Korte checklist hygiëne

Korte checklist hygiëne

Hygiëne is erg belangrijk wanneer je mee gaat doen aan de massage-opleiding of -cursus en natuurlijk geldt hetzelfde wanneer je iemand een massage gaat geven. Daarom hebben we een korte checklist hygiëne voor je gemaakt. Onze ervaring is dat persoonlijke verzorging niet voor iedereen hetzelfde betekent, daarom noemen we wellicht meer punten dan waar je in eerste instantie aan zult denken. We willen niet alleen beknopt zijn, maar ook volledig. 

Checklist hygiëneAlle punten op deze checklist hygiëne hebben we ook  uitgebreid beschreven met een toelichting per punt. Wil je graag de volledige checklist ontvangen? Lees onderaan hoe je deze kan inzien.

 1. Douche voor een massage.
 2. Let op je deodorant gebruik.
 3. Knip en/of vijl je nagels.
 4. Verzorg je handen.
 5. Verzorg je voeten.
 6. Doe (half) lange haren in een staart of knot.
 7. Heb je een frisse adem?
 8. Wees je bewust van een fris ruikende intieme zone.
 9. Gebruik liever geen bodylotion.
 10. Draag verzorgde en nette kleding.
 11. Heb altijd sokken bij je.
 12. Neem eventueel slippers, sloffen of schoenen voor binnen mee.
 13. Doe sieraden af.
 14. Zorg voor schone en nette massage doeken.
 15. Contra-indicaties. Wanneer mag je (deels) niet gemasseerd worden.

Checklist hygiëne

Dit is de uitgebreide en toch beknopte checklist hygiëne voor als je met massage aan de slag gaat. We hebben voor elk punt op deze lijst ook een uitgebreide beschrijving en toelichting gemaakt. Wil je graag het volledige artikel lezen? Open dan een account in de online massage cursus. Naast informatie over hygiëne staat deze boordevol andere informatie over massage!

In het veld hieronder kan je reageren als je dat wilt. Je e-mailadres wordt niet op de website geplaatst, maar deze is nodig om je een melding te sturen wanneer je reactie geplaatst is. Je website kan je invullen als je een eigen praktijk hebt. Na het invullen wordt je reactie eerst gecontroleerd om spam berichten te voorkomen.

Wil je onze pagina op Facebook ook liken?

2 reacties op “Korte checklist hygiëne

 1. Welke olie en waarom, hoe je met cliënten om gaat, technieken uitgelegd, hoe je op je eigen houding let en welke spullen je nodig hebt. Over hygiëne en de voordelen van het masseren.

 2. Leren over en gewezen worden op het zorgvuldig handelen voor, tijdens en na de massage en het zorgvuldig behandelen van de cliënt.
  Naast de massagegrepen is zorgvuldigheid op alle vlakken de eerste aanzet om professioneel bezig te zijn. Ook al ben je nog hobbyist tijdens de massagecursus voor beginners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *