Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een massagetafel?
Voor als je er eentje gaat aanschaffen, hierbij 10 massagetafel tips!
Tip 1: Lengte van de massagetafel
Over het algemeen is een massagetafel ongeveer 190 centimeter lang. Een prima lengte, zeker als je met een hoofdsteun werkt. Heb je vaker lange mensen die je masseert dan is het handig om een langere massagetafel te kopen.
Tip 2: Breedte van de massagetafel
Welke werkvorm ga je toepassen? Wil je een massagetafel aanschaffen om fysiotherapie te geven? Hiervoor is een tafel met een breedte van maximaal 60 centimeter al voldoende, ga je richting sportmassage dan is een tafel van 70 centimeter breed al voldoende. Voor ontspanningsmassage of wellness massage worden tafels gebruikt van minimaal 73 centimeter breed. Twijfel je over een tafel verbreder? Wij raden het niet aan als je tafel rond de 70 centimeter breed is, omdat dit ten koste gaat van je werkhouding. Zorg er altijd voor dat de massagetafel de meeste ideale werkhouding ondersteunt.
Tip 3: Hoogte van de massagetafel (en misschien wel de belangrijkste van deze massagetafel tips)
Heeft de massagetafel een vaste plek waar hij altijd blijft staan of ruim je hem na gebruik op of neem je de massagetafel mee naar een klant? Handige vragen als je moet kiezen tussen een opklapbare of vaste (elektrische) massagetafel.
Hoe bepaal je de hoogte van de massagetafel gebaseerd op een ontspanningsmassage? Een regelmatig gebruikte stelregel is: sta rechtop met je armen langs je lijf en maak je handen tot een vuist. Je vuist is de hoogte waarop de massagetafel een goede werkhouding zou moeten geven of nog ietsjes hoger dan deze stand. Een variabel element hierin is de klant die je op tafel krijgt: een slanke klant is minder hoog dan een gezette klant. Waarom is de hoogte zo belangrijk? Staat de massagetafel niet goed afgesteld, dan krijg je binnen no-time zelf klachten aan je rug en/of schouders.
Tip 4: Hoofdsteun versus gezichtsuitsparing
De hoofdsteun heeft veel verstelmogelijkheden en worden comfortabeler gevonden dan de gezichtsuitsparing (gat in de tafel). Een hoofdsteun is een onmisbaar onderdeel bij het masseren in buikligging. Let hierbij ook zeker op het hoofdsteunkussen. Er zijn hoofdsteunkussen op de markt met traagschuim die de vorm van het gezicht aannemen. Bespaar hier zeker niet op en ga vooral ook zelf even proefliggen.
Tip 5: De bekleding en het matras
Een tip in de tip: de dikte bepaalt niet alleen het comfort van het matras. Het is met name de samenstelling van materialen en het aantal lagen. Het meest gebruikte materiaal voor het matras is schuimrubber. Als deze laag dunner is dan zes centimeter voelt de massagetafel al snel als te hard aan.
Wanneer je naar de bekleding kijkt, kijk dan zeker niet alleen naar de kleur (je doet hier toch nog een hoeslaken over), maar ook naar het materiaal. PU-vinyl gaat langer mee. Bij de goedkopere massagetafels wordt vaak PVC gebruikt, een materiaal dat harder aanvoelt, niet goed tegen massageolie kan en snel gaat schilferen.
Tip 6: De armsteun
De armsteun aan de zijkant wordt vaak gebruikt bij de smallere massagetafels. Wanneer je massagetafel breed genoeg is, is de armsteun overbodig. Een armsteun die je aan het hoofdeinde van de tafel kan plaatsen, kun je zien als een niet-noodzakelijke accessoire. Het kan voor sommige klanten iets meer comfort geven, maar als je deze plank niet hebt, gaat het niet ten koste van de kwaliteit van de massage.
Tip 7: Het draagvermogen van een massagetafel
Een normale massagetafel kan ongeveer 200 kilo dragen en dat is voor een ontspanningsmassage meer dan voldoende. Zit je tijdens de massage zelf ook op de tafel of pas je stevige en dynamische massagetechnieken toe? Dan adviseren wij een draagvermogen van minimaal 300 kilo en hoe hoger hoe beter. Dit zegt namelijk heel veel over de kwaliteit van de gebruikte materialen, verbindingen en scharnieren.
Tip 8: Het onderstel van de massagetafel
Een houten onderstel heeft vele voordelen boven een aluminium onderstel. Hout is stabieler en geeft ook bijna nooit een piepend geluid tijdens het masseren. Een massagetafel met beukenhout is kwalitatief goed en deze houtsoort wordt ook veel gebruikt in de meubelindustrie. Zitten er veel knoesten in het hout? Dit wijst op een mindere kwaliteit, dus het is zeker verstandig om daarop te letten.
Tip 9: Het gewicht van de massagetafel
Tafels met een rugleuning en massagetafels met een dikker matras wegen vaak ruim 20 kilo of meer. Wanneer je de massagetafel vaak meeneemt naar een locatie is dat niet echt handig. Een lichtere massagetafel van rond de 15 kilo is voor de meeste mensen prima te tillen. De meeste tafels worden geleverd met een draagtas, dit maakt het vervoer makkelijker, maar let evengoed op het gewicht.
Tip 10: De kwaliteit versus de prijs van een massagetafel
Een duurdere massagetafel is niet per definitie beter en een goedkopere massagetafel is niet per definitie slecht. Een massagetafel die je kunt kopen bij een supermarkt, woonwinkel of bouwmarkt is vaak niet van goede kwaliteit. Het verschil zit in de gebruikte materialen zoals het hout, soort bekleding en natuurlijk de dikte en de samenstelling van de (schuim)lagen. Heb je een massagetafel boven de 300 euro, dan is die naar alle waarschijnlijkheid zeker geschikt voor intensief en professioneel gebruik.
Bonus- en bespaartip!
Dit waren 10 massagetafel tips, maar we hebben nog een bonus- en bespaartip:
Wil je een persoonlijk en professioneel advies van mensen die het massage-vak kennen? Ga dan naar de MassageWebshop! Vermeld bij je aanschaf dat je een cursus bij de OMB Academie hebt gedaan en je krijgt 10% korting op aanschaf van je massagetafel.
Heb jij nog massagetafel tips?
Wij zijn heel benieuwd wat je van dit artikel vindt. Heb je nog vragen of hebben we al je vragen kunnen beantwoorden? Schrijf het hieronder.