Massage van benen en voeten: tips en aandachtspunten

Massage van de benen en voeten: tips en aandachtspunten

Massage van benen en voetenBij het masseren van de benen en de voeten wil je dit uiteraard zo zorgvuldig en prettig mogelijk doen. Je wilt voorkomen dat het doek in de weg ligt of steeds van zijn plek verschuift. De ontvanger van de massage wil je het zo comfortabel mogelijk maken, zonder dat hij/zij bijvoorbeeld kramp krijgt in een voet. En voor jou als masseur wil je op een ontspannen manier te werk gaan en met je aandacht bij de massage blijven.

Door de jaren heen ben ik, vooral bij het lesgeven, heel wat opmerkelijke situaties tegen gekomen. Van uitglijders na de massage, omdat de voeten nog glad waren van de olie, tot “aparte” handelingen met het doek of het verleggen van de benen. Sommige gebeurtenissen waren eerder lachwekkend, andere ronduit lomp ;-).
Vaak voortkomend uit onwetendheid of onoplettendheid, maar altijd leerzaam en daarom goed om te delen.

Voor jou heb ik 15 punten opgeschreven die bij het masseren van de benen en voeten van belang zijn. Als je al eens de basiscursus bij ons hebt gedaan, zal je ze ongetwijfeld herkennen.

Massage van benen en voeten: zorg voor schone voeten

Het uitgangspunt is dat mensen fris gedoucht naar de massage toe komen. Echter, als iemand bijvoorbeeld in de zomer op slippers of open schoenen loopt, zijn de voetzolen binnen korte tijd zwart. En als iemand nieuwe sokken draagt, is de kans groot dat er allemaal pluisjes onder de voetzool zitten. Ga in dit geval niet gewoon masseren, want je verplaatst alles over het hele been en daarna de rest van het lijf. Ook kan het vervelend aanvoelen met je eigen handen.
Als je ziet dat de voeten niet schoon zijn, maak deze dan vooraf schoon. Met een nat washandje of een vochtig opfrisdoekje kom je een heel eind. Als je het zelf niet fijn vind om te doen, kun je het ook aan de klant zelf vragen. Wil je dat ook niet, masseer de voeten dan niet of pas helemaal aan het einde van de massage.

Ondersteuning van de enkel

Als mensen op hun buik liggen, dan liggen ze ook met hun voeten plat op de massagetafel. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend en comfortabel. Als je ziet dat er ruimte zit tussen de tafel en de enkel, leg er dan een opgerolde handdoek tussen of maak gebruik van een enkelrol. Het kan ook gebeuren dat de ontvanger kramp krijgt in de voetzool door deze ligging. Ook dan is ondersteuning belangrijk.

Ruimte tussen de benen

Je masseert één been tegelijk en je hebt tussen de benen voldoende ruimte nodig om het doek open te leggen. Sommige mensen liggen op de massagetafel met hun benen heel dicht bij elkaar. Hoewel dit een gesloten houding is en dit niet “zomaar” zo is, is het voor het masseren erg onhandig. Wat je dan niet moet vragen is: “Wil je je benen wijd doen?” Ik neem aan dat je begrijpt dat dit een nogal ongepaste vraag is.

Wat je beter kunt vragen is: “Wil je je voeten wat verder uit elkaar leggen?” Je bereikt hiermee exact hetzelfde resultaat, maar zonder dat je een beladen vraag stelt. Als masseur de voeten uit elkaar leggen kan ook. Ik ken masseurs die dit op deze manier doen. Toch vind ik het vragen aan de klant net wat zorgvuldiger, omdat je de vrijheid om dit te doen (of juist niet) bij de klant laat.

Massage van de bilspier

Met het masseren van het been kun je ook de bilspieren masseren. Je kunt deze meenemen tijdens de grote strijking en de grote bilspier is erg fijn om te kneden. Als het voor jou niet oké is om dat te doen, doe het dan niet. Als de klant het ondergoed aan heeft gehouden, masseer dan tot aan de rand van het ondergoed. Eventueel kun je vragen of de klant de onderbroek wat omhoog trekt. Blijf bij het kneden van de bilspier aan de buiten zijkant en maak een meer naar je toe gaande beweging. Daarmee voorkom je dat je de bilnaad open trekt.

Openleggen van het doek

Om het been op een prettige manier te masseren wil je overal goed bij kunnen, zonder dat het doek in de weg ligt. Tegelijkertijd wil je de klant wel een veilig gevoel geven en er voor zorgen dat de intieme delen toegedekt blijven. Er is een handige manier van het openen van het doek:
Als je aan de zijkant van de tafel staat, pak je de rand van het doek ter hoogte van de overgang van de bil naar het been en met je andere hand ter hoogte van de enkel. Til het doek wat omhoog en naar voren en trekt het daarna richting het hoofdeinde tot net voorbij de bil. Op deze manier krijg je een mooie plooi bij de bil, waardoor je de bilnaad en het kruis toegedekt laat en het been verder vrij ligt.

Niet proppen

Ik heb het altijd logisch gevonden om het doek niet tussen de bovenbenen te proppen. Bij het lesgeven kwam ik het wel eens tegen dat cursisten dit deden. Waarschijnlijk met het idee dat het doek dan lekker stevig ligt. Neem maar van mij aan: het is niet fijn als de masseur een doek tussen je benen duwt. Niet doen dus.

Hand verleggen

De meeste mensen liggen met hun armen langs hun lijf en daarbij met hun hand tegen het been. Dit is niet handig als je soepel wilt masseren. Als je ziet dat de hand in de weg ligt, verplaats deze dan een stukje.

Strijkrichting

Bij het toepassen van strijkbewegingen, ga je altijd in twee richtingen. Van de voet naar de bil en weer terug naar de voet. Let er hierbij op dat de nadruk duidelijk op de heenweg ligt, dat is richting de bil. Op de terugweg houd je wel huidcontact, maar geef je geen druk.

Lichaamsbeharing

Het doel van de olie is dat je soepel over de huid glijdt. Als je iemand masseert met behaarde benen, dan heb je meer olie nodig. Ondanks dat kun je een wat stroef gevoel houden.
Soms krijg ik de vraag of het pijnlijk is als je tegen de beenharen in strijkt. Feitelijk strijk je wel tegen de haren in, maar daar heeft de klant geen last van.
Als je cirkelvormige strijkingen doet, dan kan er een klein knoopje in de haren ontstaan. Je voelt dit dan onder je hand. Als je dit ziet, denk dan niet: “O, een pluisje. Die haal ik even weg.” Je trekt er al snel een paar haren uit en dat voelt de ander natuurlijk wel. Het knoopje spoelt meestal vanzelf weer los bij de volgende douchebeurt.

Binnenkant dijbeen

De binnenkant van het dijbeen is een gevoelig gebied en bij sommige mensen zelfs een erogene zone. Bedenk ook dat je dicht bij de geslachtsdelen zit als je in dit gebied gaat masseren. Vanuit het oogpunt van de spieren kun je er wel masseren, maar bij ontspanningsmassage is het ongepast om dat ook te doen. Tijdens de cursus is het de regel dat het niet mag. Wanneer je de binnenzijde van het bovenbeen masseert, ga dan tot halverwege het bovenbeen.

Buitenkant dijbeen

Het kneden van het bovenbeen doe je meestal vanaf de andere kant van de tafel. Houd contact met één hand als je naar de andere kant loopt. Sta je eenmaal op de goede plek, ga dan tegen de tafel aan staan. Je kunt zelfs een beetje leunen. Hiermee is het veel makkelijker om je onderrug recht te houden. Let er wel op dat je niet tegen de hand van de klant aan staat.

Knieholte en knie

De knieholte aan de achterzijde van het been en de knie aan de voorzijde zijn wat kwetsbaarder en gevoeliger. Het spreekt wellicht voor zich, maar wees er zorgvuldig mee. Geef geen hoge druk in de knieholte en strijk niet stevig over de knieschijf heen.

Massage van de kuit

Bij het toepassen van stevige technieken op de kuit (knedingen en fricties) begin dan op ongeveer één derde vanaf de enkel. Masseer niet stevig op de achillespees.

Voet Massage

Bij het masseren van de voet is het fijn als je deze zoveel mogelijk ondersteunt. Bij veel technieken kan dit met je vingers onder de wreef (in buikligging). Bij stevige technieken op de hiel ondersteun je de enkel. Als je technieken doet waarbij de voet een draaiende beweging maakt, let er dan op dat je niet net met de teennagel over de tafel schuurt. Til de voet hierbij hoog genoeg op.
Als er voldoende ruimte voor is, kun je aan het voeteneinde op de tafel gaan zitten en daarbij de voet op je bovenbeen laten rusten. Wil je meer leren over voetmassage, klik dan hier.

Olie van de voet wrijven

Na het masseren van de voet is het verstandig om met het doek de olie wat van de voetzool af te wrijven. Houd het wel subtiel, zodat je niet de sfeer van de massage verstoord. Heeft jouw werkruimte een harde vloer, zoals laminaat of zeil, dan is het handig om aan beide zijden van de tafel een badkamermat neer te leggen. Vraag je klant om na de massage de voeten daarop te vegen, voordat hij/zij verder loopt. Een andere mogelijkheid is dat je de sokken aangeeft, zodat de klant deze aan kan doen, terwijl hij/zij op de tafel zit. Uiteraard kan je ze ook zelf voor de klant aan doen. Het voorkomt voetafdrukken op je vloer en je voorkomt dat je klant uitglijdt met z’n geoliede voeten.

Dit waren ze:

15 tips en aandachtspunten bij het massage van benen en voeten. Sommige zullen misschien vanzelfsprekend voor je zijn of al lang bekend. Andere heb je eerder misschien nog niet aan gedacht. Kijk voor jezelf wat je hiervan kunt gebruiken en doe er je voordeel mee.

Wat vind jij van deze tips en aandachtspunten bij massage van benen en voeten? Mis je nog iets of heb jij nog andere tips?

Je reactie wordt zichtbaar op deze pagina, nadat deze gecontroleerd is.
Het delen van dit artikel met bronvermelding is oké, anders alleen met toestemming.

Wil jij meer tips of andere informatie over massage? Meld je hier aan voor de infomail.

We hebben ook een video over 15 Massage Tips Benen en Voeten:

Wist je dat je ook massage technieken kan leren met behulp van instructievideo’s? Kijk welke online cursus je het meeste aanspreekt en begin vandaag nog.

12 gedachten over “Massage van benen en voeten: tips en aandachtspunten

  1. Robin, dank voor de duidelijke uitleg. Altijd weer handig. En ook een nieuwe truc -> zitten op de tafel met de voet op je dijbeen. Zo had ik dat nog nooit bekeken. Ga het zeker proberen bij wat kleinere klanten. Normaal gebruik ik een krukje achter de tafel om zelf op te zitten terwijl ik de voeten doe. Ben erg benieuwd wat dat gaat worden.

  2. Robin, bedankt voor de mooie en duidelijke tips. Altijd handig om weer even de “boel op te frissen” en scherp te hebben. Maar zeker handig als extra naslagwerk.

  3. Robin, lekker duidelijk, bedankt voor de tips, altijd makkelijk als naslagwerk zeker met de printversie,TOP.

  4. Fijn om weer even een opfrisser te krijgen over het masseren van de benen en voeten.
    Vooral de uitleg over de manier waarop je het doek netjes kunt leggen is erg handig.

  5. Misschien een tip voor als iemand slecht kan ontspannen of heel gespannen spieren in de kuit heeft: laat het onderbeen/voet tegen je schouder rusten en masseer dan rustig met beide handen richting knie.
    Bij massage van de voorkant van de bovenbenen laat ik de client meestal ( ondersteund ) half zitten met een knierol onder de knie. Wel even losjes een handdoek oid over de onderbuik/bovenbeen. Dit voorkomt olie op de onderkleding en is respectvoller naar de client.

    1. Dank je wel voor je reactie. Deze manier van het masseren van het onderbeen wordt ook behandeld in de vervolgcursus. Het is inderdaad een fijne manier masseren in dit soort situaties.

  6. Het zijn zeer nuttige tips , die soms wel bekend zijn maar toch in een vergeethoekje liggen en daardoor niet altijd toegepast worden , hartelijk dank voor de refreshment.

    Rv

  7. Deze tips zijn prima en heel nuttig . Het lijkt net of alles bij mij nu beter binnenkomt ,ik ben me er heel bewust van????grappig wel.
    Nou al met al voor mij een prima dag geweest ik heb weer een hoop geleerd.

  8. hi

    Bedankt Robin voor de duidelijke uitleg.
    Vraagje (*).
    Zoals je weet ( misschien niet alle lezers) hebben onderbenen een andere ader structuur dan bv de armen of de rest van het lichaam. Om de lange tocht vanaf de voeten naar boven dwars tegen de zwaartekracht in te helpen , hebben de aders ingebouwde kleppen zodat het bloed niet meer terug kan ” vallen” of dat de totale kolom zwaarte in etappes wordt verdeeld. Het bloed beneden maar ook de “rubberen aderwand krijgt dan niet de volle tegendruk te verwerken. Dan lijkt mij masseren vanaf de knie naar beneden uitgesproken slecht. Het algemene advies is ook van jou om naar het hart toe te masseren.
    (*)Waarom is vooral bij stevige massage het dan geen verplichting of beter nog verboden om vanaf de knie naar beneden te masseren?
    Die klepjes worden zwakker bij het ouder worden en zijn niet ontworpen om de veel zwaardere druk van (harde of sport) massage vaak te kunnen weerstaan. Bij sommige artikelen ( niet hier) wordt zelfs beschreven dat je met druk naar beden mag masseren.
    Ik zit op vakantie in Thailand ( veel massages) en zonder uitzondering masseren de dames zonder druk vermindering van boven naar beneden wat bij zware druk bij mij pijn doet, die geheel ontbreekt bij de massage naar het hart toe.

    1. Beste Kyrill,
      Je hebt absoluut gelijk dat het veel beter is om altijd naar het hart toe te masseren, bij stevige technieken op de onderbenen. Met name ook als er spataderen zijn ontstaan, wat ook hier mee te maken heeft. Een goed opgeleide masseur weet dit en zal hier ook rekening mee houden.
      Dat er dan toch masseurs zijn die stevig richting de voeten masseren is erg jammer, maar je kan er alleen als klant zelf iets van zeggen. Er is geen regelgeving die dit kan verbieden. Mijn advies is dan ook: geef het aan of zoek een masseur die het vak wel kent.
      En…geniet van je vakantie!
      Groetjes, Robin

  9. Graag laat ik me door goede massagetips inspireren. Iedereen ontwikkelt toch zijn persoonlijke techniek. Ik had overigens in mijn praktijk laatst een ervaring dat iemand tijdens de massage een kuitkramp kreeg. Normaal verhelpt massage dit soort kwalen eerder. Het was ook geen trombosegeval, want het ging om een zeer actief fietser.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *