Themadag Ademen

Themadag Ademen

Ademen doen we de hele dag, maar meestal zijn we ons niet bewust van hoe we ademen. In welk tempo haal je adem? Hoe diep adem je? En waar zit je ademhaling: in je buik, borstkas en/of de zijkanten van je romp?
De manier waarop je ademhaalt zegt veel over de mate waarin je gespannen of juist ontspannen bent. Dat geldt niet alleen voor fysieke inspanning, als je bijvoorbeeld aan het sporten bent. Ook stress is een vorm van spanning die je ademhaling beïnvloed, net zoals emoties of pijn. Zuchten, gapen,  je benauwd voelen zonder fysieke reden: het zijn allemaal signalen van je lichaam die zich uiten via de ademhaling. Tijdens de Themadag Ademen wordt je meer bewust van jouw ademhaling.

AdemenBewust ademen

De ademhaling is een lichamelijke functie die op zichzelf werkt. Je hoeft niet na te denken over het ademen. Aan de andere kant – en dat is het mooie hiervan – kan je je ademhaling ook bewust beïnvloeden. Zo heeft een paar keer diep ademhalen al meteen een bepaalde uitwerking. Zo kan het bijvoorbeeld ontspanning geven of je meer bewust maken van je lichaam en hoe het met je gaat. Ontspannen door bewust ademen kan je versterken door je voor te stellen dat je op je uitademing spanning loslaat en op je inademing nieuwe energie opneemt.

Massage en de ademhaling

Wanneer je gaat masseren is het goed om op de ademhaling te letten, zowel die van jezelf als die van de ander. Wanneer je merkt dat de ander snel of oppervlakkig ademhaalt, kan het goed zijn om hier iets mee te doen. Immers: als je klant bewuster, dieper en rustiger ademhaalt, dan is de massage in zijn geheel ook een stuk meer ontspannen.
Ontspanningsmassage en de ademhaling ondersteunen elkaar, ze vullen elkaar aan.

Hoe adem jij?

Themadag Ademen

Zomaar een beetje meer gaan ademen of je klant vragen om een keer te zuchten is hiervoor niet afdoende. Het is verstandig als je meer kennis en ervaring hebt over de ademhaling en wat je hier wel en vooral ook wat je hier niet mee kan doen. Er is bijvoorbeeld altijd een risico op hyperventileren en dat wil je te allen tijde voorkomen.

Een ander bewuster maken van zijn ademhaling, begint bij jezelf. Hoe bewust ben jij van je ademhaling? Kan je het bewust inzetten bij het masseren en helpen van andere mensen? Zoals je elke massage bij jezelf begint, ga je bij ademwerk ook aan de slag met jezelf.

Het programma van de themadag Ademen

Themadag Ademhaling

Voor de themadag Ademen hebben we een programma gemaakt met een zorgvuldige opbouw.

We creëren een veilige setting, waarin je vrij bent om je eigen ervaringen op te doen en hierover te delen.

We wisselen theorie, bio-energetische oefeningen, ademsessies en deelrondes steeds af. Hierdoor kan jij op een ontspannen manier deze dag beleven en je kennis en ervaring met bewust ademen eigen maken.

Massage opleiding

De themadag Ademen is een vast onderdeel van de massage opleiding. Je kan de themadag ook volgen als je meer over dit onderwerp wilt leren en/of al met mensen werkt en het ademen wilt toevoegen aan de behandelingen die je al geeft.

Praktische info themadag Ademen:

  • Ervaring met lichaamsgericht werken en/of massage is een vereiste. Het is essentieel dat je op jezelf kunt reflecteren en verantwoordelijkheid neemt voor je eigen proces.
  • De minimale leeftijd om mee te kunnen doen is 18 jaar.
  • Het niveau van deze themadag is MBO niveau.
  • Hoeveel uren krijg je les: ongeveer 6 uur.
  • De tijden zijn van 10.00 tot ± 16.30 uur, met rond 12.30 uur een lunchpauze. De deur is een half uur voor aanvang open.
  • De prijs van deze training is 147 euro.
  • Deze themadag geven we op onze vaste cursuslocatie in Den Haag: Wajid, Prins Hendrikplein 1.
  • Je kan je in je eentje (individueel) of samen met een ander aanmelden voor deze dag. Alle deelnemers werken in tweetallen. Kom je met z’n tweeën, dan adviseren wij je om niet met elkaar de ademsessies te doen.
  • Let op: als je in het verleden eens of vaker last hebt gehad van hyperventilatie, dan is het essentieel dat je dit aangeeft bij je aanmelding. Eventueel bel je eerst even op om samen te overleggen of deelname voor jou geschikt is.
  • Deze themadag wordt in het Nederlands gegeven en je kan alleen meedoen als je Nederlands goed spreekt en verstaat.

Datums, tijden en aanmelden voor de themadag Ademen

Klik op de datum van keuze om je aan te melden via onze webwinkel.
Daar staat bij “op voorraad” aangegeven hoeveel vrije plaatsen er nog zijn.

Deze themadag geven we in samenwerking met Joëlle Bogaert van vijayayoga.com.