Familie opstellingen

Familie opstellingen

Systemisch werk is de algemene en bredere term voor familie opstellingen. Dit is een boeiende en intrigerende werkmethode die veel inzicht kan geven in onbewuste zaken. Zeker als je bezig bent met bewustwording en je hebt het vermoeden dat je beïnvloed wordt door zaken die buiten jezelf liggen, kan een familie opstelling helpen. Een opstelling is een beproefde methode die door bedrijven ook wel gebruikt wordt om de organisatie te onderzoeken.

Elke groep mensen die op een of andere manier met elkaar verbonden is vormt een systeem, waarover je dus ook een opstelling zou kunnen doen. Een van de sterkste verbinding tussen mensen is in een familie, want elk familielid is onlosmakelijk met alle anderen verbonden. Als er ergens binnen een familie een disbalans is, werkt dat door in het hele systeem. Je kan hierbij onder andere denken aan buitengesloten familieleden, geheimen, ingrijpende gebeurtenissen, oorlogsverleden, sterfgevallen, buitenechtelijke kinderen, voormalige partners, faillissement enzovoort. Deze problematiek werkt grotendeels op onbewust niveau door in de familie en kan generaties lang doorwerken. Het ontstaat vanuit loyaliteit, doordat kinderen rollen en/of leed op zich nemen die feitelijk niet van hen is.

“Zonder wortels geen vleugels”

In een familie-opstelling kan een oorzaak van een blokkade zichtbaar worden en daarmee ook de oplossing duidelijk worden. Zo is het mogelijk om een rol of gedragen leed terug te geven aan degene bij wie het eigenlijk hoort. Of bij een missend persoon zijn/haar plek terug te geven, komt het hele systeem weer in balans en ontspant het. Als het hele systeem ontspant, werkt dat ook door op jou als individu.

Welke vragen of thema’s zijn mogelijk?

In feite kan elke belangrijke (leer)vraag worden onderzocht met een opstelling, op emotioneel, psychisch, lichamelijk of sociaal vlak. Ook als jij als representant in de opstelling van een ander staat, krijg je vaak indirect ook inzicht in je eigen thema’s.

Voorbeelden van vragen:

  • Het niet kunnen krijgen of in stand kunnen houden van een gezonde relatie
  • Terugkerende problemen, klachten of patronen met dezelfde thematiek
  • Niet om kunnen gaan met afscheid
  • Intense gevoelens zoals angst, depressie, onveiligheid, schuld, stress enzovoort
  • Je niet sterk voelen, niet gewenst voelen, “ik mag niet”
  • Willen voorkomen dat je een familie last doorgeeft aan je eigen kinderen

Werkwijze van een familie opstelling

Bij een opstelling wordt er gewerkt met een groep mensen. De vraagsteller formuleert (van tevoren) een vraag en samen met de begeleider wordt hier naar gekeken en eventueel wordt de vraag concreter gemaakt.

Hierna worden uit de groep representanten gekozen voor familie leden. Hoe het precies werkt is niet bekend maar de representanten “worden” de persoon voor wie ze staan. Er wordt contant gemaakt met een “wetend veld” of collectief bewustzijn en van daaruit worden zaken voelbaar en zichtbaar.

Zonder een rol te gaan spelen of te souffleren wordt stap voor stap duidelijk waar een oorzaak van een probleem ligt. Wanneer je als vraagsteller met een open en nieuwsgierige blik naar alles kan kijken wat zich aandient, geeft dit de meeste kans op verbetering. De verstoring of disbalans kan hersteld worden en dat geeft vaak een gevoel van opluchting of bevrijding.

Als voorbereiding op een opstelling is het zeer aan te raden om wat onderzoek te doen naar gebeurtenissen in het verleden, die een rol zouden kunnen spelen.

  • Vereiste vooropleiding / kennis: geen.
  • Minimale leeftijd om deel te nemen: 18 jaar.
  • Werk-niveau: MBO-niveau.

Familie opstelling in Den Haag

Joëlle BogaertNet zoals onze massage cursussen en opleiding, worden de opstellingen gegeven bij Wajid. De opstellingen worden begeleid en georganiseerd door Joelle Bogaert.

Zij is lichaamsgericht therapeute en geeft ook individuele sessies, waarin je bij haar ook terecht kunt voor EMDR. De opleiding familieopstellingen heeft ze bij het Aumm instituut gedaan.

Je bent welkom om haar te bellen of mailen voor informatie en om je aan te melden. Ga hiervoor naar de website van vijayayoga.com of bel haar meteen op 0648837902 .

Een intake bij Joëlle is zinvol wanneer je zeker wil weten wat goed voor je is. Je kunt ook contact met haar opnemen voor individuele sessies.