De temperatuur voor massage

Wat is de beste temperatuur voor massage?

Als je gaat masseren wil je het natuurlijk zo aangenaam mogelijk maken voor de cliënt. Je wilt voorkomen dat de cliënt ligt te klappertanden en als masseur wil je ook aangenaam werken. Immers: als je het te warm hebt en je gaat zweten, dan is dat voor jullie beiden niet fijn. Daarnaast wil je met de huidige energietarieven ook niet onnodig energie verspillen of hoge kosten maken. Wat is nou de juiste temperatuur voor massage? En hoe zorg je voor de juiste temperatuur?

Temperatuurbeleving

Temperatuur voor massageHet is goed om je eerst te realiseren dat niet iedereen een bepaalde temperatuur op dezelfde manier ervaart. Wat de een aangenaam vindt, vindt de ander net te koud of juist te warm. Voor een deel is dat afhankelijk van lichaamsbouw en sommige mensen zijn nou eenmaal koukleumen of hebben het juist snel te warm. Dit geldt ook bij de temperatuur voor massage.
Ook speelt het weer en de temperatuur buiten een rol bij de temperatuurbeleving. Ga maar na: in de winter zetten mensen de verwarming op ongeveer 20 graden, terwijl ze in de zomer de airconditioning liever op zo’n 18 graden zetten. Is het warm, dan zoek je verkoeling en bij kou zoek je de warmte op.

Ontspanning veroorzaakt afkoeling

Als je gemasseerd wordt en je ontspant dan koelt je lijf vanzelf af. Je kunt het vergelijken met slapen, want je slaapt niet voor niks onder een deken. Door ontspanning, minimale beweging en vertraging van je stofwisseling koel je af. Bij massage speelt de olie ook een (kleine) rol. Als deze een beetje verdampt neemt het daarmee wat warmte van je lijf mee. Bij de meeste massagevormen lig je onder een doek. Dit geeft enerzijds een beschut gevoel en voor een deel voorkomt het afkoeling.

Verwarmen met een elektrische deken

Alleen toegedekt zijn met een doek is niet voldoende om het aangenaam te hebben. Het is ook belangrijk dat je op andere manieren voldoende warmte ervaart. Je zou gebruik kunnen maken van een elektrische deken, die je onder het doek legt wat om de massagetafel heen zit. Denk er dan aan om een extra laken te gebruiken over de elektrische deken of schaf een oliebestendig hoeslaken aan. Olie kan vrij makkelijk door je gewone laken heen en je wil voorkomen dat je olie op je elektrische deken krijgt. Deze kan je namelijk niet wassen. Let er ook op dat je niet struikelt over het snoer!

Temperatuur voor massage: verwarming van de ruimte

De eenvoudigste manier is het verwarmen van de ruimte zelf. Hierbij is de lucht op de juiste temperatuur en die is overal, dus heb je geen andere warmtebronnen meer nodig. Uit ervaring adviseer ik je om een temperatuur aan te houden van 23 graden Celsius. Hierbij vinden de meeste cliënten het aangenaam en kan ik als masseur ook prettig werken. Uiteraard zijn er uitzonderingen en komt het wel eens voor dat iemand het toch koud krijgt. Een extra (fleece)dekentje is dan een snelle en doeltreffende oplossing.

Centrale verwarming

Als je in huis masseert en je hebt centrale verwarming dan is deze prima om hiervoor te gebruiken. Het is dan wel even uitzoeken hoe je dat het beste kunt doen met het open- en dichtdraaien van radiatoren in andere ruimtes. Het hoeft natuurlijk niet in je hele huis 23 graden te worden. Hangt je thermostaat in de woonkamer en masseer je in een andere kamer, dan is het helemaal een uitdaging. Een draadloze thermostaat is veruit het meest ideaal, omdat je dan heel precies je massagekamer kunt verwarmen. Draai dan alleen de radiator in je massagekamer open en zet je draadloze thermostaat in dezelfde ruimte. Je kan op deze manier heel gericht verwarmen.

Infrarood paneel

In het begin van 2021 heb ik een infrarood paneel aan het plafond gehangen, precies boven de massagetafel. Het voordeel van zo’n paneel is dat je vrij specifiek een bepaald gebied kan verwarmen, namelijk de oppervlakte van de massagetafel en dus ook de klant die daar op ligt. Het nadeel is dat de lucht in de ruimte zelf niet warm wordt. De klant voelt de warmte net zoals zonnestralen. Vergelijk het maar met op een terrasje zitten in de winter als de zon schijnt. De zon is dan lekker, maar de lucht evengoed nog koud. Als masseur voel je de warmtestraling uiteraard ook.

Andere manieren van verwarmen

Heb je geen centrale verwarming of is het onmogelijk om de massageruimte daarmee goed op temperatuur te krijgen, dan zijn er andere mogelijkheden. Ik noem er een paar:

  • Een elektrische kachel met een gloeidraad. Bij deze zal je na een tijdje merken dat de kachel gaat stinken nadat je hem aangezet hebt. Dit komt omdat er onvermijdelijk stof op het gloeidraad komt. Niet helemaal fijn dus. Denk er ook aan dat elektrische kachels een erg hoog energieverbruik kunnen hebben.
  • Een oliegevulde kachel werkt ook op elektriciteit en gebruikt daardoor net zoals de elektrische kachel energie. Deze kachel heeft meer tijd nodig om op temperatuur te komen en blijft relatief lang nog warm. Je zou er goed aan doen om deze dus weer bijtijds uit te zetten om onnodig elektriciteitsverbruik te voorkomen.
  • Een tijdje geleden zag ik alternatieve zelfgemaakt verwarmers van bloempotten en waxinelichtjes langskomen op sociale media. Met één zo’n pot kun je de ruimte echt niet goed verwarmen, want de netto warmteafgifte is niet meer dan één kaarsje. Ook komen hierbij de verbrandingsgassen vrij in de ruimte waar je werkt. Bij één kaarsje maakt dat nog niet zoveel uit, maar als je er veel gaat aansteken ga je dat toch ruiken. Wist je dat kaarsvet (parafine) een restproduct van aardolie is? Je loopt overigens ook een risico dat de bloempot springt door de hitte, dus het is nog gevaarlijk ook.

Verwarm meer dan alleen de ruimte

Denk bij temperatuur voor massage niet alleen aan het verwarmen van de ruimte. Je kunt ook je massageolie verwarmen, door deze in een flessenwarmer te plaatsen. Je kunt je flesje ook op een radiator zetten, maar let er op dat de olie niet te heet wordt. Je massagedoeken opwarmen is ook heerlijk voor je cliënt. Leg ze vooraf over een radiator of haal ze “vers” uit je wasdroger. Tot slot is het hebben van warme handen ook superfijn, maar daarover meer in een ander artikel.

Temperatuur voor massage: combineer de warmtebronnen

De combinatie van een infrarood-paneel met de gewone centrale verwarming geeft de beste resultaten. Voor de echte koukleumen is een elektrische deken een goede extra warmtebron.

En jij? Hoe zorg jij voor de juiste temperatuur bij een massage? En heb je misschien nog andere tips? Laat het ons weten in het opmerkingenveld hieronder.

Het delen van dit artikel met bronvermelding is oké, maar vraag ook even om toestemming.

Wat zijn eigenlijk de ideale omstandigheden voor massage? Lees er hier over.

7 gedachten over “De temperatuur voor massage

  1. Hallo Robin, leuk artikel. Inmiddels heb ik één van mijn kamers thuis aan het inrichten om massage te kunnen geven. Daarbij zat ik ook aan te denken om het goed en over de hele kamer een gelijkmatige warmte verdeling te krijgen. Zelf zat ik aan warmtepanelen te denken (geen infrarood lamp) en die boven de massage tafel te plaatsen. Zou dat ook een goede optie kunnen zijn?

    Met vriendelijke groeten,
    Albert

    1. Hoi Albert,
      Dank je wel voor je reactie op het artikel. Ik heb alleen ervaring met infrarood panelen, is dat hetzelfde als warmtepanelen?
      Gaaf om te lezen dat je een kamer aan het inrichten bent om te gaan masseren. Je bent goed bezig!
      Met ontspannen groet,
      Robin

  2. Hoi Robin, Ik heb al enige tijd een massagekamer ingericht. Niet zo heel groot, maar ruim genoeg om alles bij de hand te hebben. Om het hele huis op te stoken is voor mij geen optie. Ik heb een kleine convectorkachel in het kamertje staan met thermostaat. Die zet ik een kwartiertje van te voren aan. Zo’n 23 graden is lekker, maar als t buiten warm is mag het wel ietsje koeler. De te gebruiken handdoeken liggen ( opgevouwen ) klaar en worden mee opgewarmd. De olie is op kamertemperatuur, behalve bij een hydromed-massage, dan verwarm ik de olie extra. Dit omdat de watertemperatuur in de kussens ook hoger is.

  3. Hallo Robin,

    Ik heb cv met een thermostaatknop. Makkelijk te regelen dus. Ik leg de afdekdoek 15 minuten voor de massage over de radiator.

    Mvg, Adriana

  4. Leuk artikel !
    Ik verwarm mijn ” massageruimte” door alle radiatoren in huis uit te zetten ( vooral die in de woonkamer waar idd de thermostaat staat) zodat de warmte zich alleen in het kamertje vult. Dat gaat prima. ( op tijd weer uitzetten)

    Laatst had ik iemand met ijskoude voeten en heb ik bedacht om voortaan het voeteneinde en de handdoek dmv een ( soort) kruik te verwarmen.
    Tijdens echt warme dagen overigens niet.
    En verder gebruik ik laagjes. Handdoeken en een warme deken die ik naar behoefte weglaat.

  5. Leuk om zo wat ervaringen met elkaar uit te wisselen.
    Een moderne elektrische deken is vaak wel wasbaar en gebruikt relatief weinig energie. Je kunt er vantevoren de tafel mee verwarmen en tegelijkertijd je doeken etc.
    Een keramisch elektrisch kacheltje is ook een aanrader, heeft niet zo het nadeel van een gloeidraad kacheltje met z’n luchtjes. Binnenkort plaats ik ook een infrarood paneel op het plafond. Ben benieuwd hoe de combinatie van verschillende verwarmingstechnieken uit gaat werken zonder de hele ruimte 23 graden warm te stoken.

    1. Dank je wel voor je toevoegingen Henk! Ik zal ook eens gaan kijken naar hoe een keramisch elektrisch kacheltje precies werkt.
      Succes met het infrarood paneel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *