Inhoud massage-opleiding

Inhoud massage-opleiding

Jarenlang hebben we de massage-opleiding uitsluitend klassikaal gegeven, aan een vaste groep op vastgelegde lesdatums. Dit had voordelen, maar gaf ook wat nadelen. Sommige studenten bleken bijvoorbeeld door een volle agenda, meer tijd nodig te hebben om tussen de lessen in te kunnen oefenen. Anderen konden niet op alle lesdatums en dan moesten we samen zoeken naar inhaal mogelijkheden. Ook hoorden we wel dat de lesdagen van zeven uur best intensief waren en het hierbij komende verzoek om de lessen meer te verdelen. Kortom: we zijn op zoek gegaan naar een nieuwe vorm van lesgeven en die hebben we gevonden!

Massage-opleiding in modules

Vanaf 2019 geven we de massage-opleiding in losse modules én bieden we bovendien ter ondersteuning een online leeromgeving aan op diverse onderdelen. Beide hebben als doel om de massage-opleiding zo optimaal mogelijk te maken voor jou om je diploma ontspanningsmassage te halen. In overzichtelijke en relatief korte modules werk je zo stap voor stap en in je eigen tempo naar je einddoel.

De basiscursus is de start van het opleidingstraject, dus kijk meteen op welke datum jij kan beginnen.

Massage technieken en bewustwording

In hoofdlijnen bestaat op een zorgvuldige manier leren masseren bij de OMB Academie uit twee essentiële onderdelen:

  • Massagetechnieken
  • Bewustwording en persoonlijke groei

Van beide onderdelen is er theorie en praktijk, hoewel masseren met name gaat om het feitelijk geven van massages. Het is namelijk een vaardigheid die je het beste leert door het veel te doen. De theorie is alleen ter ondersteuning en geeft een goede onderbouwing aan wat je met je handen doet.

Massagetechnieken

De massagetechnieken zijn verdeeld over de volgende drie cursussen. Als je op de naam klikt, kan je op de pagina van die cursus de inhoud en de lesdatums zien.

In elke cursus leer je tussen de 50 en 60 verschillende technieken (ook wel handgrepen genoemd) verdeeld over het hele lichaam. Van de technieken zijn er uitgebreide handleidingen en zijn er handige overzichten die je ter ondersteuning kan gebruiken tijdens (het oefenen van) de massages. Ook kan je via een online leeromgeving video clipjes zien van de meeste technieken. Ideaal om het masseren goed te leren!

Na elke les waarin je technieken leert, ga je thuis aan de slag om deze veel te oefenen. Dit kan op de mensen in je omgeving, zoals je partner, je kinderen, vrienden enzovoort en met medestudenten uit de OMB oefengroep op Facebook. Ook volg je minimaal één keer een terugkom les die we groepsgewijs geven. Oefenen is essentieel: masseren is net zoals andere handelingen een vaardigheid die je alleen leert door het veel te doen. Vergelijk het maar met autorijden, dat leer je ook niet in één rijles.

Zodra je een cursus hebt afgerond en de technieken goed in de vingers hebt, meld je je aan voor een tentamen. Hierbij wordt gekeken of je alles op de juiste manier uitvoert en bij een goed resultaat krijg je een positieve beoordeling. Hiermee kan je verder gaan met de volgende cursus. Voor de duidelijkheid: een tentamen is niet hetzelfde als de sfeermassage die we soms aan het einde van een cursus doen.

Oefen lessen

Onze ervaring is dat het best een pittige stap kan zijn om vanuit een cursus direct een tentamen te doen. Speciaal hiervoor hebben we de terug kom lessen opgezet. Deze les, zonder de druk van een toets, heeft een luchtiger programma en opzet. Hierin heb jij alle ruimte om juist die technieken nog eens te oefenen die je lastig vindt. Ook kan je oefenen met een langere tijd achter elkaar masseren met de juiste sfeer. Zodoende kan je onder supervisie van een trainer jouw massage vaardigheden laten zien en natuurlijk al je vragen over het masseren stellen.

Je werkhouding

Een ander belangrijk aspect is je werkhouding. Misschien masseer je al wel eens en merk je dat je last krijgt van je eigen lijf. Van cursisten die voor het eerst een les bij ons volgen, horen we over schouderklachten, rugklachten of pijnlijke handen en armen. Bijna altijd ligt de oorzaak hiervan bij een verkeerde werkhouding. Tijdens elke massage les in de massage-opleiding hebben we aandacht voor je werkhouding, zodat jij je hier bewuster van wordt en je deze kunt aanpassen om een optimale werkhouding te hebben.

Bewustwording en persoonlijke groei

Naast de lesonderdelen waarin de focus ligt op het leren van massagetechnieken, gaan we ook aan de slag met andere onderwerpen. Deze themadagen hebben allemaal een ander onderwerp, maar wat steeds overeenkomt is dat het jouw bewustzijn vergroot. Het leren gaat veel verder dan een vaardigheid: je ontwikkelt je als mens in zijn geheel.
In de volgende themadagen is bewustwording en persoonlijke groei steeds weer de rode draad. We adviseren je om gedurende de hele opleiding een “dagboek” bij te houden, waarin je al je ontwikkelingen bijhoudt.

Massage-opleiding
De les tijdens een themadag van de massage-opleiding

Praktijkvoering

Met alleen het leren van massagetechnieken heb je niet voldoende kennis om een professionele massagepraktijk te starten. Zo is er de praktische kant van zelfstandig ondernemer worden. En hoe zorg je ervoor dat je een goed lopende massagepraktijk krijgt, met klanten die ook weer terug komen? Het is essentieel om je er bewust van te zijn, hoe je jezelf presenteert. Laten zien dat je er bent en dat je iets moois te bieden hebt, doet iets met je zelfvertrouwen. Van vele deelnemers die de opleiding hebben gedaan, horen we dat ze een ander mens zijn dan toen ze begonnen aan de opleiding. Het gaat dus niet alleen over je praktijk, maar je groeit als mens in zijn geheel!
Deze belangrijke onderwerpen komen aan bod in de lessen over Praktijkvoering, die je (vanaf najaar 2019 ) volledig online kunt volgen .

Energetisch werken en polariteitsmassage

Onze ervaring is dat veel mensen die (willen) masseren, een hoog empathisch vermogen hebben. Sterker nog: zodra ze aan de slag gaan met massage, worden ze gevoeliger. Ze voelen dingen aan van degene die ze masseren en daarbuiten wordt hun intuïtie ook scherper. Dit is een mooie kwaliteit, maar er zitten ook valkuilen in. Het is namelijk niet goed als het ten koste gaat van jezelf.
Cursus energetisch werkenIn de themadag energetisch werken gaan we hiermee aan de slag. Hoe blijf je meer bij jezelf zonder je helemaal af te sluiten? Ook leer je hoe je energie juist kan inzetten om een ander te helpen. Hiervoor leer je polariteitsmassage, als aanvulling op een ontspanningsmassage.
Je kunt meer lezen over deze lesdag op de pagina energetisch werken.

Ademen

Ademen

We doen het (gelukkig) de hele dag, maar meestal zijn we ons niet bewust van hoe we ademen. De manier waarop we ademhalen zegt veel over de mate waarin je gespannen of juist ontspannen bent. Het mooie van de ademhaling is dat je deze ook zelf bewust kan beïnvloeden. En zodra je er bewust van wordt, veranderd er vaak meteen al iets. Een paar keer diep(er) ademhalen kan al ontspanning geven of juist wat meer helderheid en energie. Een ander voorbeeld is dat, wanneer je je voorstelt dat je op je uitademing spanning loslaat, je automatisch ook meer ontspant. Met je eigen ademhaling als masseur, kan je ook de ademhaling van je klant beïnvloeden. Een ideale vaardigheid wanneer je bezig bent met ontspanningsmassage!

Tijdens de themadag Ademen werken we met bio-energetische oefeningen, krijg je beknopt theorie over de ademhaling en doe je twee keer een ademsessie in een tweetal. Meer informatie over deze lesdag vind je op de pagina ademen.

Bodyreading

Je lichaam heeft je veel te vertellen! Iedereen heeft een uniek lijf en dat maakt masseren ook zo mooi. Elk mens heeft een andere bouw en andere spierspanningen, die hun oorsprong vaak al hebben in je verleden. Deze spanningen bepalen voor een deel ook onze houding. Hierdoor kun je dus aan iemands houding het een en ander aflezen en dit geeft jou als masseur informatie.

Op basis van het model van de karakterstructuren gaan we onderzoeken welke karakterstructuren bij jou horen. Niet om dit te beoordelen of te veranderen, maar om je bewust te maken van wie jij bent en hoe jij je verhoudt ten opzichte van mensen die je masseert. Inzicht in jezelf is enorm verrijkend! We kijken ook naar de specifieke karaktertrekken van anderen, zodat jij als masseur in staat bent om een massage te geven die het beste past bij die specifieke en unieke persoon.
Meer informatie over deze lesdag vind je op de pagina Bodyreading.

De massage-opleiding in zijn geheel

Omdat de massage-opleiding uit losse modules bestaat, kan je zelf ook bepalen welk tempo je aanhoudt. Je kan ook in een periode waarin je massagetechnieken aan het oefenen bent, deelnemen aan een themadag. Anders gezegd: je hoeft niet één module helemaal klaar te hebben, voordat je een andere les volgt. De enige uitzondering hierop zijn de lessen met technieken. Daarvoor kun je steeds beter eerst je certificaat van bekwaamheid halen, voordat je aan een nieuw onderdeel begint.

Examen

Wanneer je voor de technieken alle drie de certificaten van bekwaamheid hebt behaald en de aanvullende en ondersteunende lesdagen hebt gevolgd, dan kun je je inschrijven voor het eindexamen. Hierin laat je zien wat jouw massagevaardigheden zijn en geef je een presentatie. Als je het eind-examen met goed gevolg volbrengt, ontvang je jouw diploma Ontspanningsmasseur.

Overzicht en prijzen

 

Om alles op een rijtje te zetten en een indicatie te geven van de prijzen, volgt hieronder een totaal overzicht. Genoemde prijzen zijn vanaf prijzen en zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Je kan de opleiding uitsluitend volgen door je per onderdeel aan te melden.
Les onderdeelPrijs (vanaf)Incl. online info?
Basiscursus€ 197,00ja
Oefenles€ 23,00
Tentamen€ 87,00
Vervolgcursus 1€ 197,00ja
Oefenles€ 23,00
Tentamen€ 87,00
Vervolgcursus 2€ 197,00
Oefenles€ 23,00
Tentamen€ 87,00
Praktijkvoering€ 147,00vanaf begin 2020
Energetisch werken€ 137,00
Ademen€ 147,00vanaf begin 2020
Bodyreading€ 147,00
Eindexamen€ 87,00

Wanneer je onverhoopt niet slaagt voor een tentamen, dan kan je deze tot twee keer toe herhalen. De prijs voor een hertentamen is hetzelfde als voor het eerste tentamen.
Naast de oefenlessen in een groep heb je ook de mogelijkheid om een privéles te boeken in de praktijk van één van onze trainers. Wil je hier gebruik van maken, dan kun je deze apart boeken.

Tot slot…

OMB OpleidingsgidsIn de opleidingsgids kan je ook alles lezen over de massage opleiding. Klik hier om deze te openen.

Heb je nog vragen over de massage-opleiding? Kijk dan eerst bij Veel gestelde vragen. Vind je daar je antwoord niet? Neem dan gerust contact met ons op.

Begin bij het begin, want ook masseren leer je stap voor stap. Wil je de boeiende reis gaan maken met als eindbestemming je eigen massage praktijk? Meld je dan vandaag nog aan voor de eerstvolgende basiscursus.

 

Volg ons ook op Facebook en blijf op de hoogte van nieuws over de massage-opleiding.