Inhoud massage-opleiding

Inhoud massage-opleiding

Onze massage-opleiding geven we op onze leslocatie in Den Haag in modules. Elke module bieden we aan als een op zichzelf staande cursus van twee dagen of vijf avonden. Deze cursussen bij elkaar vormen de gehele massage opleiding.

Door de losse modules kan jij in je eigen tempo de lessen volgen en op de lesdatums die jou het beste uitkomen. Ook kan je alle tijd nemen die jij nodig hebt om te oefenen. De ene heeft immers meer ruimte in de agenda dan een ander.

Naast de praktijklessen bieden we ter ondersteuning een online leeromgeving aan voor alle modules. Beide hebben als doel om het voor jou zo optimaal mogelijk te maken om je diploma ontspanningsmassage te halen. In overzichtelijke en relatief korte modules werk je zo stap voor stap en in je eigen tempo naar je diploma.

Klik hier voor een totaaloverzicht van de gehele opleiding en de kosten per onderdeel.

Ans over de massage opleiding:
“Doordat ik bij de OMB deze opleiding tot Professioneel Ontspanningsmasseur ben gaan volgen, ging er voor mij een wereld open. De opleiding wordt door het team gegeven met respect, integriteit, aandacht, zorgvuldigheid maar ook met veel passie en humor! De opleiding geeft een goede verhouding van theorie en het geven en mogen ontvangen van massages.
Door wat ik heb geleerd, heb ik bij mijn klanten dit mooie vak kunnen uitvoeren en mijn passie kunnen volgen. De trainers hebben mij geïnspireerd om van masseren mijn vak te maken. Ik kan dus met volle overtuiging iedereen aanraden om bij de OMB deze opleiding, een workshop of een cursus te gaan volgen. Heel erg bedankt voor wat jullie mij allemaal hebben geleerd.”

Tussen september 2016 en april 2021 hebben al 65 studenten hun diploma bij ons behaald.

Massage technieken en bewustwording

Op een zorgvuldige manier leren masseren bestaat bij de OMB Academie uit twee essentiële onderdelen:

  • Massagetechnieken
  • Bewustwording en persoonlijke groei

Van beide onderdelen is er theorie en praktijk, hoewel masseren met name gaat om het feitelijk geven van massages. Het is namelijk een vaardigheid die je het beste leert door het veel te doen. De theorie is alleen ter ondersteuning en geeft een goede onderbouwing aan wat je met je handen doet.

Massagetechnieken

De massagetechnieken zijn verdeeld over de volgende cursussen. Als je op de naam klikt, kan je op de pagina van die cursus de inhoud en de lesdatums zien.

De basiscursus is de start van het opleidingstraject, dus kijk meteen op welke datum jij kan beginnen.

In elke cursus leer je tussen de 50 en 60 verschillende technieken (ook wel handgrepen genoemd) verdeeld over het hele lichaam. Van de technieken zijn er uitgebreide handleidingen en zijn er handige overzichten die je ter ondersteuning kan gebruiken tijdens (het oefenen van) de massages. Ook kan je via een online leeromgeving video’s zien van de beginnerscursus, vervolgcursus 1 en de cursus stoelmassage. Ideaal om het masseren goed te leren!

Massage oefenen

Na elke les waarin je technieken leert, ga je thuis aan de slag om deze veel te oefenen. Dit kan op de mensen in je omgeving, zoals je partner, je kinderen, vrienden enzovoort en met medestudenten van de OMB Academie. Ook kan je deelnemen aan een terugkom les die we groepsgewijs geven.

Oefenen is essentieel: masseren is net zoals andere handelingen een vaardigheid die je alleen leert door het veel te doen. Vergelijk het maar met autorijden, dat leer je ook niet in één rijles.

Zodra je een cursus hebt afgerond en de technieken goed in de vingers hebt, meld je je aan voor een supervisie. Hierbij wordt gekeken of je alles op de juiste manier uitvoert en zorgvuldig bent tijdens de massage die je geeft. Bij een goed resultaat krijg je een positieve beoordeling en kan je verder gaan met de volgende cursus. De twee vervolgcursussen kan je in willekeurige volgorde doen.

Stoelmassage of Holistic Pulsing

Voor de cursus Stoelmassage en Holistic Pulsing kan je kiezen welke van deze twee je volgt. Je mag ze allebei volgen, maar voor de opleiding hoef je er maar eentje te doen inclusief een supervisie.

Je kan Holistic Pulsing volgen terwijl je bezig met met één van de andere massagecursussen. De techniek is namelijk zo verschillend, dat dit prima samen kan. Voor de basiscursus en de twee vervolgcursussen, adviseren wij om steeds eerst je supervisie te halen, voordat je aan een nieuw onderdeel begint.

Christel uit Den Haag over de massage opleiding:
“Heel blij dat ik voor deze opleiding heb gekozen. Het biedt zoveel meer dan (beter) leren masseren. Het onderdeel bewustwording zorgt door de manier waarop het gegeven wordt, voor een flinke groei in mijn persoonlijke ontwikkeling. Dit werkt positief door op alle aspecten in mijn leven. Daarnaast voelt het elke keer als een warm bad wanneer ik de andere deelnemers, de trainer en de assistenten weer zie. Ik verheug me dan ook op het volgende onderdeel van de opleiding.”

Oefen lessen

Onze ervaring is dat het best een pittige stap kan zijn om vanuit een cursus direct een supervisie te doen. Speciaal hiervoor hebben we de terug kom lessen opgezet. Deze les, zonder de druk van een toets, heeft een luchtiger programma en opzet. Hierin heb jij alle ruimte om juist die technieken nog eens te oefenen die je lastig vindt. Ook kan je oefenen met een langere tijd achter elkaar masseren met de juiste sfeer en zorgvuldigheid. Zodoende kan je onder toezicht van een trainer jouw massage vaardigheden laten zien en natuurlijk al je vragen over het masseren stellen. Een oefenles is niet verplicht, maar we adviseren je er wel aan mee te doen.

Je werkhouding

Een ander belangrijk aspect is je werkhouding. Misschien masseer je al wel eens en merk je dat je last krijgt van je eigen lijf. Van cursisten die voor het eerst een les bij ons volgen, horen we over schouderklachten, rugklachten of pijnlijke handen en armen. Bijna altijd ligt de oorzaak hiervan bij een verkeerde werkhouding of te krampachtig masseren. Tijdens elke massage les hebben we aandacht voor je werkhouding, zodat jij je hier bewuster van wordt en je deze kunt aanpassen om een optimale werkhouding te hebben.

Bewustwording en persoonlijke groei

Tijdens de lesonderdelen waarin de focus ligt op het leren van massagetechnieken, ben je ook bezig met bewustwording. Er gebeurt namelijk veel meer wanneer je in fysiek contact bent met een ander, dan alleen maar een techniek op een spier. Van veel studenten horen we dat ze gevoeliger zijn geworden door het masseren. Hun intuïtie is scherper en ze voelen beter aan wat een ander nodig heeft. Ook krijg je door massage meer inzicht in jezelf. Anders gezegd: door de massage opleiding ontstaat er een proces van bewustwording en persoonlijke groei. We adviseren je dan ook om gedurende de hele opleiding een “dagboekje” bij te houden, waarin je al je ontwikkelingen bijhoudt.

Cynthia over de opleiding:
“Het is een enorme toevoeging aan mijn leven en ben zo dankbaar dat ik zoveel liefde en steun krijg van zowel het team als de groep. Zodra ik binnen kom voel ik rust, kalmte en warmte. Ik ben nog steeds bezig om te groeien en leer enorm veel over hoe ik mezelf als persoon kan ontwikkelen. Ook na deze opleiding zal ik er altijd met hele mooie herinneringen aan terug denken. Jullie zijn geweldig! En ga vooral ook zo door om andere cursisten te helpen met hun reis.”

Start je eigen praktijk

Met alleen het leren van massage technieken heb je niet voldoende kennis om een professionele massagepraktijk te starten. Zo is er de praktische kant van zelfstandig ondernemer worden. En hoe zorg je ervoor dat je een goed lopende massagepraktijk krijgt, met klanten die ook weer terug komen? Het is essentieel om je er bewust van te zijn, hoe je jezelf presenteert. Laten zien dat je er bent en dat je iets moois te bieden hebt, doet iets met je zelfvertrouwen. Van vele deelnemers die de opleiding hebben gedaan, horen we dat ze een ander mens zijn dan toen ze begonnen aan de opleiding. Het gaat dus niet alleen over je praktijk, maar je groeit als mens in zijn geheel!

Deze belangrijke onderwerpen komen aan bod in de online training Start je eigen praktijk, die je thuis en in je eigen tempo kunt volgen. We adviseren je om hier direct mee te starten, zodat je ruim de tijd hebt om aan je praktijk te werken.

Madelon over de “Start je eigen praktijk”:
“Mooie heldere online cursus! Fijn om alles nog eens terug te lezen. Heel inspirerend. De filmpjes herinneren mij eraan dat de cursusdagen stuk voor stuk fijn waren: mooie groepen, zorgzaamheid, zorgvuldigheid en aandacht van de docenten hoog in het vaandel, veel kennis en daarnaast, last but not least alles doorspekt met humor. Ik zie dat laatste ook weer terug in deze praktijktraining. Dank je wel!!”

De massage opleiding in zijn geheel

Omdat de massage opleiding uit losse modules bestaat, kan je zelf ook bepalen welk tempo je aanhoudt. Voor de een zullen lessen in het weekend perfect zijn, terwijl een ander het liefst lessen volgt in de avonden. Het fijne is ook dat je tijdens het leren van de technieken, tussendoor al veel kan oefenen én al aan de slag kan gaan met het opzetten van je massagepraktijk.

Examen

Wanneer je voor de technieken de vier supervisies hebt behaald en de aanvullende en ondersteunende lessen hebt gevolgd, dan kun je je inschrijven voor het eindexamen. Hierin laat je zien wat jouw massagevaardigheden zijn en geef je een persoonlijke presentatie. Als je het eindexamen met goed gevolg volbrengt, ontvang je jouw diploma Ontspanningsmasseur.

Ebe over de opleiding:
“De OMB heeft een prachtige manier om op een prettige wijze een goede opleiding te volgen, waar ik heel veel plezier in heb gehad. Een hele mooie locatie en er is een goede kwaliteit lesmateriaal. De manier van lesgeven is ontspannend en een goede dosis oefenen geeft het beste resultaat.”

Overzicht en prijzen

Om alles op een rijtje te zetten en een indicatie te geven van de prijzen, volgt hieronder een totaal overzicht. Alle benoemde onderdelen zijn verplicht voor de opleiding, met uitzondering van de oefenlessen. Je kan de opleiding uitsluitend volgen door je per onderdeel aan te melden. De bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen en deze kunnen dus licht wijzigen, zowel omhoog als omlaag. We geven ook regelmatig kortingen op lessen. Alle lesonderdelen bij elkaar komen uit op ongeveer 1600 euro.

Les onderdeelVanaf prijzen
Registratie student opleiding20
Basiscursus197
Online video’s en theorie47
* Oefenles57
Supervisie97
Start je eigen praktijk147
Vervolgcursus 1197
Online video’s47
* Oefenles57
Supervisie97
Vervolgcursus 2197
Online video’s47
* Oefenles57
Supervisie97
Holistic Pulsing of Stoelmassage197
Supervisie97
Eindexamen97

* Een oefenles is optioneel en deze kan je alleen als privéles volgen bij een trainer.

Als je onverhoopt een supervisie niet goed volbrengt, dan kan je deze tot twee keer toe herhalen. De prijs voor een nieuwe supervisie is hetzelfde als voor de eerste supervisie.
Naast de oefenlessen in een groep heb je ook de mogelijkheid om een privéles te boeken in de praktijk van één van onze trainers. Wil je hier gebruik van maken, dan kun je deze apart bijboeken.

Tot slot…

OMB OpleidingsgidsIn de opleidingsgids kan je ook  lezen over de massage opleiding. Klik hier om deze te openen.

Heb je nog vragen over de massage-opleiding? Kijk dan eerst bij Veel gestelde vragen. Vind je daar je antwoord niet? Neem dan gerust contact met ons op.

Begin bij het begin, want ook masseren leer je stap voor stap. Wil je de boeiende reis gaan maken met als eindbestemming je eigen massage praktijk? Meld je dan vandaag nog aan voor de eerstvolgende basiscursus.

 

Volg ons ook op Facebook en blijf op de hoogte van nieuws over de massage-opleiding.