Erkende Massage Opleiding

Erkende Massage Opleiding

Je wilt gediplomeerd en professioneel masseur worden?

 • Complete massage opleiding
 • Te volgen in losse onderdelen
 • Leren masseren in je eigen tempo
 • Praktijklessen van onze gediplomeerde en professionele docenten
 • Uitgebreid lesmateriaal in je eigen online leeromgeving
 • Een persoonlijke studiebegeleider
 • Erkend door het KTNO

Heb jij de ambitie om je eigen massagepraktijk te beginnen of om professionele massages te geven bij bedrijven, zoals sauna’s, hotels en in de wellness branche? Dan is het volgen van een erkende massage opleiding de perfecte eerste stap. Het mooie aan deze opleiding is dat je al kan gaan masseren na je eerste lessen. Je kan direct al leren over het starten van een eigen massagepraktijk. Zodoende maak je na het examen meteen een vliegende start!

Erkende Massage Opleiding

Hoe ziet de erkende massage opleiding eruit?

Onze massage opleiding is opgebouwd uit online theorie en lessen, drie praktijk cursussen, twee supervisies, een tentamen en het eindexamen. We geven je eerst een totaaloverzicht en lichten elk onderdeel vervolgens toe.

OnderdeelPrijs in euroOptioneel
Basiscursus masseren227
Registratie massage opleiding21
Online theorie en instructievideo’s basiscursus47
Supervisie basiscursus (massage van 75 minuten)127
Online training “Start je eigen praktijk”77
Massagetechnieken vervolgcursus 1247
Instructievideo’s vervolgcursus 147
Massagetechnieken vervolgcursus 2247
Instructievideo’s vervolgcursus 247
Supervisie combinatie van de drie cursussen (massage van anderhalf uur)127
Tentamen massage technieken uit de drie cursussen147
Eindexamen (presentatie en een massage van een uur)147
Totaalprijs1337171

NB: De prijzen zijn gebaseerd op de groepslessen in Den Haag. In Zeeland zijn de prijzen hoger, omdat we daar niet in groepen les geven maar aan tweetallen. Regelmatig geven we een korting op de cursussen. Bedenk je ook dat je tijdens je opleiding al massage kan gaan geven tegen een vergoeding.

De onderdelen in de rechter kolom zijn optioneel en dus niet verplicht. Elke cursus staat ook apart vermeld op deze website, omdat we deze ook als een op zichzelf staande cursussen geven.

Basiscursus masseren en online theorie

Jouw basiskennis leer je in de Basiscursus massage (praktijklessen) in combinatie met de online theorie en instructievideo’s. Dit is het fundament van je massage opleiding, want alle belangrijke basis informatie komt hierin aan bod.

Je leert over je werkmateriaal zoals: de massagetafel, oliën, de hoofdsteun, de enkelrol, massage doeken enzovoort. En ook over je werkhouding, de zorgvuldige omgang met je klanten, over contra-indicaties, de juiste opbouw van een massage, hoe je de massage begint en eindigt en nog heel veel meer. Je krijgt gedurende de hele opleiding toegang tot deze online theorie, zodat je altijd nog onderwerpen kan nalezen.

Tijdens de praktijklessen van de basiscursus leer je meteen al hoe je een complete lichaamsmassage kan geven. Je leert dat massage gaat om de intentie waarmee je een ander op een bewuste en aandachtvolle manier aanraakt. Zoals je leest is dit eerste gedeelte als een fundering, zodat je hierna verder kan bouwen aan jouw massage vaardigheden.

De Basiscursus Massage = de start van de opleiding.
Klik hier om te kijken wanneer jij kan beginnen.

Registratie massage opleiding

Het fijne van deze massage opleiding is dat je na de basiscursus pas beslist of je de volledige massage opleiding wilt gaan doen. Je zit dus niet meteen vast aan een hele opleiding. Je kan eerst zelf ervaren wat je van deze massagevorm vindt, maar ook hoe je de manier van lesgeven ervaart enzovoort. Wanneer jij je registreert als student van de massage opleiding gaan we je studentenkaart aanmaken. Ook krijg je toegang tot een extra onderdeel in de online leeromgeving op www.leren-masseren.nl met informatie over de massage opleiding, de supervisies, het tentamen en het eindexamen.

Supervisie basiscursus

Tijdens en na het volgen van de basiscursus ga je thuis en met andere studenten veel oefenen. Massage is immers een vaardigheid die je pas goed leert door het veel te doen. Natuurlijk willen jij en wij zeker weten dat je de massage goed uitvoert. Daarom maak je, zodra jij hier aan toe bent, een afspraak bij een trainer voor een supervisie. Tijdens deze eerste supervisie geef je een massage van 75 minuten aan een andere student, terwijl een trainer meekijkt. Uiteraard krijg je hier feedback op, zodat jij de puntjes op de i kan zetten.

Christel uit Den Haag over de erkende massage opleiding:
“Heel blij dat ik voor deze opleiding heb gekozen. Het biedt zoveel meer dan (beter) leren masseren. De bewustwording zorgt voor een flinke groei in mijn persoonlijke ontwikkeling. Dit werkt positief door op alle aspecten in mijn leven. Daarnaast voelt het elke keer als een warm bad wanneer ik de andere deelnemers, de trainer en de assistenten weer zie.”

Start je eigen praktijk

Je wordt opgeleid om als professional je eigen massagepraktijk te beginnen. Uiteraard hoef je dat niet te doen, want je kan ook bij een bedrijf gaan werken. Waar je ook voor kiest: het is belangrijk om kennis te hebben van regelgeving en het ondernemerschap.

In de online training “Start je eigen praktijk” leer je hier uitgebreid over. Wat komt er allemaal kijken als je zzp-er wordt en bovenal: hoe kom je aan massageklanten die ook weer terug komen? Ons advies is om aan deze online training te beginnen, nadat je de basiscursus hebt gedaan. Je hebt dan voldoende tijd om stap voor stap aan je ondernemerschap te werken.

Dit onderdeel is niet verplicht, maar wel heel erg leerzaam! Enkele onderdelen heb je nodig voor je eindexamen, maar daarover later meer.

Madelon over “Start je eigen praktijk”:
“Mooie heldere online cursus! Fijn om alles later nog eens terug te lezen. Heel inspirerend. De filmpjes herinneren mij eraan dat de cursusdagen stuk voor stuk fijn waren: mooie groepen, zorgzaamheid, zorgvuldigheid en aandacht van de docenten hoog in het vaandel, veel kennis en daarnaast, last but not least alles doorspekt met humor. Ik zie dat laatste ook weer terug in deze praktijktraining. Dank je wel!!”

Vervolgcursus 1 en 2

Als je de basis goed in de vingers hebt, ga je jouw repertoire uitbreiden doordat je meer technieken leert. Je wilt niet elke massage precies hetzelfde doen: dan wordt het voor jou lopende band werk en voor je klanten erg voorspelbaar. Beide is niet de bedoeling, want variëren houdt het leuk voor iedereen. Doordat je veel meer technieken leert kan je ook meer klachtgericht gaan werken in die gebieden die bij de klant aandacht vragen.

De beide vervolgcursussen kan je in willekeurige volgorde doen, nadat je de technieken van de basiscursus goed kent. Vervolgcursus 1 richt zich op de achterkant van het lichaam: de schouders, nek, rug, benen en voeten. In vervolgcursus 2 gaat de aandacht naar de bovenkant van het lichaam, zowel de voor- als de achterkant. In totaal leer je meer dan 160 technieken, dus keuze genoeg voor elke massage die je gaat geven.

Instructievideo’s

Van beide cursussen is er een onderdeel in de online leeromgeving met instructievideo’s van alle technieken. We adviseren om deze te gebruiken bij het oefenen van elke techniek, maar je zou ook gebruik kunnen maken van de handleiding van elke cursus. Om deze reden zijn de video’s van deze twee cursussen optioneel.

Ans over de erkende massage opleiding:
“Doordat ik bij de OMB deze opleiding tot Professioneel Ontspanningsmasseur ben gaan volgen, ging er voor mij een wereld open. De opleiding wordt door het team gegeven met respect, integriteit, aandacht, zorgvuldigheid maar ook met veel passie en humor! De opleiding geeft een goede verhouding van theorie en het geven en mogen ontvangen van massages.”

Supervisie combinatie technieken

Zodra je de technieken van vervolgcursus 1 en 2 goed in de vingers hebt, ga je opnieuw een supervisie doen bij een van onze trainers. Tijdens deze supervisie ga je zelf een mooie en zorgvuldige massage geven van anderhalf uur, waarbij je de technieken uit de drie cursussen combineert. Bij massage is een goede opbouw belangrijk en hiermee kan je laten zien dat je die kennis in huis hebt.

Tentamen technieken

Het laatste meetmoment voor het eindexamen is het tentamen van massage technieken uit de drie cursussen. Het belangrijkste is dat je in staat bent om een zorgvuldige,  aandachtvolle en rustgevende massage te geven met de juiste opbouw. Maar het is ook van belang dat je de massage technieken op de juiste manier uitvoert. Tijdens dit tentamen wordt je daarop getoetst. Er wordt je gevraagd om een aantal technieken te laten zien en de trainers beoordelen of je deze goed doet. Natuurlijk krijg je hier ook feedback op, zodat je er van kan leren.

Cynthia over de erkende opleiding:
“Het is een enorme toevoeging aan mijn leven en ben zo dankbaar dat ik zoveel liefde en steun krijg van zowel het team als de groep. Zodra ik binnen kom voel ik rust, kalmte en warmte. Ik ben nog steeds bezig om te groeien en leer enorm veel over hoe ik mezelf als persoon kan ontwikkelen. Ook na deze opleiding zal ik er altijd met hele mooie herinneringen aan terug denken. Jullie zijn geweldig! En ga vooral ook zo door om andere studenten te helpen met hun reis.”

Bewustwording

Door te masseren krijg je ook meer inzicht in jezelf. Anders gezegd: door de massage opleiding ontstaat er een proces van bewustwording en persoonlijke groei. We adviseren je dan ook om gedurende de hele opleiding een dagboekje bij te houden, waarin je al je ontwikkelingen bijhoudt. Van veel studenten horen we dat ze gevoeliger worden, hun intuïtie wordt scherper en ze kunnen beter aanvoelen wat een ander nodig heeft. Ideale kwaliteiten die je kunt inzetten wanneer je gaat masseren!

Het eindexamen

Wanneer je alle cursussen hebt gedaan en de supervisies en het tentamen met een positief resultaat hebt afgerond, kan je het eindexamen doen. Deze bestaat uit een persoonlijke presentatie en het geven van een massage van een uur. Met een goed resultaat neem je daarna je diploma ontspanningsmasseur in ontvangst.

De onderdelen die in je presentatie aan bod komen, leer je in de online training “Start je eigen praktijk”.  Wanneer je er voor kiest om deze online training niet te volgen, dan informeren we je op een andere wijze over deze onderdelen. Inhoudelijk ga je dan zelf onderzoeken op welke wijze je invulling geeft hieraan.

Tijdsduur en onderdelen opleiding

Zoals je hebt gelezen bestaat deze erkende massage opleiding uit losse onderdelen. De drie praktijk cursus geven we regelmatig gedurende het hele jaar. Deze bieden we aan als weekendcursus (twee dagen van zeven uur) én als avondcursus (vijf avonden van drie uur op een vaste avond van de week). Hiermee kan jij kiezen welke data goed uitkomen voor jou en kan je zelf het leer tempo bepalen wat het beste bij jou past.

We hebben studenten gehad die binnen een half jaar hun diploma behaalden. Studenten die echt de tijd willen nemen om alles rustig aan te leren, kunnen makkelijk anderhalf jaar bezig zijn. Gemiddeld duurt de opleiding zoals een gewoon schooljaar: ongeveer negen maanden. Starten kan al binnen enkele weken.

Madelon over de erkende massage opleiding:
Door een samenloop van omstandigheden werd de opleiding mij zo in de schoot geworpen. Het ging als vanzelf en daardoor voelde het direct ook goed. Mijn zusje schreef zich spontaan in en samen hebben wij het hele traject in een mum van tijd doorlopen. Het was de meest relaxte opleiding die ik ooit gedaan heb. Genoten heb ik van alle cursusdagen en eigenlijk vond ik het jammer dat het was afgelopen, na het behalen van het examen.

Online lesmateriaal

Hierboven heb je gelezen over de praktijklessen, waarbij je naar het cursuscentrum toekomt en live les krijgt van een van onze trainers. Naast deze lessen hebben we ook uitgebreid online lesmateriaal. Naast de digitale handleiding en praktische overzichten, zijn de video’s het ideale hulpmiddel om te leren masseren. Van de basis is dit verplicht, van beide vervolgcursussen optioneel.
Voor jou als student is er ook een online onderdeel wat specifiek over de opleiding gaat. Hierin vind je uitgebreide informatie over elke supervisie en meer.

André over de erkende massage opleiding:
“De opleiding tot masseur zit goed in elkaar. Duidelijke instructies en feedback van de instructeurs. Veel geleerd!”

Opleidingsgids

OMB Opleidingsgids

We hebben de erkende massage opleiding ook beschreven in de Opleidingsgids. Deze kan je downloaden om deze op je gemak te kunnen lezen.

Vragen en begeleiding

Doordat je zowel live lessen bijwoont, als digitale lessen doet, kan je altijd jouw vragen stellen aan het trainers team. Ook heb je een persoonlijke studiebegeleider, die jou kan helpen met specifieke vragen over jouw opleidingstraject.
Wij wijzen je de weg, jij bewandelt het pad.

 

Ebe over de opleiding:
“De OMB heeft een prachtige manier om op een prettige wijze een goede opleiding te volgen, waar ik heel veel plezier in heb gehad. Een hele mooie locatie en er is een goede kwaliteit lesmateriaal. De manier van lesgeven is ontspannend en een goede dosis oefenen geeft het beste resultaat.”

Wanneer kan je beginnen?

Wil jij starten met de massage opleiding? Meld je dan aan voor een massagecursus voor beginners, wat  de start is van het opleidingstraject. Kijk meteen op welke datum je kan beginnen. Nadat je de basiscursus hebt gedaan en je zeker weet dat je verder wilt gaan met de opleiding, kan je je registreren als student.

Wat heb je nodig voor de erkende massage opleiding?

 • Een massagetafel om thuis te oefenen is verplicht. Deze dien je zelf aan te schaffen, waarbij wij je uiteraard goed kunnen adviseren. Tijdens de lessen zorgen wij voor massagetafels. Je hoeft je eigen tafel dus niet mee te nemen naar de les.
 • Een doekenpakket bestaande uit:
  • 1 eenpersoons hoeslaken voor om de massagetafel.
  • 1 grote doek waarmee je de gemasseerde volledig kunt afdekken.
  • 2 hoofdsteunhoesjes, deze kan je bij ons of ergens anders kopen.
 • Makkelijk zittende kleding, bijvoorbeeld een joggingsbroek, T-shirt, sweater, sokken. Sokken zijn verplicht bij de lesdelen waarbij de voeten gemasseerd worden.
 • Natuurlijke massageolie zonder toevoegingen zoals etherische olie ofwel neutraal ruikende olie. Tijdens de lessen zorgen wij voor de massage olie. Voor het oefenen tussen de lessen in, kun je bij ons of ergens anders massage olie kopen.

Niveau en studiebelasting van de massage opleiding

 • Vereiste vooropleiding / kennis: geen. Eventueel is een telefonisch gesprek een mogelijkheid om samen te bekijken of de opleiding ook iets voor jou is.
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal is een vereiste.
 • Niveau van de opleiding: MBO.
 • Aantal docentcontacturen van de totale opleiding: minimaal 48 uur.
 • Zelfstudie gemiddeld drie uur per week voor oefenen en het lezen van de theorie.
 • Handleidingen van alle lesstof: Ja.
 • Diploma: Ja, na het volgen van de drie cursussen, het behalen van de supervisies en het tentamen en uiteraard het succesvol afleggen van het eindexamen.

Kosten van de erkende massage opleiding

De opleiding is opgebouwd uit verschillende cursussen, twee supervisies, een tentamen en uiteraard het eindexamen.  De theoretische informatie krijg je digitaal in je eigen persoonlijke leer omgeving, waar je de gehele opleiding toegang tot hebt. Je aanmelding en betaling doe je per onderdeel. Op deze manier betaal je in feite in termijnen en alleen voor de onderdelen die je doet. Wanneer je geen extra lessen, supervisies of inhaal lessen doet, kost de opleiding 1250 euro (prijspeil 2022).

Naast de kosten voor de lessen zijn er geen bijkomende kosten, behalve de spullen die je zelf aanschaft en je reis- en verblijfkosten.

Eric over de massageopleiding:
“Op zoek naar een cursus om mijn amateuristische thuismassages te professionaliseren, kwam ik terecht bij de OMB. Inmiddels intensief bezig met de opleiding tot ontspanningsmasseur en dat voelt goed. Wie weet gaat die eigen praktijk er wel komen. En anders bied ik als zzp-er graag mijn vaardigheden aan bij sauna’s en andere wellness bedrijven.”

Aanmelden voor de massage opleiding?

Meld je aan voor de massagecursus voor beginners en vermeld daarbij dat je de volledige opleiding wilt gaan doen. Daarnaast kan je al direct starten met de online training Start je eigen praktijk. Registreren als student van de opleiding doe je na het volgen van de basiscursus.

Wil je nog overleggen of heb je vragen? Op de pagina FAQ staan vragen die we gekregen hebben, inclusief het antwoord. Uiteraard kun je ook tijdens kantooruren telefonisch contact opnemen met de OMB Academie.

We hebben een ook een YouTube kanaal waarop je diverse filmpjes kan bekijken.