Themadag Bodyreading

Op 18 april 2020 geven we deze themadag voor de laatste keer. Voor de massage opleiding komt hiervoor in de plaats de nieuwe “Themadag Contact”.

Themadag Bodyreading

Bodyreading betekent letterlijk vertaald: Lichaam lezen. Je kan veel “aflezen” of zien aan het lichaam van iemand anders. Zeker wanneer je gaat masseren kan dat je handige informatie opleveren. Ook als je met andere werkvormen met mensen werkt, kan bodyreading een nuttige en praktische toevoeging zijn.

Elk mens en elk lichaam is uniek en heeft zijn eigen-aardigheden en bijzonderheden. Het is niet zomaar dat een lichaam is zoals het is. Het wordt deels gevormd door wat er genetisch gezien in het DNA zit. Daarnaast spelen gebeurtenissen in het leven van een persoon een rol. Een duidelijk voorbeeld hiervan is als iemand zich verwond en daar een litteken aan over houdt.

Op een ander vlak vind er ook vorming plaats van het lichaam, met name in de eerste vijf á zes levensjaren. Wanneer een kind zich moet aanpassen aan zijn omgeving en aan de input die het krijgt, ontstaan er bepaalde spierspanningen in het lijf. Bij incidentele gebeurtenissen is dit maar tijdelijk. Als iets zich keer op keer herhaalt, dan wordt dit chronisch en slaat het zich op in het lichaam.

Lichaam en emoties

Bij veel gezegdes en uitdrukkingen waarin een bepaalde emotie wordt aangegeven, hoor je vaak een lichaamsdeel. Enkele voorbeelden: brok in mijn keel, de vlinders in mijn buik, de angst slaat me om het hart of mijn hart is er vol van. Vaak zijn emoties fysiek voelbaar in bepaalde delen van het lichaam. Hierin zie je duidelijk de link tussen het lichaam en emoties of de psyche. Kortom: lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Karakterstructuren

Je lichaams(ver)houdingen, je spierspanningen en je emoties maken onderdeel uit van wie jij bent en vormen deels je karakter. Dit bepaalt ook hoe jij de wereld om je heen ervaart en hoe jij je verhoudt (gedraagt) ten opzichte van andere mensen. Elk individu heeft een eigen unieke mix van eigenschappen en bijzonderheden. Ondanks dat is het mogelijk om – in hoofdlijnen – bepaalde fysieke eigenschappen te koppelen aan psychische eigenschappen en deze zijn onder te brengen in bepaalde categorieën of groepen: de vijf karakterstructuren. Dit model is ontwikkeld door Wilhelm Reich, een Oostenrijks-Amerikaanse psychiater, seksuoloog, psychoanalyticus, bioloog en natuurkundige.

Bodyreading

Bij de themadag Bodyreading gaan we op ontdekkingsreis en ga je op basis van de vijf karakterstructuren onderzoeken welke eigenschappen van elke karakterstructuur bij jou passen. Niet als doel om je te beoordelen of een etiket op te plakken, maar om inzicht te krijgen in jezelf én in de mensen met wie je werkt. Het gaat bij Bodyreading om bewustwording en persoonlijke groei. Vertrouwt worden met naar jezelf kijken, maakt je ook vrijer in het kijken naar een ander. Je kan jezelf én een ander beter begrijpen. Met de extra informatie die je krijgt door de bodyreading van een ander, kan je je massage nog beter passend maken bij die persoon.

Themadag AdemhalingHet lesprogramma

Voor deze themadag Bodyreading hebben wij een afwisselend lesprogramma gecreëerd. Als basis is er een veilige setting, waarin je helemaal vrij bent om jouw eigen ervaringen op te doen in de oefeningen. Je krijgt tussendoor tijd om notities te maken en je inzichten op te schrijven. Dit ondersteund je in je persoonlijke groei en bewustwording.

We wisselen de theorie, bewegen op muziek, bewegen volgens een karakterstructuur en oefeningen in drietallen steeds af.  Zodoende kan je op een zo optimaal mogelijke manier deze dag ervaren en de kennis opdoen.

Massageopleiding

De Bodyreading is onderdeel van onze massageopleiding. Je mag ook aan deze themadag deelnemen wanneer je meer wilt leren over dit onderwerp en/of wanneer je al met mensen werkt en dit wilt toevoegen aan je behandelingen.

Praktische info themadag Bodyreading:

 • Ervaring met lichaamsgericht werk, zelfreflectie en/of masseren is een vereiste.
 • De minimale leeftijd om mee te doen is 18 jaar.
 • De lestijden zijn van tien uur ’s ochtends tot ongeveer half vijf ‘s middags, met een lunchpauze rond half één. De voordeur is een half uur vooraf open.
 • De themadag wordt gegeven op onze reguliere leslocatie op Prins Hendrikplein 1 in Den Haag.
 • De vraagprijs van deze training is 147 euro, inclusief theorie (digitaal).
 • Welke spullen neem je mee?
  Kleding waarin je je makkelijk kan bewegen, want we gaan ook lichamelijk aan de slag. Een T-shirt met daarop een vest of trui zijn handig, zodat je ook wat uit- of aan kan trekken. We werken op sokken of op blote voeten en eventueel kan je binnen schoeisel meenemen. Een schrift of schrijfblok heb je nodig om je ervaringen op te schrijven en denk aan je eigen lunch. (Digitaal aantekeningen maken op telefoon, tablet of laptop is niet toegestaan!)
 • Wij schenken tijdens de themadag koffie, thee en water.
 • Alle cursisten werken in twee- of in drietallen, maar je kan je ook in je eentje inschrijven. Wanneer je samen met een ander deelneemt, dan is ons advies om de oefeningen niet met elkaar te doen.
 • De taal van de lesdag is Nederlands en je kan alleen deelnemen als je dit goed spreekt en verstaat.

Data, tijden en inschrijven voor de themadag Bodyreading

Klik op de datum van keuze om je aan te melden via onze webwinkel.
Daar staat bij “op voorraad” aangegeven hoeveel vrije plaatsen er nog zijn.

Op 18 april 2020 geven we deze themadag voor de laatste keer. Voor de massage opleiding komt hiervoor in de plaats de nieuwe “Themadag Contact”.

Op Wikipedia staat ook wat informatie over de karakterstructuren.