De twee meest voorkomende massagevormen zijn stoelmassage en massage waarbij de klant op een massagetafel ligt (tafelmassage). Beide hebben zo zijn kwaliteiten en hebben voor- en nadelen. Wat met het ene wel kan, gaat bij de andere vorm niet. Ook kunnen er situaties zijn waar de ene duidelijk de voorkeur heeft boven de andere manier van masseren.
Om je een goed beeld te geven vind je hieronder zeven punten die de voornaamste verschillen uitleggen.
Tafelmassage?
Even toelichten: de term stoelmassage is een gebruikelijke term, waar je klant op een speciaal hiervoor geschikte massagestoel zit. Tafelmassage is geen reguliere term, maar wat ermee bedoeld wordt is een massage waarbij de klant op een massagetafel ligt. Zo’n tafel wordt ook wel een behandelbank of behandeltafel genoemd.
Formaat en vervoer
Gaan we meteen door op dit onderwerp: een massagestoel of een massagetafel. De laatste is bij ontspanningsmassage al snel 190 cm lang en 70 cm breed. Schuif je een losse hoofdsteun in het hoofdeinde van de tafel, dan is deze nog wat langer. Rondom de tafel heb je uiteraard ook nog ruimte nodig om goed te kunnen masseren. De meeste massagetafels zijn opklapbaar en dan lijkt het op een grote koffer. Stop je deze in een draagtas, dan zijn ze iets makkelijker te dragen en vervoeren. Echt handig wordt het niet, mede door het gewicht van zo’n 20 kilo. Kies je een lichtere en kleinere massagetafel, dan gaat dat ten koste van het ligcomfort voor de klant. Kortom: een massagetafel vraagt meer ruimte en zijn niet heel handig om te vervoeren.
Een massagestoel is een stuk kleiner dan een tafel en vraagt dan ook minder ruimte rond de stoel om te kunnen masseren. Ook bij massagestoelen wordt meestal een draagtas meegeleverd, wat het eenvoudiger maakt om te vervoeren. Er zijn ook draagtassen waar wieltjes onder zitten, dat is helemaal ideaal. Het opzetten en inklappen van een massagestoel vraagt wel tijd en aandacht, zeker als het nog nieuw voor je is.
Houding van de klant
Het grootste verschil zit hem wel in de houding van de klant. Een massagestoel is ontwikkeld voor een zo optimaal mogelijke zithouding van de klant én dat je als masseur goed kan masseren. Dat betekent niet dat de klant dan ook nog steeds lekker en comfortabel zit na langere tijd. Dit is ook een reden dat stoelmassages meestal kort zijn. Aangenaam zitten kan ook een probleem geven wanneer je klant niet (meer) zo lenig is, een blessure heeft of andere fysieke klachten. Bij massage op een tafel kan je natuurlijk ook tegen uitdagingen aanlopen hierin, maar dan kan je makkelijker een oplossing voor vinden. Op een goede massagetafel ligt het meestal comfortabeler, ook als je klant er langer op ligt.
Houding van de masseur
Ook dit is bij stoelmassage en tafelmassage anders. Een juiste werkhouding is essentieel als je gaat masseren. Wanneer je als masseur snel moe wordt of last krijg van je eigen lijf, dan ligt dat meestal aan je werkhouding. Je massagetafel zet je dan ook op de juiste hoogte, maar dan nog wisselt je werkhoogte. Bij een slanke klant werk je lager, dan bij een stevig gebouwde klant. Uitgangspunt is dat je met rechte rug aan de tafel staat, voeten zoveel mogelijk in spreidstand en werkt vanuit je lijf.
Bij stoelmassage ontkom je er niet aan om af en toe een werkhouding aan te nemen, die intensiever is voor je lichaam. Het doel hiervan is ook om er voor te zorgen dat jij geen klachten krijgt, maar het vraagt wel meer inspanning en spierkracht. Bij stoelmassage is het dan ook nog belangrijker om hier op te letten.
Welke delen van het lijf kan je masseren?
Hier kunnen we kort over zijn. Bij een massage waarbij je klant op een massagetafel ligt, kan je in principe het complete lichaam masseren. Bij stoelmassage gaat dat je niet lukken. Dit blijft dan ook beperkt tot de rug, schouders, nek, het hoofd, de armen en de handen.
Op de kleding of op de blote huid met olie?
Ook dit is een groot verschil. Stoelmassage wordt meestal uitsluitend op de kleding gegeven, hoewel er hierbij ook genoeg mogelijkheden zijn om met olie op de huid te werken. Bij tafelmassage is masseren met olie gebruikelijker. Het heeft allebei z’n effect uiteraard, maar oliemassage heeft wel een meerwaarde door het intensieve contact met de huid.
Intensiteit, het effect
Dit lijdt ons naar het effect van de massage. Je zult begrijpen dat een langere massage meer effect heeft op de totale ontspanning dan een kortere massage. De tegenhanger hiervan is natuurlijk dat je bij stoelmassage wel iets bereikt met een kortere massage, wat voor bedrijven een voordeel is. Bij stoelmassage wordt namelijk drukmassage gegeven met als doel een betere doorbloeding en voorkomen van klachten bijvoorbeeld door een verkeerde werkhouding. Hoewel de massage korter duurt is de intensiteit hoog.
Doordat je bij stoelmassage niet alles masseert, kan je geen aandacht geven aan bijvoorbeeld de benen of voeten, wanneer een klant daar wel behoefte aan heeft. Bij langere massage zie je ook wel dat de klant erg duf of slaperig is na afloop. Als je een stoelmassage op de werkvloer geeft, is dat weer niet gewenst omdat het de productiviteit verlaagd. Voor beide is dus wat te zeggen.
De tijdsduur van de massage
Het is zijdelings al benoemd: de tijdsduur. Stoelmassage is meestal 15 tot 30 minuten. Tafelmassage kan uiteraard net zo kort, maar ook veel langer. Massages van anderhalf tot twee uur zijn daarbij geen uitzondering.
Conclusie
Een massage is altijd waardevol en het is afhankelijk van de omstandigheden welke massagevorm de voorkeur heeft. De meest ideale situatie is natuurlijk als je beide kan aanbieden in je praktijk.
Wil jij ook stoelmassage leren? Kijk hier voor meer informatie over de cursus stoelmassage op de kleding.
Voor de online cursus Stoelmassage met olie klik je hier.
We hebben ook een online massagecursus voor beginners!