaat. Dat maakt het ook meteen makkelijker: want een weg bewandel je stap voor stap. Elke dag één klein stapje doen is veel beter te overzien.

Gezondheid

Als jij ook doelen stelt, maak deze dan concreet en uitdagend. Zo zou ik kunnen zeggen: ik wil 10 kilo afvallen. Maar is dat echt het doel? Is dat wat ik wil bereiken? En per wanneer dan? En waarom?

Uiteindelijk gaat het mij niet om de kilo’s, maar om hoe ik mij voel. Hoe fit ik me voel en hoeveel energie ik heb. Dit is belangrijk voor mij! Veel van mijn doelen gaan ook daar over.

Eén van doelen is dus: Vóór mijn verjaardag (eind september) zal ik probleemloos en zonder blessures 10 kilometer hardlopen. Met dit als doel ga ik haast als vanzelf gezonder eten en meer sporten. Het bijkomende gewichtsverlies is dan mooi meegenomen 😉

Een ander doel om me energieker te voelen is gezonder gaan eten. Dat is vaag. Concreet is: ik eet geen eten meer uit pakjes en zakjes. Die zijn wel handig, maar lees eens een etiket en je schrikt van alle toevoegingen. Het wordt helemaal schrikken als je opzoekt wat die stoffen allemaal zijn en wat ze mogelijk kunnen doen! Dit is meteen een extra stimulans.

Stress

Goede voornemens: zoals 2x per maand een massage.
Doel: Ik laat mij 2x per maand masseren.

Het derde doel wat ik met je wil delen (ik heb er namelijk nog meer) is: minder stress. Deze scoort hoog op de lijstjes met voornemens van Nederlanders. En ook als ontspanningsmasseur heb ik daar wel eens last van. Even rondzoeken op internet en je vind lijsten met mogelijkheden die je daarbij kunnen helpen.

Met Tai Chi, Aromatherapie of werken met kristallen heb ik niet zoveel. Actieve meditaties, ademwerk en uiteraard massage spreekt mij veel meer aan! Een voorbeeld van een concreet doel hierbij is: ik laat mij twee keer per maand masseren op een vaste dag: de eerste maandag en de derde vrijdag van de maand. Zo is het helemaal helder en duidelijk en makkelijk “vol te houden”.

Bonus tips

Tot slot twee bonus tips die je helpen bij het halen van je doelen.
Tip 1: Schrijf je doelen op en kijk er dagelijks naar. Opschrijven helpt je om ze concreet te maken en om er meer feeling mee te krijgen. Je kunt ook met afbeeldingen werken of een andere manier die jou helpt. Er dagelijks naar kijken helpt je om er bewust van te blijven waar je naar toe aan het werken bent.
Tip 2: Deel je doelen met je vrienden en anderen. Het is handig als zij weten waar jij mee bezig bent, zodat ze je daarin ook kunnen ondersteunen. Bovendien kan het zijn dat er overeenkomsten zitten in jullie doelen en dan kun je samen op pad gaan om die te halen.

En jij? Heb jij goede voornemens dit jaar? Welke doelen stel jij voor jezelf? En wat helpt jou om deze doelen te behalen? Laat het me in een reactie hieronder weten.

 

Wil jij meer tips of informatie over massage of gezondheid? Meld je hier aan voor onze infomail.

Lees ook het artikel: Wat kan wel?

 

8 reacties op “Goede voornemens? Doelen stellen!

 1. Hoi. Mijn persoonlijke doelen 2015 zijn; nog beter leren luisteren naar mijzelf. Mijn gevoel en intuitie laten spreken en volgen om dichter bij mijzelf te komen en op persoonlijk vlak te groeien. Creeren van innerlijk balans.
  Vooral leuke dingen ondernemen die het leven kleuren. Meer positiviteit, met aandacht, tijd en ruimte voor mijzelf. Wanneer je vol in je kracht staat straal je dat ook naar buiten en naar anderen. :-))

  1. Hoi Yvet,
   Dank je wel voor je reactie. Klinkt ook heel goed en met een positieve instelling! Ik herken er veel in, vooral de innerlijke balans.
   Wow, ga ervoor!

 2. Het jaar begint voor mij met positief denken. Wat een goed idee om de doelen om te schrijven en er steeds naar te kijken, ik hou wel van lijstjes, die dan uiteraard niet te lang moeten zijn.
  Mijn persoonlijke doel is vooral veel met massage bezig te zijn, maar zeker niet onbelangrijk is het vinden van een vaste baan van ongeveer 24 uur om daarna weer verder te kunnen ontwikkelen in de massage. Het gevoel dat het jaar 2015 veel veranderingen zal brengen in positieve zin voor iedereen.Daar wil ik mij graag aan vasthouden en vanuit daar mijn weg volgen.

  1. Klinkt goed Anneke! Een positieve instelling helpt enorm. Ook mooi om te lezen dat je zowel voor het masseren gaat, als een nieuwe baan. Misschien kun je die nog specifieker maken. Dat helpt om te focussen, is mijn ervaring.
   Ga ervoor!

 3. Hallo Robin,
  Gezond eten doe ik al, genoeg beweging, tijd voro mezelf heb ik genoeg. Maaaar mijn talenten en kwaliteiten aandacht geven is wel een doel. Zeer vaag maw mijn kwaliteit als masseur meer ruimte geven. Dus mezelf meer presenteren op sociale media, mijn website aanpassen. Een website is eigenlijk nooit klaar. Kortom van allerlei voorwaarden scheppen om de dingen die ik leuk vind: naar mensen luisteren én masseren te kunnen uitvoeren. Naast mijn baan van 32 uur bij de post is dat een hele uitdaging!

  1. Hoi Petra,
   Dank je wel voor je reactie en je hebt een mooi doel voor ogen. Je kunt het nog concreter formuleren voor jezelf denk ik. Ongetwijfeld heb je nog wat aan het document wat je eerdaags in je mailbox krijgt.
   Maak er een fantastisch en “gesmeerd” 2015 van!

 4. Mijn voornemen voor 2015 is om een aantal kilo’s af te vallen.
  ik heb ervaring met het koolhydraten-arm dieet van Dr. Frank.
  En om mijn voornemen kracht bij te zetten, wil ik minimaal 10 kg kwijt zijn
  voor de volgende M-Team dag.
  Ik ben nu super gemotiveerd begonnen (12 jan) en ik ga het volhouden 🙂
  daarnaast ben gemotiveerder gaan sporten, dus het mes snijdt nu aan twee kanten.

  1. Klinkt goed Michel en dank je wel voor je bijdrage. Ons doel lijkt op elkaar, dus we kunnen elkaar motiveren.
   Maak er een mooi, fit, gezond en “lichter” 2015 van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *