Inhoud massage-opleiding

Inhoud massage-opleiding

Jarenlang hebben we de massage-opleiding uitsluitend klassikaal gegeven, aan een vaste groep op vastgelegde lesdatums. Dit had voordelen, maar gaf ook wat nadelen. Sommige studenten bleken bijvoorbeeld door een volle agenda, meer tijd nodig te hebben om tussen de lessen in te kunnen oefenen. Anderen konden niet op alle lesdatums en dan moesten we samen zoeken naar inhaal mogelijkheden. Ook hoorden we wel dat de lesdagen van zeven uur best intensief waren en het hierbij komende verzoek om de lessen meer te verdelen. Kortom: we zijn op zoek gegaan naar een nieuwe vorm van lesgeven en die hebben we gevonden!

Massage-opleiding in modules

Sinds 2019 geven we de massage-opleiding in losse modules én bieden we bovendien ter ondersteuning een online leeromgeving aan op diverse onderdelen. Beide hebben als doel om het voor jou zo optimaal mogelijk te maken om je diploma ontspanningsmassage te halen. In overzichtelijke en relatief korte modules werk je zo stap voor stap en in je eigen tempo naar je einddoel.

De basiscursus is de start van het opleidingstraject, dus kijk meteen op welke datum jij kan beginnen.

Massage technieken en bewustwording

In hoofdlijnen bestaat op een zorgvuldige manier leren masseren bij de OMB Academie uit twee essentiële onderdelen:

  • Massagetechnieken
  • Bewustwording en persoonlijke groei

Van beide onderdelen is er theorie en praktijk, hoewel masseren met name gaat om het feitelijk geven van massages. Het is namelijk een vaardigheid die je het beste leert door het veel te doen. De theorie is alleen ter ondersteuning en geeft een goede onderbouwing aan wat je met je handen doet.

Massagetechnieken

De massagetechnieken zijn verdeeld over de volgende drie cursussen. Als je op de naam klikt, kan je op de pagina van die cursus de inhoud en de lesdatums zien.

In elke cursus leer je tussen de 50 en 60 verschillende technieken (ook wel handgrepen genoemd) verdeeld over het hele lichaam. Van de technieken zijn er uitgebreide handleidingen en zijn er handige overzichten die je ter ondersteuning kan gebruiken tijdens (het oefenen van) de massages. Ook kan je via een online leeromgeving video clipjes zien van de beginnerscursus en vervolgcursus 1. Ideaal om het masseren goed te leren!

Na elke les waarin je technieken leert, ga je thuis aan de slag om deze veel te oefenen. Dit kan op de mensen in je omgeving, zoals je partner, je kinderen, vrienden enzovoort en met medestudenten van de OMB Academie. Ook volg je minimaal één keer een terugkom les die we groepsgewijs geven. Oefenen is essentieel: masseren is net zoals andere handelingen een vaardigheid die je alleen leert door het veel te doen. Vergelijk het maar met autorijden, dat leer je ook niet in één rijles.

Zodra je een cursus hebt afgerond en de technieken goed in de vingers hebt, meld je je aan voor een tentamen. Hierbij wordt gekeken of je alles op de juiste manier uitvoert en zorgvuldig bent met de massage die je geeft. Bij een goed resultaat krijg je een positieve beoordeling en kan je verder gaan met de volgende cursus. De twee vervolgcursussen kan je in willekeurige volgorde doen.

Oefen lessen

Onze ervaring is dat het best een pittige stap kan zijn om vanuit een cursus direct een tentamen te doen. Speciaal hiervoor hebben we de terug kom lessen opgezet. Deze les, zonder de druk van een toets, heeft een luchtiger programma en opzet. Hierin heb jij alle ruimte om juist die technieken nog eens te oefenen die je lastig vindt. Ook kan je oefenen met een langere tijd achter elkaar masseren met de juiste sfeer en zorgvuldigheid. Zodoende kan je onder supervisie van een trainer jouw massage vaardigheden laten zien en natuurlijk al je vragen over het masseren stellen.

Je werkhouding

Een ander belangrijk aspect is je werkhouding. Misschien masseer je al wel eens en merk je dat je last krijgt van je eigen lijf. Van cursisten die voor het eerst een les bij ons volgen, horen we over schouderklachten, rugklachten of pijnlijke handen en armen. Bijna altijd ligt de oorzaak hiervan bij een verkeerde werkhouding of te krampachtig masseren. Tijdens elke massage les hebben we aandacht voor je werkhouding, zodat jij je hier bewuster van wordt en je deze kunt aanpassen om een optimale werkhouding te hebben.

Bewustwording en persoonlijke groei

Naast de lesonderdelen waarin de focus ligt op het leren van massagetechnieken, gaan we ook aan de slag met bewustwording. Tijdens themadagen, met elk een ander onderwerp, vergroot je jouw bewustzijn. Het leren gaat veel verder dan een vaardigheid: je ontwikkelt je als mens in zijn geheel. Hieronder kun je per themadag meer lezen over elke dag.
We adviseren je om gedurende de hele opleiding een “dagboek” bij te houden, waarin je al je ontwikkelingen bijhoudt.

Massage-opleiding
De les tijdens een themadag van de massage-opleiding

Praktijkvoering

Met alleen het leren van massage technieken heb je niet voldoende kennis om een professionele massagepraktijk te starten. Zo is er de praktische kant van zelfstandig ondernemer worden. En hoe zorg je ervoor dat je een goed lopende massagepraktijk krijgt, met klanten die ook weer terug komen? Het is essentieel om je er bewust van te zijn, hoe je jezelf presenteert. Laten zien dat je er bent en dat je iets moois te bieden hebt, doet iets met je zelfvertrouwen. Van vele deelnemers die de opleiding hebben gedaan, horen we dat ze een ander mens zijn dan toen ze begonnen aan de opleiding. Het gaat dus niet alleen over je praktijk, maar je groeit als mens in zijn geheel!
Deze belangrijke onderwerpen komen aan bod in de lessen over Praktijkvoering, die je  volledig online kunt volgen. We adviseren je om hier ook al direct mee te starten, zodat je ruim de tijd hebt om in je eigen tempo aan je praktijk te werken.

Themadag Contact

De essentie van massage is contact en dat is zoveel meer dan alleen maar iemand aanraken. Dit thema gaat veel dieper dan je in eerste instantie zou denken.
Onze ervaring is dat veel mensen die (willen) masseren, een hoog empathisch vermogen hebben. Sterker nog: zodra ze aan de slag gaan met massage, worden ze gevoeliger. Ze voelen dingen aan van degene die ze masseren en daarbuiten wordt hun intuïtie ook scherper. Dit is een mooie kwaliteit, maar er zitten ook valkuilen in. Het is namelijk niet goed als het ten koste gaat van jezelf.
Cursus energetisch werkenTijdens de themadag Contact gaan we onder meer hiermee aan de slag. Hoe blijf je meer bij jezelf zonder je helemaal af te sluiten?
Je wordt je meer bewust van wat er gebeurt als je in contact bent met een ander. Wat is van jou en wat hoort bij iemand anders? Door hierin te oefenen wordt je je meer bewust van deze dynamiek.

Let op: In verband met het corona-virus vinden we het nu niet verantwoord om contact-oefeningen te doen in tweetallen. Deze themadag wordt vervangen voor een andere cursus. Meer informatie hierover volgt binnenkort.

Polariteitsmassage

Tijdens de lesdag polariteitsmassage gaan we aan de slag met energie. Je leert hoe je dit kan inzetten om een ander te helpen. De handgrepen die je toepast in deze massagevorm kan je toevoegen aan de massages waarbij je met olie werkt. Vele mensen vinden dit echt een verrijking van de “gewone” massage en passen het dus altijd toe. Meer over deze lesdag vind je op de pagina Cursus Polariteitsmassage.

Ademen

Ademen

We doen het (gelukkig) de hele dag, maar meestal zijn we ons niet bewust van hoe we ademen. De manier waarop we ademhalen zegt veel over de mate waarin je gespannen of juist ontspannen bent. Het mooie van de ademhaling is dat je deze ook zelf bewust kan beïnvloeden. En zodra je er bewust van wordt, veranderd er vaak meteen al iets. Een paar keer diep(er) ademhalen kan al ontspanning geven of juist wat meer helderheid en energie. Een ander voorbeeld is dat, wanneer je je voorstelt dat je op je uitademing spanning loslaat, je automatisch ook meer ontspant. Met je eigen ademhaling als masseur, kan je ook de ademhaling van je klant beïnvloeden. Een ideale vaardigheid wanneer je bezig bent met ontspanningsmassage!

Tijdens de themadag Ademen werken we met bio-energetische oefeningen, krijg je theorie over de ademhaling en doe je twee keer een ademsessie in een tweetal.
Let op: In verband met het corona-virus vinden we het nu niet verantwoord om oefeningen te doen in tweetallen. Deze themadag wordt vervangen voor een andere cursus. Meer informatie hierover volgt binnenkort.

De massage opleiding in zijn geheel

Omdat de massage opleiding uit losse modules bestaat, kan je zelf ook bepalen welk tempo je aanhoudt. Je kan ook in een periode waarin je massagetechnieken aan het oefenen bent, deelnemen aan een themadag. Anders gezegd: je hoeft niet één module helemaal klaar te hebben, voordat je een ander onderdeel volgt. De enige uitzondering hierop zijn de lessen met technieken. Daarvoor kun je steeds beter eerst je tentamen halen, voordat je aan een nieuw onderdeel begint.

Examen

Wanneer je voor de technieken de drie tentamens hebt behaald en de aanvullende en ondersteunende lesdagen hebt gevolgd, dan kun je je inschrijven voor het eindexamen. Hierin laat je zien wat jouw massagevaardigheden zijn en geef je een persoonlijke presentatie. Als je het eindexamen met goed gevolg volbrengt, ontvang je jouw diploma Ontspanningsmasseur.

Overzicht en prijzen

Om alles op een rijtje te zetten en een indicatie te geven van de prijzen, volgt hieronder een totaal overzicht. Je kan de opleiding uitsluitend volgen door je per onderdeel aan te melden. De bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen en deze kunnen dus licht wijzigen, zowel omhoog als omlaag. We geven ook regelmatig kortingen op lessen! Alle lesonderdelen bij elkaar komen uit op ongeveer 1650 euro.

Les onderdeelPrijs in euro (vanaf)Online info?
Registratie student opleiding15,00ja
Basiscursus197,00ja
Online video’s en theorie27,00ja
Oefenles23,00
Tentamen87,00
Vervolgcursus 1197,00
Online video’s27,00ja
Oefenles23,00
Tentamen87,00
Vervolgcursus 2197,00ja
Oefenles23,00
Tentamen87,00
Start je eigen praktijk147,00ja
Polariteitsmassage147,00ja
Ademen147,00ja
Contact147,00ja
Eindexamen87,00

Als je onverhoopt niet slaagt voor een tentamen, dan kan je deze tot twee keer toe herhalen. De prijs voor een hertentamen is hetzelfde als voor het eerste tentamen.
Naast de oefenlessen in een groep heb je ook de mogelijkheid om een privéles te boeken in de praktijk van één van onze trainers. Wil je hier gebruik van maken, dan kun je deze apart bijboeken.

Tot slot…

OMB OpleidingsgidsIn de opleidingsgids kan je ook alles lezen over de massage opleiding. Klik hier om deze te openen.

Heb je nog vragen over de massage-opleiding? Kijk dan eerst bij Veel gestelde vragen. Vind je daar je antwoord niet? Neem dan gerust contact met ons op.

Begin bij het begin, want ook masseren leer je stap voor stap. Wil je de boeiende reis gaan maken met als eindbestemming je eigen massage praktijk? Meld je dan vandaag nog aan voor de eerstvolgende basiscursus.

 

Volg ons ook op Facebook en blijf op de hoogte van nieuws over de massage-opleiding.